WhatsApp dolandırıcılık yöntemleri, günümüzde milyonlarca kullanıcının güvenliğini tehdit ediyor. Bu yazıda, WhatsApp dolandırıcılık yöntemlerinin en yaygın 9 örneğini ve bu aldatmacalardan nasıl kaçınılacağını detaylıca değineceğiz. Böylelikle dijital iletişiminizi daha güvenli hale getirebilirsiniz. İşte WhatsApp dolandırıcılık yöntemleri hakkında bilmeniz gereken her şey…
#9 WhatsApp gold yanılgısı
Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’ın yok olup giden bir “Gold” versiyonu olduğunu iddia eden mesajlar dolaşımda karşınıza çıkabilir. Bu tuzakta, kullanıcılara özel özellikler vadeden ve mevcut olmayan bir uygulamayı indirme linki sunuluyor. Gerçek dışı bu daveti kabul etmenin sonucunda, ya kişisel bilgilerinizin çalınması için tasarlanmış bir kimlik avı saldırısına maruz kalabilir ya da cihazınıza zarar verebilecek kötü amaçlı yazılımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
WhatsApp’ın “Gold” sürümü sunmadığı genel bilgi olarak kabul edildiğinden, bu tür bir dolandırıcılığın etkisi düşük olabilir. Ancak, bir URL’nin sahte olduğu genellikle web adresiyle daha kolay anlaşılabilir. Meşru bir bağlantı, sizi Google Play Store veya Apple App Store’a veya en kötü ihtimalle WhatsApp’ın resmi web sitesine yönlendirmelidir.
#8 Sahte aile/arkadaş acil durum mesajları
Bir başka yaygın dolandırıcılık yöntemi, acil bir durumda olduğunu iddia eden ve sizin tanıdık bir arkadaşınız veya ailenizden gibi davranan birinin yeni bir telefon numarasından sizinle iletişime geçmesidir. Başlangıçta suçsuz bir sohbet gibi gözükse de sonunda muhtemelen para talep eden veya kimlik avı için kullanılabilecek özel bilgiler isteyen bir duruma dönüşecektir.
Eğer gerçek bir acil durumdan şüpheleniyorsanız, onların kimliğini doğrulamak için ayrıntılar isteyin. Bu, artık kullanmadıkları telefon numarası ya da çevrimiçi ortamda bulunmayan kişisel bir gerçek olabilir. Şüpheli kişi bu bilgileri veremiyorsa, büyük olasılıkla bir dolandırıcı ile muhatapsınızdır.
İlginizi çekebilir:
Tüm İhtiyaçlarınızı Karşılayacak En Hızlı Android Telefon Modelleri
#7 Bedava hediye kartları ve indirim kuponları
Kulağa hoş gelse de rastgele WhatsApp kullanıcılarına ücretsiz hediye kartları gönderen gerçek şirketler yoktur. Eğer bir hediye kartı veya indirim kuponu iddiasıyla karşılaşırsanız ve bağlantıyı tıklarsanız, muhtemelen bir kimlik avı veya kötü amaçlı yazılım saldırısıyla karşılaşacaksınız ve karşılığında hiçbir şey almayacaksınız.
Bu tür dolandırıcılıklar hakkında çok fazla söylenecek bir şey yoktur. Ancak genel olarak, eğer bir şey gerçekten çok iyi görünüyorsa, büyük ihtimalle gerçek değildir. Sahte hediye kartı URL’leri de genellikle temsil ettikleri şirketlerle eşleşmez.
#6 Talep edilmemiş QR kodlar
Bu, aslında diğer dolandırıcılık türlerinin sadece bir varyantıdır ve bir bağlantıya tıklamanız yerine taramanız gereken bir QR kodunu içerir. Neden taramanız gerektiği konusunda birçok bahane sunulabilir.
