Özgüveni yüksek ve yaratıcı, aynı zamanda tembel ve umutsuz bir kuşak. Şuan 16 yaşından 36 yaşına kadar olan insanları temsil eden Y kuşağı, tarihteki en ilgi çekici nesillerden biri oldu. Bunun en büyük sebebi de tabii ki teknolojiydi.
Belki de sokaklarda dilediği gibi oynayan son nesil olma özelliğini taşıyan Y kuşağı, teknolojiye sağladığı uyumla da diğer kuşaklardan sıyrıldı.
Peki kim bu nesil? Nasıl ortaya çıktı, neler yaptı ve neler yapıyor? İşte 17 maddeyle günümüzün gençleri Y kuşağı:
1. Y nesli 1980 ve 2000 yılları arasında doğmuş nesli kapsıyor
ABD’li iktisatçıların kontrol edebilecekleri bir nesil yaratma amacıyla ortaya çıkan bu kuşak, X neslinden sonra planlı bir şekilde oluşturuldu. Yani bu nesil “tüketmek” için kapitalizmin ekmeğine yağ sürecek bütün özelliklere sahipti.
2. Bu kuşak 4 ana tema üzerine kuruldu: İletişim, Medenilik, Teknoloji ve Globalizm
Bu sebeple 1980’den sonra doğan insanlar teknolojiye daha kolay ulaşmanın da etkisiyle gerçek bir “tüketici” oldu. Global trendlerden anında haberdar olmak, iletişim kanallarına hakim olmak, refah seviyesinin artması; hepsi teknoloji sayesinde oluştu.
3. Gündüz vakti boş arsalarda top, akşam evde atari oynadılar
Y kuşağı hayatına giren teknolojiyi çok iyi harmanlamayı bildi. Hem sokakta hem de bilgisayar başında vakit geçirdiği için ondan önceki ve sonraki nesil arasında köprü vaziyeti gördü.
4. Atari ve Gameboy üretimi yapan şirketler tek kuruş vergi ödemedi
Teknoloji ve eğlence üzerine iş yapan şirketlerden gelişim dönemlerinde hiçbir vergi alınmadı. Çünkü bu kuşağın oluşturulması en önemli etkenlerden biri de buydu.
5. Hem Temel Britannica’yla hem de bilgisayarla öğrenmiş bir nesil
Y kuşağının en önemli özelliklerinden biri, teknolojide yaşanan sıçramaya şahit olup buna ayak uydurmalarıydı. Bu sebeple 68 kuşağı olarak tanımladığımız X kuşağından daha farklı oldu. Bilgiye ulaşma biçimleri ve hevesleri büyüklerinden çok farklıydı. Bilgisayar başında “tembel tembel” oturmaktan çok daha fazlasıydı aslında.
6. Cep telefonlarının bu kadar yayılmasının sebebi Y nesliydi
Cep telefonu gibi interaktif dünyanın temelleri Y kuşağı sebebiyle atıldı. Amaç bu yeni neslin iletişimini maksimum seviyeye çekmekti. Bu sebeple Teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, Y kuşağını asıl temsil eden yılların 90’lar olduğunu söylenebilir.
7. Çok sorgulayan bir nesil olmasının sebebi de dijital verilerin ilk çocukları olmaları
İnternet, bilgisayar ve cep telefonu aracılığıyla bilgiye çok kolay bir şekilde ulaşılması, her şeyi sorgulayabilmelerinin yolunu açtı.
8. X kuşağı daha teslimiyetçiyken Y kuşağı daha dik kafalı oldu
Bunun en büyük sebeplerinden biri de 1980 öncesi doğmuş X kuşağının zor şartlar altında yetişmesi ve hayata daha erken atılmasıydı. X kuşağı, onlar gibi zorluk çekmesin diye çocukları olan Y neslini daha serbest, tabiri caizse daha şımarık yetiştirdi.
