Son yıllarda Peru’da bulunan tarihi yerleşim bölgesi Quilcapampa’da önemli araştırmalar yapılıyor. Arkeologlar, bölgede yaptığı kazılarda Wari Medeniyeti’nin siyasi ve kültürel yapısına dair ilginç bulgular elde etmeye devam ediyor. MS 500 – 1000 yılları arasında, bugün Peru olan bölgede gelişen Wari Medeniyeti; ileri tarımsal faaliyetleri, yontma çanak – çömlek üretimi ve büyük bir incelikle dokunmuş tekstil ürünleri yapmalarıyla tanınıyor. Geçtiğimiz günlerde hakemli bilimsel dergi Antiquity’de yayımlanan bir araştırma, Wari Medeniyeti liderlerinin halk üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için halüsinojenik ilaçlara ve biraya başvurduğunu ortaya çıkardı. Detaylara birlikte bakalım.
Wari halkı, Peru’da bulunan Quilcapampa’yı MS 9. yüzyılda kurdu. Arkeologlar bölgeyi keşfettikten sonra burada bir milyondan fazla botanik kalıntı keşfetti
Son araştırmalarda Quilcapampa’da depolanmış halde bulunan ve binlerce yıldır halüsinojen olarak kullanılan vilca ağacının kalıntıları analize tabi tutuldu.
Analizin sonuçlarına göre toplu ziyafetler sırasında, “chicha” ismi verilen bira benzeri bir içeceğe halüsinojenik tohumlar ekleniyordu
Bu yöntem sayesinde her iki ürünün de psikoaktif etkileri güçlendiriliyordu. Wari’nin yönetiminde olan zengin seçkinler, sosyal ilişkileri güçlendirmek ve misafirperverliği vurgulamak için bu maddeleri ortak şölenlere dahil ediyordu. Uzmanlar, bu stratejinin seçkinlerin siyasi kontrolünü sağlamlaştırmasında önemli bir rol oynadığını iddia ediyor. Seçkinler, ortak şölenler aracılığıyla psikotropik ziyafetler sunarken bu ziyafetlerin bağımsız olarak gerçekleştirilmemesini de garanti altına alıyordu.
Vilca ağacından bu maddeleri çıkarmak ve hazırlamak oldukça zor bir süreçti. Öyle ki bu işlemleri yapabilen insanlar özel bir statü kazanıyordu
Wari Medeniyeti liderlerinin bu uygulaması, bölge siyaseti açısından da son derece önemliydi. Zira daha sonra Wari topraklarında medeniyet kuran İnka İmparatorlu da benzer bir yönteme başvurdu. Ancak İnkalar, vilca ağacı yerine mısır birası tüketmeyi tercih ediyordu.
Wari Medeniyeti’nin siyasi yapısı, günümüzde hala tartışılmaya devam ediyor
Ancak arkeologlar, geçtiğimiz yıl yaptıkları kazılarda kadınların en üst yönetim organlarında görev yaptığına dair kanıtlar keşfetmişti. Wari Medeniyeti’nde din, siyasal ve toplumsal hayatın tam ortasında yer alıyordu. Huari Medeniyeti olarak da bilinen Wari halkına dair en eski kanıtlar MS 600 yılına kadar geriye gidiyor. Medeniyet; Peru, Şili ve And Dağları’na kadar uzanıyordu. Fakat on yıllarca devam eden kuraklık, MS 1000 yılları civarında Wari Medeniyeti’nin çökmesine neden oldu.
İlginizi çekebilir:
Peru’da Kendi Çocuklarını Kurban Eden Chimu Toplumu: Onlara Bunu Yaptıran Şey Neydi?
Kaynak: 1