Trafik dediğimizde aklımıza gelen görüntü artık ne yazık ki bolca gürültü kirliliği, zaman kaybı ve hatta çeşitli psikolojik rahatsızlıklara kadar uzanan geniş bir yelpaze olarak görünüyor. Artan araç sayısı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan devasa uzunluktaki trafik akıl sağlığı üzerinde ciddi bir yük oluşturuyor. Bununla birlikte gelen ciddi zaman kaybı ve bu zaman kaybıyla kaçırılan şeyler ise başka bir muamma. Trafiğin olmadığı zamanlarda bile aracınıza park yeri bulmak bile artık bir işkence çünkü artık bırakın park alanlarını, yolların kenarlarında bile rahatlıkla park edilebilecek açık bir alan bile bulmak epey zorlaştı. İşler böyleyken artık bu duruma sinirlenen bir kişinin yakın mesafeler için araç derdinden kurtulacak en önemli seçenek olarak elektrikli scooterler ön plana çıkıyor. Elektrikli scooterların tarihçesi her ne kadar eski olsa da aktif olarak kullanıldığı dönem şu an içinde yaşadığımız döneme denk geliyor. Özellikle şehir içi kısa mesafe ulaşımında sıklıkla tercih edilen bu ürünün oldukça fazla pozitif kazanımlara neden oluyor. Bunların başında trafik ve park çilesinden kurtulmanın yanı sıra yakıt ve yakıta bağlı emüsyon sorununu ortadan kaldıran bu ürün zamandan da kazandırıyor.
Akıllı telefon macerasıyla başlayan ve bir dünya devi olmayı başaran Çin Halk Cumhuriyet menşeili Xiaomi firmasının ürettiği M1 1S model elektrikli scooter ürününü incelemeden önce teknik özelliklerine kısa bir bakış atmakta fayda var.
İlginizi Çekebilir: En İyi Elektrikli Scooter Modelleri
Xiaomi Mi 1S elektrikli scooter teknik özellikler
Teknik Özellikler;
Max. Hız (km/h): 25 km/h
Cihaz Ağırlığı: 12.5 kg
Şarjlı Kullanım Süresi: 5-6 Saat
Lastik Büyüklüğü: 8.5 inch
Garanti Süresi: 2 yıl
Tırmanış Açısı: 15 derece
Taşıma Kapasitesi: 100 kilo
Değiştirilebilir Batarya: Yok
Menzil: 25-30 km
Maksimum Motor Gücü: 500 watt
Led Far: Var
Ağırlık: 20 kg ve üstü ağırlık
Fren Türü: Arka fren
Malzeme Türü: Alüminyüm
Pakete Dahil Olan Bileşenler: Scooter, Lastik şişirme borusu, Yedek lastik, Batarya
Ürün Boyutları: 110 x 20 x 110 cm
Xiaomi Mi 1S elektrikli scooter öne çıkan özellikler
Xiaomi firması Mi 1S modelinde oldukça faydalı gelişmelere imza atmış. İlk olarak ürünün fiziksel özelliklerine bakacak olursak ürün ideal diyebileceğimiz 110 x 20 x 110 cm boyutlarıyla öne çıkıyor. Bu kez tasarımda daha net, daha keskin çizgiler tercih eden Xiaomi, daha şık bir görüntüyü yakalamışa benziyor. Ürün scooterlarda sıkça rastlanan ağırlık problemini çözmüş. Bu ürün sadece 12 kilogram ve bu bir scooter için oldukça ideal bir ağırlık. Ağırlık dediğimizde kafanız karışmasın bu 12 kilogram ürünün kendi ağırlığı. Bu ürün 100 kilograma kadar ağırlıktaki herkesi rahatlıkla taşıyabiliyor. Cihaz maksimum olarak saatte 25 kilometre hız yapabiliyor ancak bu maksimum hız oldukça dik yokuşlarda mümkün değil. Bu durum Xiaomi’ye özel bir sorun değil, bu problem tüm scooterlarda görülen bir şey ve bunun nedeni elektrikli motorların destekleyebildiği son nokta olmasından kaynaklanıyor. Daha fazla watt ve dolayısıyla güç için hacim büyümek zorunda kalır ve scooter böylesine büyük kuvvetleri harcamak için büyümek zorunda kalır.
