Baby Boomers ve Y kuşağının tam arasında, modern toplumu şekillendiren çeşitli kültürel ve teknolojik değişimlere tanık olmuş X kuşağı yer alır. 1965 ile 1980 yılları arasında doğan bu demografik grup, bugünlerde 43 ve 58 yaş aralığındaki bireyleri kapsar. X kuşağı, interneti benimseyen ilk kuşaktır. Dijital çağın öncüleri olarak, bu yeni ortaya çıkan teknolojinin dönüştürücü gücünü hızla fark etmişlerdir. Dial-up bağlantıların ilk günlerinden sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasına kadar, X kuşağı, birbirine bağlı dünyamızın temelini atmada önemli bir rol oynamıştır. Z kuşağını yetiştiren de genelde X kuşağı mensubu anne ve babalardır. Hadi unutulmuş nesil olarak da bilinen X kuşağı hakkındaki gerçeklere bir göz atalım.
1. “X kuşağı” bir kitap sayesinde popülerlik kazandı
Kendisine bir isim verilen ilk nesil “Baby Boomers”dı. Bu ismin arkasında aslında çok basit bir hikaye var. II. Dünya Savaşı’ndan sonra askerler normal hayatına dönünce, kısa bir sürede çok sayıda bebek dünyaya geldi? Bu nedenle bu kuşak Baby Boomers olarak isimlendirildi.
X kuşağı ise ismini, yazar Douglas Coupland’in 1991 tarihli eserinden aldı (Generation X: Tales for An Accelerated Culture” (X Nesli: Hızlandırılmış Bir Kültür İçin Öyküler). Bu kitap, bir önceki nesilden kendini kopuk hisseden insanları anlatıyordu. Yayınlandığında büyük etki yarattı ve yazar X kuşağının isim babası oldu. Ancak bu ismi ilk kez kullanan o değildi.
2. Generation X isimli bir müzik grubu vardı
Coupland, X kuşağının ismini popülerleştirmiş olsa da, bu ifadeyi ilk kez ortaya atan kişi değildi. Jane Deverson ve Charles Hamblett isimli iki yazar 1964 yılında Generation X isimli bir kitap yayınlanmıştı. Eserde, o dönemin 25 yaş altı İngiliz gençlik kültürü inceleniyordu. Bu kitap, genç müzisyen Billy Idol’in eline geçti. Idol, ondan ilham alarak “Generation X” isimli bir grup kurdu.
3. “Unutulmuş nesil” olarak da biliniyorlar
Bunun nedeni medyada sürekli Baby Boomers, Millennials ve Z kuşağı hakkında yayınlar yapılırken X kuşağının nispeten göz ardı edilmesidir.
4. X kuşağının en popüler isimleri “Mehmet” ve “Fatma”
Aslında bu iki isim 1923’ten 1990’a kadar “en çok kullanılan bebek isimleri” listesinin başında yer alıyordu. 2000’lerde “Mehmet” ve “Fatma” yerini “Zeynep” ve “Yusuf”a bıraktı.
5. X kuşağına mensup insan sayısı gün geçtikçe azalıyor
Baby Boomers (75 milyon) ve Millennials (83 milyon) ile karşılaştırıldığında, X kuşağı üyelerinin sayısı çok daha azdır. Tahminlere göre, X neslinin nüfusu yaklaşık 65 milyon civarındadır.
6. Sürekli eskiye özlem duyuyorlar
Farkında mısınız, bu ara sürekli 90’ların nostaljik film ve dizileri yeniden çekiliyor. Bunun nedeni ise X kuşağının geçmişe duyduğu özlem. Muhtemelen bu nesil 80 ve 90’ların pop kültürünü özlüyor. Bu ara “Küçük Deniz Kızı” çizgi filminin, “live-action” filmi çıkacak. Ayrıca “Siyah Giyen Adamlar” ve “Hayalet Avcıları” gibi ikonik filmler de son zamanlarda tekrar çekildi. Bu durumun ne kadar iyi olduğu konusundaki yorumu size bırakıyoruz ?
7. “Alaycılık” ile ilişkilendiriliyorlar
Reality Bites ve Slacker gibi popüler filmlerde, X kuşağı genellikle saygısız ve umutsuz kişiler olarak betimlenir. Sadece bu filmlerde değil diğer popüler kültür ürünlerinde de X kuşağı alaycı ve saygısız insanlar olarak gösteriliyor.
8. İş ve özel hayatta istikrarlı olmayı seviyorlar
COVID-19 salgını sırasında bazı insanlar iş değiştirirken, X kuşağı pek böyle şeylere kalkışmadı. Uzmanlara göre bu grupta yer alan çoğu insan özel ve iş hayatında istikrarlı olmayı seviyor ve bu durum onlarda güven duygusu oluşturuyor.
9. Telefon oyunları vazgeçilmezleri arasında yer alıyor
X kuşağı, teknolojinin ve oyun dünyasının hızla geliştiği bir dönemde büyüdü. Akıllı telefonların yaygınlaşması da mobil oyunlara erişimi kolaylaştırdı. Böylece oyunlar her zaman ve her yerde oynanabilir hale geldi.
10. Sosyal medyayı çok kullanıyorlar
X kuşağının yüzde yetmiş beşi Facebook veya YouTube gibi sosyal medya platformlarında aktif. Sürekli Facebook’ta olan anne babalarımızı düşününce buna inanmak zor değil?
11. Genelde iş yerinde yönetici pozisyonunda olurlar
Bir yerde çalışıyorsanız, patronunuz muhtemelen X kuşağı mensubudur. Bu nesil, iş deneyimleri sayesinde, 2018 itibarıyla küresel olarak liderlik rollerinin yüzde 51’ini ellerinde bulunduruyordu. Ancak kariyerlerinde Boomers veya Y kuşağından biraz daha yavaş ilerlediklerini söylemek gerekiyor.
12. X kuşağı restoranlara pek uğramıyor
2019’da yapılan bir araştırma, restoranlara giden insanlar içinde sadece %23’ünün X kuşağına mensup insanlardan oluştuğunu gösteriyor. X kuşağının aksine Y kuşağındakiler sık sık dışarıdan yiyor.
13. X kuşağının, eskiden Xilenyum adında bir alt kategorisi vardı
Ama artık yok. Bu grup, 1977 ile 1983 arasında doğanlar olarak bilinir. Dijital devrimin hem öncesini hem de sonrasını deneyimlemiş bir çeşit “arada kalmış nesil”dir. Xilenyum terimi, Avustralya’daki Melbourne Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü Dan Woodman tarafından ortaya atılmış ancak pek yaygınlaşmamıştır.
14. Restorana gitmeseler de marketlerde satılan sandviçleri ve hazır yemekleri çok seviyorlar
İlginizi çekebilir:
Sessiz Kuşaktan Z Kuşağına: Tüm Kuşaklar, Yılları ve Özellikleri
Tükenmiş Nesil: Y Kuşağının Sürekli Yorgun Hissetmesinin 3 Nedeni
Z Kuşağı ve Sosyal Medya İlişkisi Hakkında Doğru Bilinen 7 Yanlış
Kaynak: 1