Son günlerin en popüler oyunu Wordle, temelde bir kelime bulmaca oyunu olarak karşımıza çıkıyor. İlk defa geçtiğimiz sonbaharda kullanıma sunulan bu oyun, çok kısa bir sürede önce dünyada sonra Türkiye’de popülerleşmeye başladı. Kullanıcılar oyunu oynadıktan sonra skorlarını gösteren renkli kutucukları sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Ancak bu skorlar, oyunu bilmeyenler tarafından merak ediliyor. Peki Wordle nasıl oynanır? Sarı ve yeşil renkli kutucuklar ne anlama geliyor? İşte yeni yılın en popüler oyunu Wordle hakkında merak edilenler…
Josh Wardle tarafından geliştirilen Wordle oyunu, tahmin ve bulmaca türlerini bir araya getirerek kullanıcılara yeni ve keyifli bir oyun deneyimi sunuyor
BBC’ye konuşan Josh Wardle, oyundan para kazanmak gibi bir amacının olmadığını bu nedenle oyunculardan ücret talep edilmeyeceğini ifade ediyor.
Wordle’ı geçtiğimiz kasım ayında günlük sadece 90 kişi oynuyordu. The Guardian’a göre, şu an oyuncuların sayısı 2 milyonu aşmış durumda
Psikolog Lee Chambers, Wordle’ın beynin hem dil hem de mantık işleme alanını uyardığını belirtiyor. Chambers, tıpkı diğer oyunlarda olduğu gibi Wordle’ı oynarken de vücudun dopamin salgıladığını ifade ediyor. Bu nedenle oyun, çok sayıda kullanıcıyı kendine çekiyor.
Wordle oyuncuları her gün yenilenen 5 harfli bir kelimeyi tahmin etmeye çalışıyor. Oyuncuların toplamda 6 tahmin hakkı bulunuyor
Wordle’da oyuncuları yönlendirmek için gri, sarı ve yeşil renkler kullanılıyor. Gri kutular, o harfin doğru kelimede hiç olmadığı anlamına geliyor. Oyunun en kritik kısmı da burada karşımıza çıkıyor. Tahmin ettiğiniz kelime içindeki harfler, doğru yerdeyse kutucuk yeşil yanıyor. Doğru yerde kullanılmayan harfler ise sarı renge bürünüyor.
Oyundaki ilk kelime tahmini oldukça önemli. Başarılı bir açılış hamlesi için ilk kelimenin beş farklı harften oluşmasına dikkat edebilirsiniz. Benzer şekilde üç sesli harf ve iki sessiz harften oluşan bir kelime tahmininde bulunmak, daha kısa sürede doğru kelimeye ulaşmanıza yardımcı olabilir. İlk kelime tahmininde bazı harfler griye döndüyse, ikinci tahminde o harfleri kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor. Oyuncular, kelimeyi doğru tahmin ettiği takdirde kutucukların tamamı yeşile dönerek vurgulanıyor.
Sosyal medyada paylaşılan skor tabloları, oyuncuların başarılarını ve kelimenin kaçıncı tahminde bulunduğunu gösteriyor
Oyunun kolay erişilebilir olması ve basit bir mantıkla oynanması Wordle’ı rakipleri karşısında benzersiz kılıyor
Öte yandan oyunun günde sadece bir kere oynanabilmesi Wordle trendini besleyen unsurlar arasında bulunuyor. Kullanıcılar sürekli oyun oynamadıkları için oyundan sıkılmıyor. Wordle oyununun App Store ve Google Play’de uygulaması bulunmuyor. Oyun sadece web sitesi üzerinden oynansa da uygulama mağazalarında birçok klon ortaya çıkmış durumda. Oyunun İngilizce versiyonu için buraya, yeni geliştirilen Türkçe versiyonu için buraya tıklayabilirsiniz.