9. Kimilerine göre özgüvenleri yüksek ve yaratıcı bir nesil
Y kuşağının daha serbest ve özgür yetiştirilmesi, her türlü bilgiye ulaşabilmeleri, global dünyayı takip etmeleri onları daha yaratıcı kıldı. Fakat bu nesille birlikte gelen eğitim statüsünün önemi, onların hayata atılmasını geciktirdi. Kabul edelim bugün bir üniversite mezunu ortalama 23 yaşında.
10- Fakat lisans ve yüksek lisan gibi eğitimler yüzünden hayata atılamadılar
Bu kuşak için medeniyet ve eğitimin getirdiği statü çok önemliydi. Lisans ve yüksek lisans peşinde koştuktan sonra, 25-30 yaşına gelmelerine rağmen çoğu hayata atılamadı. Bu da deneyim ve iş bulma konularında sorun yarattı.
11- Bumerang Gençliği diye adlandırılan Y nesli kimilerine göre de çok tembel
Eğitim amacıyla ailelerinden ayrılan, eğitim bitince de parasızlıktan ailelerinin yanına geri dönen bu kuşağa Bumerang Gençliği dendi. Ailelerinin yaptığı maddi yardımlarla yaşamaya alışan bu nesil aynı zamanda tembelliğe de alıştı.
12. Yaratıcılık ve tembelliğin karışımı bu kuşağı mutsuzluğa sürükledi
Bilgi seviyesi, özgüveni ve yaratıcılığı yüksek olan bu neslin en büyük lanetiyse tembellik oldu. Bu zıt faktörlerin bir araya gelmesi insanların içindeki boşluk hissini arttırdı. Birçok şey yapabilecekken hiçbir şey yapmama duygusu içinden çıkılmaz bir hale dönüştü.
13. Y kuşağı patrondan çok akıl hocası aradı
Aslında Y kuşağı global bir ağ topluluğu. Ağ yani birlik halinde olabilmeleri için bir lidere ihtiyaçları yok. İhtiyaçları olan tek şey teknolojinin ve iletişimin sürekliliği. Lidere ihtiyaçları olmadığı için onlara emir veren insanlardan hiç hoşlanmazlar.
14. Bu sebebin de etkisiyle çok fazla iş değiştirirler
Yıllarca aldıkları eğitimden, liderlere karşı olan soğukluğundan dolayı Y nesli her zaman kendine en uygun olan işi aradı. Tembellik ve bilginin karışımıyla ortaya çıkan tatminsizlik duygusu yüzünden de o işi kolay kolay bulamadı. Bu da aynı yerde uzun soluklu çalışmalarına engel oldu.
15. Türkiye’de yıllarca apolitik görülen bu nesil kendini Gezi direnişinde gösterdi
Çoğu vaktini bilgisayar başında geçiren Y kuşağı, X nesli tarafından hep apolitik olarak görüldü. Fakat X kuşağı dijitaldeki eksikliği sebebiyle Y’yi asla anlayamadı. Onları apolitik ve sinmiş sandı. Özellikle Türkiye’de Gezi Parkı direnişi esnasında Y kuşağının kendini göstermesi, herkesi bir anda şaşırttı.
16. Yaratıcılık ve politik eleştiriler farklı bir mizah türünü doğurdu
Y kuşağı, yaratıcı eleştirilerini sanal ortamdan sokaklara aktarınca farklı bir akımın doğuşuna sebep oldu. Gezi Parkı direnişi zamanında yazılan duvar yazıları herkesin ilgisini çekti ve koca bir neslin tanınmasında yardımcı oldu.
17. Eşitlik peşinde, ötekileştirmeye karşı bir kuşak
İnternet ve bilgisayar sayesinde dünyadan haberdar yetişen ve global bir görüşe sahip olan bu nesil eşitliğin savunucusu oldu. Din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeden herkesi bir tutarak ve ötekileştirme ve eşitsizliğe karşı bir tavır takındı.