Akıllı telefonlar insanların hayatlarında giderek daha büyük rol üstlenirken, bir akıllı telefondan beklenenler de artıyor. E-gamer’lıktan fotoğrafçılığa pek çok alanda bugün telefonların giderek daha başka bir konuma ilerlediğini düşünürsek bu beklentinin de normal olduğunu söyleyebiliriz. İşte bugün de, oyunculuk ve fotoğrafçılık alanlarında iddialı bir modelle karşınızdayız. Türkiye fiyatı yeni belirlenmiş olan, Xiaomi’nin yan şirketi olan ve henüz bağımsız bir yapı kazanmamış olan Pocophone’un geçenlerde tanıttığı cihaz olan Poco X3 Pro bu iddiasının arkasında durmuş mu, hep beraber inceleyelim.
İlk Pocophone modeli olan Poco F1, yeni duyurulan Poco X3 Pro ve Poco F3’ün devamcılığıyla piyasada varlığını sürdürüyor. 120Hz ekranlar, amiral gemisi sınıfı işlemciler, güçlü stereo hoparlörler ve büyük bataryalarla çıtayı yükseğe taşımaya devam ediyor.. Ve bugün, daha bütçe dostu bir modeli, yani ilk Snapdragon 860 kullanan cihaz olan Poco X3 Pro’yu ve paranın karşılığını verip vermediğini inceleyeceğiz.
Xiaomi Poco X3 Pro teknik özellikleri:
Ekran Boyutu: 6.67 İnç (Corning Gorilla Glass 6)
Ekran Teknolojisi: IPS LCD (120Hz)
Ekran Çözünürlüğü: 1080×2400 (FHD+) Piksel
Piksel Yoğunluğu: 395 PPI
Ekran / Gövde Oranı: 84.41 %
İşlemci: Qualcomm Snapdragon 860
CPU Frekansı: 2.96 GHz
CPU Çekirdeği: 8 Çekirdek
Grafik İşlemcisi (GPU): Adreno 640
CPU Üretim Teknolojisi: 7 nm
Boyutlar: 165.3×76.8×9.4 mm
Ağırlık: 215 Gram
Renk Seçenekleri: Bakır, Mavi, Siyah
5G Desteği: Yok(fakat 4,5G destekli)
Hoparlör: Stereo Çift Hoparlör
Parmak İzi Okuyucu: Var
Batarya Kapasitesi: 5160 mAh
Şarj: USB Type-C (hızlı şarj özelliği var)
Arka Kamera Çözünürlüğü: 48+8+2+2 MP(Ana+Ekstra Geniş Açı+Makro+Bokeh) /4k-30fps/1080p-60fps/720p-960fps
Ön Kamera Çözünürlüğü: 20 MP (1080p-30fps)
Wi-Fi Kanalları: Wi-Fi 5 (802.11 a/b/g/n/ac)
Bluetooth Versiyonu: 5.0
Çift Hat Özelliği: 2. SIM Hafıza Kartı Yuvasında/Bir SIM+ Bir SIM veya MicroSD
Xiaomi Poco X3 Pro hakkında bilinmesi gerekenler:
Poco X3 Pro, Poco X3 NFC modelinin ardılı olarak dizayn edildi ve ikisi de birbirine benziyor. Pro sürümü iseçok daha iyi bir donanım kullanıyor, bir zamanlar (ve hala) amiral gemisi Snapdragon 855+ yongasının yeniden paketlenmiş bir sürümü olan Snapdragon 860 kullanan ilk cihaz. Poco X3 NFC gibi, Poco X3 Pro da toz koruması ve su sıçramasına karşı dayanıklılık açısından IP53 sınıfıdır, 1080p çözünürlük ve 120Hz yenileme hızı desteğine sahip olan cihaz, 6.67 “IPS LCD ekrana ve 33W hızlı şarj özelliğine sahip 5.160mAh pil içerir. Ayrıca diğer sürümde de bulunan stereo hoparlörler, microSD yuvası, NFC, IR blaster gibi çeşitli özellikleri de koruyor. Önemli bir detay olarak Poco X3 Pro’nun arkasında 48MP birincil, 8MP ultra geniş, 2MP makro ve 2MP derinlik yakalayıcı ile dörtlü bir kamera var. Bu gayet iyi, sadece normal X3 modelinde bulunan 64MP ana kamerayı ve 13MP ultra geniş kamerayı bu modelde göremiyoruz. Bunu da telefonun bütçe dostu bir model olmasına bağlayabiliriz. Açıkçası, Pocophone’un orijinal X3 modeline kıyasla bu cihazdaki en önemli yükseltme, popüler oyunların çoğunda 60 fps’nin ötesine ulaşmaya ve 120Hz ekranın tüm potansiyelinden yararlanmaya izin vermesi gereken çok geliştirilmiş işlemcisidir.
