Windows 11 ile ortalanmış bir görev çubuğu içeren sade bir yeniden tasarımı fark edeceksiniz. Temelde aynı gibi görünen bu işletim sisteminde mutlaka bilmeniz gereken önemli yenilikler vardır. Bu rehber yazımızdaki 11 ipucu ile Windows 11 deneyiminizi geliştirecek en yeni özellikler hakkında bilgi edinerek işletim sisteminizden en iyi şekilde yararlanacaksınız?
#1 Görev çubuğu konumunu değiştirin
Windows 11 ile fark edeceğiniz ilk şey görev çubuğu ve başlat menüsünün yeni konumu olacaktır. Microsoft burada bazı kullanılabilirlik ve estetik nedenler sonrasında başlat ve görev çubuğunu merkeze taşımaya karar verdi.
Yeni yerleşim birçok kullanıcı tarafından beğenilse de orijinal konumunu tercih edebilirsiniz. Neyse ki Windows 11 ile gelen bu değişiklik geri alınarak görev çubuğunu tekrar eski yeri sola taşıyabilirsiniz.
Görev çubuğunun konumunu değiştirmek için:
- Görev çubuğuna sağ tıklayın ve görev çubuğu ayarları’nı seçin.
- Görev çubuğu ayarlarına erişmek için alternatif olarak, Ayarlar > Kişiselleştirme > Görev Çubuğu yolunu da izleyebilirsiniz.
- Açılır listeye tıklayın ve Sol öğesini seçin. Windows 11 Görev Çubuğu sola taşınacak.
#2 Başlat menüsünü özelleştirin
Windows 10’da “Başlat” tuşuna bastığınız zaman tüm uygulamalar ve ayarlar tuşu gibi kısa yollara sol kısımdan kolayca erişebiliyorduk. Windows 11 ile bu kolaylık standart olarak sunulmuyor fakat bir iki seçeneğe tıklayarak halledilebilir.
Bunun için Ayarlar > Kişiselleştirme > Başlangıç > Klasörler adımlarını izlemeniz gerekiyor. Burada ayrıca dosya gezgini ve diğer ortak klasörleri ile ağ simgelerini gibi seçenekleri de başlat menüsüne ekleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
Oyun Bilgisayarı Alırken Bilmeniz Ve Dikkat Etmeniz Gereken Her Şey
#3 Hızlı ayarlar panelini özelleştirin
Windows 11’de klasik bildirim merkezi, iki ayrı açılır pencereyle değiştirildi. Bildirim merkezi ve takvime erişmek için saat ve tarih bölümüne tıklamanız gerekiyor. Diğer taraftan ayarlar paneli için ağ, hoparlör ve pil simgelerinden birine tıklamanız isteniyor.
Açılan bu panelde Wi-Fi ve ağ, bluetooth ve uçak modu gibi diğer erişilebilir özelliklerin kısayolları bulunur. Bu ayarlar paneline daha fazla özellik eklemek için kalem (hızlı ayarı düzenle) simgesine tıklayın. Daha sonra, ekle tuşu ve ardından eklenecek özelliği seçin. Panelden kaldırmak istediğiniz bir kısayolu için öğenin sağ üst tarafındaki sabitlenme işaretini kaldırmanız gerekiyor.
#4 Widget ekranını düzenleyin
Windows 11’deki yeni görev çubuğu varsayılan olarak widget ve sohbet (Microsoft Team) uygulamasını içerir. Hava durumunu kontrol etmek, spor dallarının skorlarına bakmak, yakındaki trafik yoğunluğunu izlemek, Outlook takviminizi yönetmek, yapılacaklar listenizdeki görevleri takip etmek ve son dakika haberlerine bakmak gibi birçok kullanışlı widget bu ekranda sizi bekliyor.
Bu widget’ları ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirebilir, sayfayı yeniden düzenleyebilir ve Microsoft News aracılığıyla haber akışı tercihlerinizi kişiselleştirebilirsiniz. Ayrıca güncel Windows 11 beta geliştirmelerinde Spotify ve Facebook Messenger dahil olmak üzere üçüncü parti widget’lar da panele eklenebiliyor. Ancak, daha fazla görev çubuğu alanına sahip olmayı tercih ederseniz, bunu ayarlardan kapatabilirsiniz.