Fakat hangisini seçerse seçsin dolandırıcı, sonuç olarak sizi kimlik avı veya kötü amaçlı yazılımlarla dolu bir URL’ye yönlendirecektir. Bir bilinmeyen kişi size QR kodu gönderirse dikkate almamakta fayda vardır. QR kodlarını, televizyonlar, monitörler, kutular, kullanım kılavuzları veya gerçek dünyadaki tabelalarda taranması gereken meşru araçlar olarak düşünün. Çünkü mesajlaşma uygulamalarında biri neden doğrudan bir URL paylaşmasın ki?
İlginizi çekebilir:
Android Ve iOS Telefonlarda Kullanabileceğiniz En İyi WhatsApp Çıkartma Yapma Uygulamaları
#5 Teknik destek ve doğrulama istekleri
Bazen, bir WhatsApp (veya başka büyük bir teknoloji şirketi) temsilcisi olduğunu iddia eden biri tarafından hesabınızın doğrulanması istenebilir. Veri talep etmeyebilirler. Ancak ister sohbet yoluyla ister bir kimlik avı web sitesi üzerinden paylaşın, dolandırıcının amacı muhtemelen hesabınızı ele geçirmek ya da faydalı ayrıntıları almak olacaktır.
Bu tür bir dolandırıcılık olasılığı nedeniyle, WhatsApp ve diğer teknoloji firmaları aslında kullanıcıları bu şekilde bağlantı kurmaz. Herhangi bir hesap doğrulamasına ihtiyaç duyulduğunda, muhtemelen bu sizin tarafınızdan başlatılacak ve WhatsApp özelinde doğrulama telefon aramaları, SMS veya iCloud Anahtar Zinciri aracılığıyla gerçekleştirilecektir. WhatsApp içinde bir mesaj almayacaksınız.
#4 İki adımlı doğrulama kazaları
Bu durumla karşılaşmanız pek olası değildir. Bununla birlikte birisi, iki adımlı doğrulama yapıyormuş gibi davranarak ve yanlışlıkla sizin telefon numaranıza gönderilen doğrulama koduna ihtiyaç duyduğunu iddia ederek size mesaj gönderebilir. Eğer gerçekten bir kod aldıysanız, bunu paylaşmayın. WhatsApp hesapları telefon numaralarına dayandığı için muhtemelen hesabınızı ele geçirmek için ihtiyaç duydukları tam şeyi onlara veriyor olabilirsiniz.
Bu tür bir dolandırıcılıkla karşılaşırsanız, hacker’ların dışarıda kalmalarını sağlamak için hemen iki adımlı doğrulama PIN’inizi değiştirin. Tahmin edilmesi kolay rakamlar seçmeyin.
İlginizi çekebilir:
WhatsApp’ta Aynı Telefonda İkinci Hesap Nasıl Kurulur?
#3 Sahte piyango ve çekiliş vaatleri
Bir dolandırıcı, kazanılan bir ödülü iddia ederek size ulaşabilir. Ödülünüzü talep etmek için bir bağlantıya tıklamanız istenir. Yalnızca kendinizi kimlik avı veya kötü amaçlı yazılım saldırısına maruz bırakmış olursunuz.
Bu da “çok iyi görünüyorsa, muhtemelen değildir” kuralının başka bir örneğidir. Lakin daha fazla düşünce için piyangolar ve çekilişler genellikle bireylerle bire bir iletişim kurmak yerine kamuya açık bir şekilde yapılır. Özellikle, organizatörler kazananları, sahip olup olmadıklarını garanti edemedikleri bir uygulama aracılığıyla bilgilendirmez.
#2 Kripto para ve diğer yatırım tuzakları
Bitcoin gibi kripto paralar sayesinde gerçekten büyük servetler kazanıldı. Halbuki eğer biri size WhatsApp üzerinden küçük bir başlangıç yatırımı yaparak büyük karlar elde edebileceğinizi iddia ediyorsa, paranızı alıp kaçacaklardır. Aynı durum, gizli kripto para yatırım rehberleri satmaya çalışanlar için de geçerlidir.