Bu üründe Xiaomi, kullanımda üç farklı sürüş modunu kullanıma sunmuş. S seviyesi ile hızı, D seviyesi ile sakin ve eğlence sürüşleri için ortalama bir mod, enerjiden ve yoğun trafikte kullanımlar içinse yaya modu denilen bir kombinasyonu uygulanabilir bir hale getirmiş. 15 derecelik bir tırmanış açısında tam performansı vaadeden Mi 1S modeli, daha dik yokuşlarda performans açısından maksimum hızı uygulayamıyor. Tekerliklere baktığımızda 8.5 inçlik lastiklerle karşılaşıyoruz ki lastik boyutları oldukça iyi. Özellikle çivi ve benzeri maddelerin tekerleğe yönelik olumsuz bir etkisinde hemen su koyvermeyecek bir kalınlıkta olduğunu söylememiz gerekir. Her duruma karşın paket içerisinde 1 adet yedek lastik ne olur ne olmaz mantığıyla eklenmiş. Zamanla havası inecek lastiklerin şişirilmesi adına bir şişirma borusu da yine paket içerisinde mevcut durumda. Ürünün iskeletinde kullanılan malzemeye baktığımızda kaliteli bir yapı gözümüze çarpıyor. Sertleştirilmiş çelik, alüminyum ile ürün oldukça sağlam duruyor. Ayağın bulunduğu, üzerinde duracağınız iskele ise gayet konforlu asla kullanıcısını rahatsız etmiyor. Bu ürünle ilgili diğer göze çarpan özellik ise batarya ve enerji kullanımıyla alakalı. Ürün tam şarjla size 5-6 saatlik bir kullanım süresi öngörüyor. Hiç durmadan gidebileceğiniz km ise 25-30 km civarında. Ürünün kendi bataryasının enerji tüketimi her ne kadar diğer scooterlar ile benzerlik gösterse de bu modelde yeni bir teknoloji kullanılmış. Kinetik enerji geri kazanım sistemi (KERS) ile motor kuvvetini kullanmadan kinetik enerjiyle fren sistemini geliştiren Xiaomi, bu yolla frenleme yaparken durağan yani kinetik enerjiyi herhangi bir tüketilebilir enerjiye ihtiyaç duymadan kullanabiliyor olması oldukça çığır açıcı bir yenilik. Far konusunda ise oldukça iddialı, yoğun parlak bir ışık kaynağı mevcut olması akşam ve gece sürüşlerinde büyük bir kolaylık sağlıyor. Ürünün panelinde ise oldukça minimalist ve sade bir tasarım kullanılmış, hız göstergesini rahatlıkla görebiliyor ve ne durumda olduğunuzu kolaylıkla anlayabiliyorsunuz. Bunlara ek olarak panelde sürüş verilerini görmenize olanak sağlayan bir arayüz mevcut. Hız modlarını değiştirmek istediğinizde bu tek bir dokunuşla pratik bir şekilde halledebiliyor olmanız gayet kolay.
Ürünün artı ve eksi yönlerine bir bakalım
İlk olarak ürünün olumlu yönlerine bakacak olursak ilk göze çarpan özelliği fren sisteminde motor gücünün harcanmasına engel olup, menzil artırmaya olanak sağlayan Kinetik enerji geri kazanım sistemi (KERS). Bu yolla enerjiyi daha efektif bir halde kullanıma sunan bu modelde göze çarpan en olumlu özellik. Bunun dışında tasarım oldukça şık, dikkat çekici. Sürüş modları ise sizi kesinlikle standart bir scooter havasından çok daha ileriye taşıyıp bir “araç” kullandığınız hissini vermesi bakımından bizden alkışları topluyor. Batarya kullanım süresi oldukça ideal seviyelerde ve KERS ile birlikte daha efektif, daha uzun menzilli bir sürüşe olanak sağlıyor.