Widget sayfasını ve Microsoft Team (sohbet) özelliğini gizlemek için:
- Windows tuşu + I tuşlarını kullanarak ayarları açın.
- Ardından Kişiselleştirme’yi seçin ve Görev Çubuğu’nu açın.
- Görev çubuğu öğeleri altında Widget’lar ve sohbet anahtarını kapalı konuma ayarlayın.
#5 Uygulamaları başlat menüsüne sabitleyin
Windows 11 ile “canlı kutucuklar” tamamen kaldırıldı. Onların yerine, kolay erişim için uygulamaları sabitleyebildiğimiz daha basit bir başlat menüsü bizleri karşılıyor. Sık kullandığınız uygulamaları başlat menüsünün üst kısmındaki sabitlenmiş uygulamalar bölümüne eklemeniz için:
- Başlat tuşuna basın.
- Sağ üst kısımdaki tüm uygulamalar tuşuna tıklayın.
- Açılan tüm uygulamalar listesinden dilediğiniz uygulama üzerinde sağ tıklayıp başlat menüsüne sabitle’yi seçin.
- Ardından sabitlenmiş uygulamalar bölümünden uygulamayı dilediğiniz konuma sürükleyebilirsiniz.
- Sabitlenmiş uygulamayı kaldırmak için sağ tıklayarak başlat’tan kaldır seçeneğine tıklayın.
Windows 11 ile sunulan yeni bir özellikten biriyse mobil işletim sistemlerinde olduğu gibi klasör oluşturmaktır. Bunun için uygulamaları üst üste sürükleyerek klasör oluşturabilirsiniz. Ayrıca başlat menüsündeki sabitlenmiş ve önerilen bölümünün boyutlarını da ayarlardan değiştirebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir:
Steam Yavaş İndirme Sorununu Çözmenize Yardımcı Olacak 10 Öneri
#6 Birden fazla masaüstünü daha kolay oluşturun ve yönetin
Windows 11, eski Görev Görünümü düğmesini görev çubuğunda yeniden tasarlanmış bir simgeyle değiştirerek birden çok masaüstü oluşturmayı ve yönetmeyi kolaylaştırır. Herhangi bir masaüstünü görmek ya da yeni bir masaüstü oluşturmak için simgenin üzerine gelmeniz yeterlidir. Bu masaüstlerini daha sonra gerektiği gibi yeniden düzenlenebilir ve bir masaüstünde bulunan uygulamaları diğerine sürükleyebilirsiniz.
Her sanal masaüstü için farklı duvar kağıtları kullanabilirsiniz. Masaüstünde sağ tıklayın, kişiselleştir’i ve ardından arka plan’ı seçin ve her masaüstünde farklı bir görüntü seçin. Böylelikle hangi masaüstünde olduğunuzu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Unutmadan farklı masaüstleri için tema değişimi yapılmadığını da belirtelim. Bir Tema seçerseniz, bu tüm sanal masaüstleri için geçerlidir ancak bir temayı uyguladıktan sonra masaüstüne göre arka planı değiştirebilirsiniz.
#7 Pencere düzenlemek için yeni yolları deneyin
Microsoft, pencere yakalama ile yeniden boyutlandırma özelliğini Windows 7’den beri sunuyor ancak Windows 11’de Snap (sığdırma düzeni) ile desteklenmektedir. Birden fazla çalışan uygulamanız varsa kolay gezinmek ve çalışmak için ekrandaki pencereleri düzenlemek zor olabilir.
Windows 11’in Snap özelliği, aradığınız çözüm olabilir. İmlecinizi, büyüt/yeniden boyutlandır düğmesinin üzerine getirin ve açık pencereleri hızla düzenlemek için bir düzen seçebilirsiniz. Pencerelerinizin boyutlarını değiştirmek için farklı bir yöntem de farenizdir. Boyutlandırmak istediğiniz pencereyi tutup üst kısma sürüklediğiniz zaman da Snap seçeneklerini göreceksiniz.
