Web 3.0 için internetin evrimi diyebiliriz. Bu yazımızda Web 3.0 nedir, örnekleri nelerdir gibi soruları yanıtlayacağız. Web 3.0, web/internetin evriminin bir sonraki yinelemesini veya aşamasını temsil eder. Potansiyel olarak yıkıcı olabilir ve Web 2.0 kadar büyük bir paradigma kaymasını temsil edebilir. Web 3.0, merkeziyetsizlik, şeffaflık ve daha fazla kullanıcı faydası gibi temel kavramlar üzerine inşa edilmiştir.
Berners-Lee, 1990’larda bu temel kavramlardan bazılarını aşağıda özetlendiği gibi açıklamıştı:
- Merkeziyetsizlik: Web üzerinde herhangi bir şey yayınlamak için merkezi bir otoriteye ihtiyaç duyulmaması anlamına gelir.
- Kodlar herkesin gözü önünde geliştirildi, maksimum katılım ve deney ile yapıldı.
2001 tarihli bir makalesinde Berners-Lee, Semantik Web olarak adlandırdığı kavramı tartıştı. Bilgisayarların dilin anlamını işlemek için güvenilir bir yolu yoktur (yani, bir kelimenin veya tümcenin kullanıldığı gerçek bağlamı bulmak). Berners-Lee’nin Semantik Web vizyonu, web sayfalarının anlamlı içeriğine yapı getirmek ve kullanıcılar için karmaşık görevleri yerine getirecek yazılımları etkinleştirmekti.
Web 3.0, 2001 yılında Berners-Lee tarafından kavramsallaştırıldığı şekliyle orijinal Semantik Web kavramının çok ötesine geçmiştir. Bunun nedeni, kısmen, insan dilini – tüm ince nüansları ve varyasyonlarıyla – bir biçime dönüştürmenin çok pahalı ve anıtsal olarak zor olmasıdır. Web 3.0 nedir sorusunu yanıtladığımıza göre örneklerine geçebiliriz.
Web 3.0 örnekleri
Sosyal Ağ Web 3.0 örnekleri
Sapien: Sapien, benzersiz Web 3.0 örneklerinden biridir. Ethereum blok zincirinden yararlanan demokratik bir sosyal haber platformudur. Ayrıca, son derece özelleştirilebilir. Sosyal haber perspektifinden bakıldığında Google veya Facebook’a mükemmel bir alternatiftir.
Steemit: Steemit, Web 3.0 web sitelerinin bir başka harika örneğidir. Tamamen Steem blok zincirinde çalışır. Reddit’e bir alternatiftir.
Merkeziyetsiz değişimler Web 3.0 örnekleri
IDEX: ERC-20 token’larının ticareti için popüler bir merkezi olmayan borsadır. Kullanıcılar için iyi bir arayüz sağlar ve Ethereum cüzdanı olan herkes platformda işlem yapmaya başlayabilir. IDEX’ten veya herhangi bir merkezi olmayan Ethereum tabanlı borsadan en iyi şekilde yararlanmak için MetaMask kullanmanız gerekir.
EOSFinex: EOSFinex, EOS.IO yazılımı üzerinde çalışan merkeziyetsiz bir borsadır. Şu anda en büyük merkezi borsalardan biri olan Bitfinex tarafından geliştirilmektedir. EOS ortamında daha birçok dApp var.
Messenger Web 3.0 örnekleri
Obsidian: Obsidian gelecek vaat eden bir Web 3.0 projesidir. STRAT’a dayanmaktadır ve Stratis kripto paraları tarafından desteklenmektedir. Yeni nesil kullanıcıların habercisidir. Ayrıca, kullanıcıların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri ve hatta para gönderebilecekleri güvenli bir ortam sağlar.
ySign: ySign, Web 3.0’ün mükemmel bir örneği olan başka bir iletişim habercisidir. Çözümü ile habercilerin dünyasını değiştirmeye hazır.
Merkeziyetsiz depolama Web 3.0 örnekleri
Storj: Storj, önde gelen merkeziyetsiz depolama çözümlerinden biridir. Aynı zamanda en eskilerinden biridir. Storj ile herkes veri depolayabilir. Ayrıca açık kaynaklıdır ve kullanımı kolaydır. Herkes sadece Ödeme modeli, kullandıkça ödeyebilecekleri için kullanıcılar etrafında oluşturulur.
Sia: Sia ayrıca gelecek vaat eden bir merkeziyetsiz depolama çözümüdür ve aynı zamanda Storj’un en büyük rekabeti olarak düzenlenmektedir. Sia dosyayı otuz parçaya böler ve buna göre dağıtır. Ayrıca aktarım sırasında dosyayı şifreler.
Sigorta ve bankacılık Web 3.0 örnekleri
AiGang: Aigang, kalabalık kaynaklı sigorta havuzları keşfi sunan bir DAO sigorta protokolüdür. DAO akıllı sözleşmeleri tarafından desteklenen tahmin yoluyla ödül kazanabilen kullanıcılar tarafından kullanılabilir.
Everledger: Her kullanıcıya benzersiz kayıtlar sağlamayı amaçlayan dağıtılmış bir dijital küresel kayıt defteridir. Kullanıcılar verileri dijital olarak saklayabilir ve istedikleri zaman bunlara erişebilir. Kullanıcıları ve bankaları, açık pazarı ve sigortacıları dolandırıcılıklardan korur.
Cashaa: Cashaa, düzenleme, uyumluluk ve güvenlik sağlayan yeni nesil bankacılık platformudur. Anında kripto bankacılığı kredileri sağlar ve ayrıca kripto para birimi ticareti sunar.
