Birçoğumuz, çoğu zaman vücudumuzun sağlığımızla ilgili verdiği ipuçlarını göz ardı ederiz. Zira vücudumuz, sandığımızdan çok daha karmaşık bir sisteme sahiptir ve ufak fiziksel değişiklikler dönemsel ya da önemsiz sayılır. Halbuki boyundaki yatay çizgilerin ya da çatlamış topukların sandığımızdan çok daha farklı bir anlamı olabilir! Vücudunuzu daha iyi anlamınızı sağlayacak bu işaretleri sizler için araştırdık ve yazdık. Bu uyarıları bilmek ve tanımak, çok daha sağlıklı bir hayata adım atmanızı sağlayacak. İşte sağlık problemlerini erken bir vakitte fark edebilmek için dikkate almanız gereken 7 şey…
Düşük saç porozitesi
Saç porozitesi testi, saç gözenekliliğinizi ölçer. Saçınızın porozitesini ölçmek için yapmanız gereken tek şey kuru bir saç telinizi bir bardak suya bırakmak! Saçınız bardağın dibine çökerse bu porozitesinin yüksek olduğu anlamına gelir. Yani saçınız kullandığınız her ürünü hızlı bir şekilde emer ve çabuk kurur. Bu tip saçlar, ne yazık ki kabarma eğilimi gösterir. Yüksek poroziteyle mücadele etmek için doğal yağlar içeren bakım ürünleri ve maskeler kullanabilirsiniz.
Boyundaki yatay çizgiler
Menapozun ardından kadınlar, kemik dayanıklılıklarını korumak için daha az östrojen üretirler. Derin boyun kırışıklıkları da kemiklerin daha kırılgan hale geldiğinin bir işaretidir. Kalsiyum ve D vitamini takviyeleri alarak kemiklerinizi koruyabilir, boyun çizgilerinin oluşumunun da önüne geçebilirsiniz. Ek olarak bu kırışıklıklar, tiroid kontrolü yaptırmanız gerektiğini de söylüyor olabilir.
Ağızda ve dilde yaralar
Bu yaraların ortaya çıkmasındaki en yaygın nedenler, sigara, alerji ve iltihaplanmalardır. Bununla birlikte B12, demir ve folat eksikliğiniz de olabilir. Tabii bu eksikliklerin bir gecede ortaya çıkmadığını, kademeli olarak geliştiğini unutmamalısınız. Dikkat etmeniz gereken diğer işaretler, yorgunluk, baş dönmesi, düzensiz kalp ritmi ve kas zayıflığıdır.
Tırnak soyulması ve tırnakta beyaz lekeler
Tırnakların soyulmasının en yaygın nedeni demir eksikliği ve dehidrasyondur. Demir eksikliği erken tedavi edilmediği takdirde çok çeşitli sağlık problemlerine davetiye çıkartır. Kırılmaları önlemek için demir açısından zengin besinler tüketebilir, tırnaklarınızı düzenli olarak nemlendirebilirsiniz. Tırnaklardaki beyaz lekelere gelecek olursak; bu lekeler, alerji, mantar enfeksiyonu, yaralanma ya da mineral eksikliği nedeniyle oluşur. Özellikle çinko ve kalsiyum eksikliği, bu lekelerin ardında yatan en önemli etkenlerdir.
Çatlamış topuklar
Konu çatlamış topuklar olduğunda pek çok neden bulabiliriz. Soğuk hava, kuru cilt ya da yanlış ayakkabı seçimleri… Ancak bu çatlaklar, egzama, hipotiroidizm ve diyabet gibi çok daha ciddi sorunların göstergesi olabilirler. Topuklarınızı ılık suda beklettikten sonra ponza taşıyla ovalayarak çatlakları azaltabilirsiniz. Ardından nemlendirici uygulamak, topuklarınızın çok daha uzun süre yumuşak kalmasını sağlayacaktır. Tüm bunlara rağmen çatlaklar geçmiyorsa bir doktora danışmakta fayda var.
Burun, yanak ve alın çevresinde kızarıklık
Rozasea hastalığı, görünenden çok daha yaygındır. En yaygın belirtileri ise ciltte kızarma, şişlik, sivilce ve görünen kan damarlarıdır. Diğer yaygın belirtiler arasında göz tahrişi ve cilt kalınlaşması bulunur. Rozasea, tedavi edilemez bir rahatsızlık değildir. Eğer yüzünüzde, özellikle de burun kenarları ve alnınızda uzun süreli kızarıklıklar oluyorsa bir uzmana danışmanızda fayda var.
Şiş gözler
Enfeksiyon kapmadıysanız ya da herhangi bir şeye alerjiniz yoksa gözlerinizin sürekli olarak şişmesinin nedeni aşırı tuz tüketimi olabilir. Aşırı tuz tüketimi, gözlerinizin altı da dahil olmak üzere vücudunuzun pek çok bölgesinde su tutulmasına neden olur. Bununla mücadele etmek için tuz tüketiminizi sınırlamanız, potasyum alımını arttırmanız gerekiyor. Tabii tek etken bu değil. Tıkalı bir gözyaşı kanalı, sigara içmek ya da yeterince uyumamak da gözlerinizin şişmesine neden olabilir.
Kaynak: 1