Xiaomi Poco X3 Pro kutu içeriği:
Kutunun içinde, kullanım kılavuzu ve garanti belgesinin yanında; Poco ve Redmi modellerinden alışkın olduğumuz bir 33 W güç adaptörü ve 3A dereceli USB-C-A kablosunu bulacaksınız. USB bağlantı noktası için küçük bir koruyucu kapağa sahip şeffaf bir silikon kılıf da vardır. Poco X3 Pro’nuzu şarj etmeniz gerektiğinde bu kapak biraz can sıkıcı olabilir, ancak bağlantı noktası için ekstra özen gösterilmesi olumlu. Ve bazı kullanıcılardan edindiğimiz duyumlara göre, kutu içeriğinde gerçek Poco hayranları için bilgisayarınıza, monitörünüze, masanıza, arabanıza ve başka şeylere koyabileceğiniz Poco çıkartmaları da bulunmakta.
Xiaomi Poco X3 Pro kullanıcı deneyimleri:
Tasarım: Telefonun yapısı birkaç detay hariç klasik Xiaomi modellerinden farksız, güçlü bir Gorilla Glass cam ekranı korurken; arka panel ise genelde beğenilen renklere sahip ve plastikten yapılmış. Bu cihaz ayrıca, toz ve sıçrama direnci için resmi bir IP53 derecesine sahip. Bunu su geçirmezlik sertifikası ile karıştırmayın; Poco X3 Pro muhtemelen su altında kalmaya dayanmayacaktır. Kamera düzenlemesine sahip arka panel ise, Poco X3’ü Redmi telefonlarından farklı kılan şey idi, Pocophone’u benzerleri arasında bile anında tanınabilir kılan iddialı bir tasarım! Ayrıca, ekranın üstünde, kulaklığı / stereo hoparlörü gizleyen ince bir ızgara ve yalnızca beyaz renkte yanan küçük bir bildirim LED’i de bulunuyor. Son olarak, alt kısımda 3,5 mm jak, USB-C bağlantı noktası, ağızlık ve ikinci stereo hoparlör bulunur. Poco X3 Pro, 165,3 x 76,8 x 9,4 mm ölçülerinde ve 215 gram ağırlığındadır, bu Poco X3 NFC’nin tamamen kopyası. X3 Pro o kadar zarif ve hafif değil – telefon, parlak olsa bile plastik çerçevesi sayesinde sağlam ve sağlam bir yapıya sahip. Parmak izleri ve lekeler, çerçeve ve arka kısım için bir sorundur, bu nedenle telefonunuzu kılıfsız taşırsanız ve görünümüne özen göstermeyi seviyorsanız, her gün birkaç kez ekranı ve arka kapağı temizlediğinizi görebilirsiniz. Poco X3 Pro tasarımı güzel bir telefon. Elinize ve cebinize sığar, ancak dediğimiz gibi en ince ya da en hafif telefon değil. Ancak, hem amiral gemisi özelliklerine, hem bu kadar büyük bir bataryaya sahip olup hem de bir kalemden daha ince olamaması bütçe dostu bir telefon için oldukça normal.
Ekran: Cihaz 6.67 “IPS LCD ekrana ve 120Hz yenileme hızına, ayrıca 1080+ çözünürlüğe sahip bu birinci sınıf panellerden birine sahip. Poco X3 NFC’de gördüğümüz ve genellikle beğenilen ekran bir konu haricinde aynen korunmuş. Poco X3 NFC’ye kıyasen birkaç yükseltmeden biri, ekranı koruyan sağlam bir Gorilla Glass 6 olmasıdır. (önceki model Gorilla Glass 5 kullanıyordu) Ekran, manuel olarak ayarlandığında 458 nit parlaklıkta maksimuma çıkıyor ve Xiaomi’nin de vaat ettiği buydu. Otomatik ayara getirildiğinde ve parlak ışıkla karşılaşıldığında, 534 nit’e kadar yükselir. Poco X3 NFC’de ise ekran Auto’da 630 nit’e kadar yanabildiğinden, bu biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Ölçtüğümüz minimum parlaklık ise inanılmaz – sadece 0,9 nit – karşılaştığımız en düşük parlaklıklardan biri! Bu en karanlık ortamlarda bile gözlerinizi ağrıtmadan telefonla ilgilenebileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca ekran yenileme hızı konusunda da 120Hz ve 60Hz seçenekleriyle genel performans ve pil performansı arasında seçim yapabilirsiniz.