#8 Android uygulamalarını çalıştırın
Windows 11 ile Android uygulamalarının çalışabilmesi tüm dünyayı şok etti. Android uygulamaları çalıştırma özelliği, Windows için Android sistem sayesinde geliyor ve uygulamaları fiilen almak için Amazon AppStore’a ihtiyaç duyuyor.
Amazon AppStore’u Microsoft mağazasından yükleyip alt sistem için bir kurulum yapmanız gerekiyor. Karmaşık gibi gözükse de kurulum sonrası yapmanız gereken tek şey uygulamaya tıklayıp açmak olacak. Üç adımlı bir kurulum sihirbazı sizi süreç boyunca yönlendirir ve yeniden başlatma gerektirir. Ayrıca tabii ki bir Amazon hesabına ihtiyacınız vardır. Fakat standart Windows uygulaması gibi görev çubuğunuzdaki Android uygulama simgelerini görmek oldukça güzel olacaktır.
#9 Odak oturumları ile işlerinizi tamamlayın
İş günü boyunca ortaya çıkan mesajlar ve görüntülü sohbetler ile dikkatinizin dağılması kolaydır. Windows 11’deki Odaklanma Oturumları, kesintisiz derin odaklanma gerektiren işler için zaman ayırmanızı teşvik eder. Odak oturumu başlatmak için üç farklı yöntem vardır:
- Bildirim merkezinden:
- Görev çubuğunda bildirim merkezi’ni seçin.
- Odak oturumunuz için bir süre seçin.
- Oturumunuzu başlatmak için Odak’ı seçin.
- Ayarlar’dan
- Başlangıç >Ayarlar> Sistem > Odak > Odak Oturumlarını Başlat’ı seçin.
- Saat uygulamasından
- Saat > Tüm Uygulamalar > Başlat’ı seçin.
- Saat uygulamasında Odak oturumunu başlat’ı seçin.
Odak oturumları, dikkatiniz dağılmadan en az 30 dakika çalışma süresi elde etmenin hızlı bir yolunu sunar. 45 dakikayı aşarsanız, uygulama seansınızın ortasında otomatik olarak beş dakikalık bir mola planlar.
İlginizi Çekebilir:
FPS Sorunlarından Dalgalı Grafiklere: Bilgisayarda Oyun Deneyiminizi İyileştirecek 9 Ayar
#10 Pilinizi daha iyi yönetin
Windows 11, pil kullanım verilerinizi görselleştirmenize yardımcı olma konusunda önceki sürümlerden daha iyi bir iş çıkarıyor.
Ayarlar > Sistem > Güç ve Pil bölümüne gidin, ardından pil kullanımı sekmesini açın. Bir grafik, son birkaç gün veya saatte ne kadar güç kullandığınızı gösterir. Tek tek uygulamaya göre güç kullanımını gösteren aşağıdaki uygulamaların listesini açın. Çok fazla güç tüketen bir program bulursanız, tıpkı iPhone’lar ve Android cihazların size izin verdiği gibi, arka plan kullanımını kapatabilir ve uygulamayı uyku moduna alabilirsiniz.
#11 Yeni klavye kısa yollarını keşfedin
Windows 11’de yeni klavye kısayolları var ve bunlar öğrenmeye değer. İşte kullanışlı birkaç Windows 11 klavye kısayolları:
- Widget panelini için: Windows Tuşu + W
- Hızlı ayarlar bölümü için: Windows Tuşu + A
- Sığdırma düzeni (Snap) erişimi için: Windows Tuşu + Z
- Medya yayınlamak (cast) özelliği için: Windows Tuşu + K
- Bildirim merkezini ve takvime erişmek için: Windows Tuşu + N
Bunun dışında pano geçmişini görmenizi sağlayan Windows tuşu + V ve ekran görüntüsü aracı Windows tuşu + Shift + S dahil olmak üzere birkaç kullanışlı Windows 10 kısayolu da Windows 11 bulunuyor.
Kaynak: 1