Ürüne dair yapılacak olumsuz yorumlara geldik. İçten içe böylesine güzel, iddialı bir scooter daha fazla bir menzile sahip olamaz mıydı sorusu aklımızdan geçmiyor değil zira KERS teknolojisiyle birlikte 30 km daha yüksek bir menzil mümkün olamaz mıydı diye sormaktan kendimizi alamıyoruz. Aynı soruyu maksimum hız konusunda da yöneltmek zorunda kaldık zira 25 km maksimum hızı yetersiz kılabilecek alanlarda sürüş deneyimi mümkün. Bu açıdan Xiaomi biraz daha güçlü bir motor hacmiyle daha yüksek hız limitlerine olanak sağlayabilirdi.
Xiaomi Mi 1S elektrikli scooter hakkında sıkça sorulan sorulara yanıt arayalım
Xiaomi Mi 1S elektrikli scooter ne kadar sürede şarj oluyor?
Xiaomi Mi 1S yaklaşık 5 saat şarjda tam batarya durumuna gelebiliyor. Kullanıcılara tavsiyemiz bataryanın bitmesini beklemeden daha kısa şarj süreleriyle sürekli olarak bataryayı kuvvetlendirmeniz sizin yararınıza olacaktır.
100 kilodan daha fazla bir ağırlığa sahibim cihazı kullanmamda bir sorun olur mu?
Her ne kadar limit 100 kilo olarak belirlenmiş olsa da 120 kiloya kadar çok ciddi bir problem çıkacağını sanmıyoruz ama bu 120 kilonun üstündeki ağırlıklar muhtemel süspansiyon sorunları ve direnç yorulmaları riskine davetiye çıkarıyor ve cihazın kondüsyonunu oldukça olumsuz etkiliyor.
Kullanıcı Yorumu: salı gecesi siparişi verdik cumartesi öğleden sonra geldi. ürünü dün test ettik 12 yasında oğlum 40 kg,1,45 boy için gidon 4, 5 cm yüksek. bana göre (1.82 boy 96 kg) gayet kullanışlı düz yolda 25, 27km gördüm çok az eğim olsa 30km rahat görür, rampada çekişi gayet iyi. kurulumu basit 4 vida gidon için, telefon ile eşleştirme yapmanız gerekiyor uyarı sesini kesmek için velhasıl çocuğu uçuruyor büyükler içinde ideal.
Kullanıcı Yorumu: 100 kilo olmama rağmen gayet güzel gidiyor. Yokuş yukarı denemediğim için birşey diyemem ancak hız bakımından gayet iyi. İçinden bir adet yedek lastik çıktı. Eğer güncellemesini yapmadan binerseniz hem yavaş gidiyor hem de ses çıkarıyor. Güncellemeden sonra telefon ekranından hız km gibi bilgileri görebiliyor ve ayrıca kilitleyebiliyorsunuz.
Kullanıcı Yorumu: Beklediğimden kaliteli çıktı, alır almaz aletin yazılımını güncelleyin, 73 kiloyum, bisikletle zorlandığım yokuşları gayet rahat çıkıyor, maximum yokuş performansı için lastik basınçları doğru olmalı, ortalama ön 45 arka 55 psi, şarjı full olmalı, priz buldukça şarj edin bitmesini beklemeyin, mümkünse rampaya S modunda ve hızlanarak girin, yokuşta bayılmaya başlarsa zikzak çizerek eğimi azaltın, yokuş çok dikse zorlamayın, çekişi daha güçlü olan modeller daha ağır oluyor bence bu model ideal, setlere ve çukurlara çok yavaş girin, bozuk yolda sarsıntıyı absorbe etmek için dizlerinizi kırıp hafif eğilin, yokuş aşağı sert fren yaparken ağırlığınızı arka tekere verin, her kullandıktan 15dk sonra batarya soğuyunca şarj edin ve KASK takın, bu aletler oyuncak değil.