Xiaomi Poco X3 Kamera Performansı: Kamera markaları Poco X3 NFC ile aynıdır, ancak iki önemli kamera biraz daha düşük çözünürlüklü sensörlere sahiptir. Ana kamera, 64MP yerine 48MP’dir, ultra geniş açılı kamera 13MP yerine 8MP’dir, derinlik sensörü ve makro kameraya gelirsek, ikisi de 2MP’dir. Son olarak cihazın arkasında tek bir LED flaş bulunur. Fotoğraf ayrıntıları yeterli ama mükemmel de değil. Renkler doygunluğu hayli etkileyici. Keskinleştirme oranı da tam anlamıyla ideal. 8MP ultra geniş kamera, yeterli ayrıntıya, iyi kontrasta ve iyi dinamik aralığa sahip çok güzel fotoğraflar çekebilir.
Xiaomi Poco X3 Pro Pil Performansı: Poco X3 Pro, Poco X3 NFC gibi, oldukça büyük bir 5,160 mAh pil ile çalışıyor. Hızlı şarj destekleniyor ve 33 W adaptör telefonla birlikte geliyor. Poco X3 Pro, pil testlerini başarıyla tamamladı ve 112 saatlik olağanüstü bir puan aldı. Çevrimiçi olarak yaklaşık 33 saat arama yapabilir veya 12 saat video oynatabilir. Telefon ayrıca iyi bir bekleme performansı gösterdi. Ekrandaki testleri hem 60Hz hem de 120Hz’de yaptık ve puanlarda ufak bir fark oluştu. Ayrıca 33W şarj cihazı, cihazın şarjını 30 dakikada % 50’ye ve 68 dakikada da % 100’e çıkardı.
Hoparlörler: Poco X3 Pro, güçlü bir stereo hoparlör sunuyor. Altta bir ızgara bulunurken, ses üstteki bir delikten ve kulaklık ızgarasından gelir. Bu iki hoparlörden çıkan ses eşit derecede yüksek görünüyor ve ses çıkışını dengeli buluyoruz. Poco X3 Pro, iyi bir ses yüksekliği sunar (Poco X3 NFC gibi). Hoparlörler orta ve yüksek tonlar sunar, ancak bastan yoksundur. Ses kalitesini tatmin edici olarak değerlendirebiliriz.
Yazılım: Poco X3 Pro, Poco temalarına sahip MIUI 12 ile Android 11 işletim sistemlerine sahip. MIUI 12 sürümü bir süredir piyasada, bir Android 11 tabanı kullansa bile, her şeyi mükemmel bir işletim sistemi değil. Yana monte edilmiş parmak izi tarayıcısı ile ekranın kilidini hızlı biçimde açabilirsiniz. Okuyucunun kurulumu kolaydır, son derece hızlıdır ve doğruluğu mükemmeldir. Ayrca cihazda bir 2D Yüz Tanıma Kilidi de mevcuttur, ancak parmak izi seçeneğinden çok daha az güvenlidir.
Performans: Piyasadaki en iyi beş işlemciden birine sahip ve neredeyse her yükün altından kalkabilir. Oyun performansı konusunda da üst düzey bir performansa sahip. Örnek vermek gerekirse PUBG’yi yüksek grafik ayarlarında en akıcı modda oynatabilir.
Xiaomi Poco X3 Pro +’ları:
+Başarılı tasarım; toz ve su sıçramasına karşı IP53 sertifikalı
+120 Hz yenileme ve HDR10 desteğine sahip geniş ekran.
+Güçlü pil ömrü, hızlı şarj.
+Dengeli stereo hoparlörler, iyi ses yüksekliği.
+Üst düzey performans ve sağlamlık.
+Tatmin edici kamera performansı ve hakkını veren 4k video kaydı
+Bütçe dostu
+NFC özelliği
Xiaomi Poco X3 Pro -‘leri:
-Yazılımdan kaynaklı, güncellemelerle düzeltilebilecek bir hantallık
-Kamerada 48MP modu tam verime sahip değil.
-5G desteği yok
Xiaomi Poco X3 Pro alınır mı?
Bütçe dostu ve fiyatının hakkını sonuna dek veren bir model, tasarım konusundan incelik ve hafiflik gibi kaygılar gütmüyorsanız, ayrıca 5G desteği olmaması gibi detaylar sizin için hayati değilse gönül rahatlığıyla seçebileceğiniz bir model. Hepsinden önce bütçe dostu bir seçenek arayan oyunculara ve ağır uygulamalar kullananlara önerilebilir.