Karayip Korsanları, Yüzüklerin Efendisi, Star Wars, Oyuncak Hikâyesi, Once Upon a Time in Hollywood veya Örümcek Adam gibi dünya çapında popüler olan filmlerin ortak noktası ne olabilir? Birbirlerinden oldukça farklı temalara sahip bu filmlerin, yalnızca teknik alanlarda bazı benzerlikler gösterdiğini düşünebilirsiniz. Ancak bu filmleri birbirleriyle bağlantılı hale getiren başka bir unsur daha var: Wilhelm Çığlığı!
Sinema tarihiyle pek alakanız yoksa Wilhelm Çığlığı hakkında detaylı bilgi sahibi olmamanız son derece doğal. Ancak bugüne kadar birden fazla film izlediyseniz Wilhelm Çığlığı’nı duymama ihtimaliniz neredeyse yok gibi! Çünkü ilk kez 1951 yapımı “Distant Drums” adlı filmde kullanılan bu çığlık efekti, takip eden yıllarda onlarca hatta yüzlerce filmde kullanıldı. Dünya çapında popüler olan sinema filmlerinden, düşük maliyetli televizyon showlarına kadar sayısız yapım, bu sıra dışı ses efektine yer verdi. Peki Wilhelm Çığlığı neydi ve nasıl sinema tarihinin en popüler ses efektine dönüştü, birlikte bakalım.
Wilhelm Çığlığı ilk kez 1951 yılında, Distant Drums isimli filmde kullanıldı
Çığlık, ilk defa filmdeki askerlerin bir su birikintisinden geçtiği esnada, içlerinden birinin, timsah saldırısına uğradığı sahnede duyuldu. Elbette bu ayırt edici fakat bir ikon haline gelme potansiyelinden hayli uzak olan çığlığın, sinema tarihinin en popüler ses efekti haline geleceğini hiç kimse tahmin edemezdi. Wilhelm Çığlığı’nın nasıl bir sinema efsanesi haline geldiğine geçmeden önce, çığlığın nasıl kaydedildiğine göz atalım…
Çığlık, o dönemde çekilen sinema filmlerindeki diğer ses efektleri gibi sonradan kaydedildi
Filmdeki ilgili sahnenin seslendirilmesi sırasında bir ses sanatçısından, “timsah saldırısına uğramış gibi” çığlık atması istendi. Sanatçı, bu direktif doğrultusunda 6 farklı çığlık attı ve kayıtlardan 5.si, Wilhelm Çığlığı olarak kullanıldı…
Çığlığa, 1953 yapımı The Charge at Feather River filminde de yer verildi
Filmin ardından, dikkat çekici fakat isimsiz olan çığlık yeni ismine kavuştu. Çünkü filmdeki Wilhelm isimli adam bacağından bir ok ile vuruluyor ve dudaklarından bugün hepimizin farkında olmasak da bir şekilde duyduğu bu meşhur çığlık yükseliyordu…
Çığlık, ilerleyen yıllarda Warner Bros.’un ses efekti arşivine dahil edildi
Böylece pek çok farklı filmde kullanıldı. Ancak en çok sinema öğrencileri arasında popülerdi. Öğrencilerin pek çoğu çığlığı komik, eğlenceli veya en azından ilginç buluyor olmalıydı. Bu sebeple Wilhelm Çığlığı özellikle 1960’lı ve 1970’li yıllarda çekilen çok sayıda öğrenci filminin en belirgin unsuru haline geldi.
Wilhelm Çığlığı’nı eğlenceli bulan sinema öğrencileri arasında, yıllar sonra Oscar Ödüllü bir ses tasarımcısı haline gelecek olan Ben Burtt de vardı
Eğitimini başarıyla tamamlayan Burtt, 1977’de yönetmen bir arkadaşından iş teklifi aldı. George Lucas’ın teklifini kabul eden ses tasarımcısı, “Star Wars” filminde çalışmaya başladı.
Ben Burtt, öğrenci filmlerinde bir şaka unsuru olarak kullandıkları Wilhelm Çığlığı’nı Star Wars filmine yerleştirmeye karar verdi
Bu kararını uyguladı da! Wilhelm Çığlığı, Burtt tarafından başka filmlere de kullanıldı. Star Wars ve Indiana Jones gibi serilerin de aralarında bulunduğu bu filmlerden bazıları yıllar içerisinde dünya çapında geniş bir hayran kitlesi kazandı…
Peter Jackson ve Quentin Tarantino gibi ünlü isimlerin de aralarında olduğu pek çok yönetmen, Ben Burtt tarafından başlatılan bu şakaya dahil oldu!
Böylece çığlık, Yüzüklerin Efendisi ve Karayip Korsanları gibi milyonlarca insanın severek takip ettiği bazı filmlerde de duyuldu. İlk defa 1951 kullanılan bu çığlık, sıradan bir ses efekti olmaktan çıktı, sinema tarihindeki en ikonik unsurlardan biri haline geldi. Peki, Wilhelm Çığlığı’nın sahibi kimdi?
Wilhelm Çığlığı’nı basit bir efektten sinema tarihindeki en önemli seslerden birine dönüştüren Ben Burtt, çığlığın kime ait olduğunu öğrenebilmek için yoğun bir çaba harcadı
Sonunda Distant Drums filmi için seslendirme yapan oyuncuların yazılı olduğu bir belgeye ulaşmayı başardı. Buna göre çığlığın ardındaki sesin sahibi büyük olasılıkla Sheb Wooley isimli aktör ve müzisyen.
Kaynak: 1