Web 3.0 video ve müzik web siteleri örnekleri
Daha iyi kavramak için video ve müzik Web 3.0 web sitelerini listeleyelim.
LBRY: LBRY, farklı bir içerik biçimi barındıran merkeziyetsiz bir dijital kütüphanedir. Kullanıcı olarak platformda okuyabilir, izleyebilir ve oynayabilirsiniz. Bu, kitapları, müzikleri ve videoları desteklediği anlamına gelir ve en eski Web 3.0 projelerinden biri gibi görünmektedir.
UjoMusic: UjoMusic, müzik yaratıcılarının telif hakkı ve telif hakkı sorunları olmadan müziklerini yükleyebilecekleri ve dağıtabilecekleri bir müzik platformudur. Kripto para birimi ve akıllı sözleşmeler buna güç veriyor.
Remote işler Web 3.0 örnekleri
Ethlance: Ethereum blok zincirinin üzerinde çalışan, merkeziyetsiz remote bir iş platformudur. Herkes Ethereum kripto para birimi karşılığında kiralayabilir ve çalışabilir. Bu platformu kullanmanın en önemli avantajı %0 hizmet ücreti, üyelik kısıtlaması olmaması vb.
Atlas.Work: Atlast.Work, hem serbest çalışanların hem de işverenlerin maksimum fayda sağlayabileceği serbest çalışma ekosistemini güçlendirmek için akıllı sözleşmeler ve makine öğrenimi kullanan, ölçeklenebilir, blok zinciri destekli bir serbest çalışma platformudur. Görev başına 2 $ sabit ücret oranına sahiptir.
CryptoTask: CryptoTask, kullanıcılar için hiçbir ücret ve sansür içermeyen Web 3.0 destekli bir başka projedir. Ayrıca, serbest çalışanları konserlerle eşleştirmek için gelişmiş bir algoritma kullanır.
Web 3.0 tarayıcı örnekleri
Brave: Bu tarayıcı, reklam engelleyici ile önceden yüklenmiş olarak gelir. Ayrıca, kullanıcıların kripto para birimi karşılığında verilerini satmalarına izin veriyor.
Breaker Browser: Eşler arası tabanlı yeni nesil bir web tarayıcısıdır. Herkesin uygulamalarını paylaşabileceği ve güçlendirebileceği bir yerdir. Ayrıca, herkes tarafından keşfedilebilecek yaratıcı bir araçtır. Bu bir Web 3.0 tarayıcısıdır.
Web 3.0 nedir, örnekleri nelerdir listemizin sonuna geldik. Şimdi ise Web 3.0 ele alınarak oluşturulan projeleri inceleyeceğiz.
Web 3.0 projeleri
Web 3.0 projeleri, akıllı sözleşmeleri kullanan ve internet üzerinden işlemleri otomatikleştiren merkeziyetsiz projelerdir.
Helium: Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları için merkeziyetsiz blok zincirle çalışan bir projedir.
Chainlink: Merkeziyetsiz bir oracle ağı aracılığıyla Chainlink, blok zincirlerin harici veri beslemeleri, olaylar ve ödeme yöntemleri ile güvenli bir şekilde etkileşime girmesine izin vererek, dijital sözleşmeler için zincir dışı bilgi ve verileri sağlar. Soyutlama katmanı olarak tanınır.
Filecoin: Filecoin, Web 3.0 için dosya dolabı gibidir. Filecoin, pasif para kazanma yolu olarak hizmet eden merkeziyetsiz depolama ağıdır. Ses dosyaları, videolar, hareketsiz görüntüler veya metinler gibi her türlü veriyi depolamak için kullanılabilir. Özel şirket bilgileri ve kayıtları gibi daha hassas bilgileri depolamak için güvenli bir proje olduğunu iddia ediliyor.
Audius: Sanatçıların, hayranların ve düğüm operatörlerinin ilgisini yerel token’ı AUDIO ile hizalayan merkeziyetsiz bir müzik akışı platformudur. Token, yönetim, stake ve sanatçıların kazançlarını teşvik etmek için kullanılabilir.
Flux: Geliştiricilerin web’in yenilenmesine ayak uydurmaları için zemin sağlar. Flux’un yardımıyla, kullanıcılar Web 3.0 uygulamaları ve merkeziyetsiz projeler geliştirebilir ve ardından bunları çeşitli ağlar arasında dağıtabilir. Bu, özellikle Flux kullanıcıları için yapılmış merkeziyetsiz bir işletim sistemi olan FluxOS’un yardımıyla özellikle verimli hale gelir. Proje, SaaS’a çok benzeyen bir hizmet olarak blok zinciri (BaaS) sunmaktadır.
Theta: Blok zinciri kullanıcıları tarafından desteklenen yeni nesil eğlence ve video platformu olmayı hedefliyor. Sony, Google, Samsung ve diğer şirketlerden kurumsal doğrulayıcı düğümlerle, kullanıcılar için merkeziyetsiz video dağıtımını kolaylaştırmayı amaçlar.
ZCash: Gizliliğe dayalı ilk kripto para projelerinden biridir. İlginç bir şekilde, bu gizlilik para birimi, bir gizlilik özelliği seçeneği olmanın tek farkı ile orijinal olarak Bitcoin kod tabanı üzerine inşa edilmiştir.
Livepeer: Ethereum blok zinciri üzerine kurulmuş merkeziyetsiz bir video akış projesidir. Gerçek zamanlı videonun dağıtımı ve ağa katılımın teşvik edilmesini amaçlar.
Kadena: Markalı zincirlerin kullanımı sayesinde saniyede 4.80.000’e kadar işlem (TPS) işleme kapasitesine, ölçeklenebilir bir PoW Layer-1 projesidir.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.