WhatsApp üzerinden başka yatırım ilişkili dolandırıcılıklarla da karşılaşabilirsiniz. Genellikle benzer bir kalıba uyarlar. Herhangi ciddi bir yatırım yapmadan önce, ürünü ve risklerini araştırın ve işlemleri sadece iyi kurulmuş platformlar aracılığıyla gerçekleştirin.
İlginizi çekebilir:
WhatsApp Gizlilik İpuçları: Son Görülme ve Çevrimiçi Özelliği Nasıl Kapatılır?
#1 Sahte bağış mesajları
Belki de bu dolandırıcılık türünde en alçakça olan, iyi bir neden için yardım sözü verilerek para talep edilir. Bu, kişisel ameliyatlar veya afet yardımı gibi şeylerden, cami, siyasi parti veya başka bir ideolojik grubu desteklemeye kadar her şey olabilir. Dolandırıcı paranızı aldıktan sonra, hayır kurumu iz bırakmadan ortadan kaybolur.
Bu dolandırıcılık yönteminin önüne geçmek için paylaştıkları herhangi bir bağlantıya tıklamayı reddedin. Saygın bir hayır kurumu mesajlaşma uygulamalarında insanlarla bire bir iletişim kurmak yerine her zaman açık bir şekilde süreci işletecektir. WhatsApp dolandırıcılıklarının çoğu gibi cevap vermemek en iyisidir.
İlginizi çekebilir:
Daha İyi Bir Kullanıcı Deneyimi İçin Instagram Reklamları Nasıl Kapatılır?
WhatsApp dolandırıcılığına karşı alınacak önlemler
WhatsApp üzerinden dolandırıcılığa uğradıysanız, ilk olarak dolandırıcı ile olan iletişiminizi kesin. Ancak mümkün olduğunca çok ekran görüntüsü alın. Bu, hem WhatsApp moderasyon ekibiyle olan iletişimlerinizde hem de polise yapacağınız şikayetlerde size yardımcı olabilir. İkinci adım, dolandırıcıyı engellemek ve WhatsApp’a bildirmektir. Moderatörler, dolandırıcının size gönderdiği son beş mesajı alacak. Bunlar metin, fotoğraf veya video içerebilir. Bu noktada, şirketin yanıtını beklemeniz gerekecek. Fakat raporunuzu kabul ederlerse, dolandırıcının hesabı servisten kaldırılmalıdır.
Ciddi durumlarda, olayı polise bildirmek de faydalı olabilir. Dolandırıcı başka bir ülkedeyse polisin yapabileceği çok şey olmayabilir. Bu, dolandırıcılığı polis radarına koyacak ve sonunda bir eylem yapılma şansını artıracaktır. Unutmayın, muhtemelen tek hedef siz değildiniz. Ayrıca, gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı iki kez kontrol etmeniz gerekebilir. WhatsApp bilgilerinizin ne kadar az kamuoyuna açık olursa o kadar iyi olur ve yedek olarak iki adımlı doğrulamayı mutlaka aktif hale getirmelisiniz.
WhatsApp’ta güvende kalmanın yolları
Şüphecilik en iyi müttefikinizdir. Tanımadığınız kişilerden gelen mesajlara veya size tanıdık biriymiş gibi davranıp bir şeyler istemekte ısrarcı olan kişilere karşı mutlaka temkinli yaklaşmaktan fayda göreceksiniz.
Bilinmeyen kişilerden gelen bağlantılara tıklamaktan kaçının. Çünkü bunlar genellikle phishing veya malware yayma girişimleri olabilir. Bu bağlantıların URL’leri, taklit ettikleri şirketlerinkinden farklıdır.
Son olarak, daha önce birkaç kez bahsettiğimiz gibi “eğer gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa muhtemelen gerçek değildir” kuralını uygulayın. Birkaç gün içinde Bitcoin’den servet kazanabileceğinizi iddia eden biri mi var? Muhtemelen bir WhatsApp dolandırıcılık vakasıyla karşı karşıya kaldınız.