Bazı sağlık problemlerinin oluşumunda vücudunuz sinyaller verebilir. Asıl soru verilen sinyalleri nasıl anlayacaksınız? Tırnaklarınızın üzerindeki çizgiler, derinizdeki renk değişimleri, iyileşmeyen sivilceler… Bu problemlerin oluşumu size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir. Bakalım vücudunuz size neler söylüyor?
1. Taraklı bir dil
Taraklı dil, dilin anormal genişlemesi sonucunda ortaya çıkar. Ayrıca yanak yeme ve diş taşı oluşumu da dilin dışarı doğru kıvrılmasına yani taraklı dil oluşmasına sebebiyet verebilir. Taraklı dilde gelişen birtakım reaksiyonlar dilin şişmesine neden olabilir. Bu durumda doktora gözükmenizde fayda var. Ayrıca dil şişmesiyle beraber ağrılar, kramplar, saç dökülmesi ve düşük tansiyon gibi durumlar varsa bu tiroid hastalığının belirtisidir.
2. Tırnaklardaki koyu çizgiler
Tırnaklar çoğunlukla sağlığımız hakkında çok şey söyler. Her insanın tırnak yapısı farklıdır. Bazıları kalın tırnaklara sahip olurken bazıları ince tırnaklara sahiptir. Ancak tırnak renklerinizde bir değişiklik olursa mutlaka doktora gitmelisiniz. Tırnaklarınız uzadıkça koyu renkli çizgiler oluşuyorsa bu “tırnak melanomu”nun belirtisi olabilir. Tırnak melanomu, bir tür cilt kanseri. Tırnağınızı bir yere sıkıştırmadığınızdan ya da kanatmadığınızdan eminseniz bir uzmana başvurmalısınız.
3. Derinin koyulaşıp kalınlaşması
Vücudunuzun herhangi bir yerinde özellikle boyun gibi katlanma noktalarında, hafifçe şişmiş kahverengi lekeler fark ederseniz, bu insülin direncinin bir göstergesi olabilir. Bu durumda, ertelemeden bir doktor kontrolünden geçmelisiniz. Çünkü ertelediğiniz takdirde lekelerin ilerlemesiyle tip 2 diyabet hastalığına doğru gidebilirsiniz.
4. Çene ve çene üzerindeki sivilceler
Derinin alt tabakasında cildimizi nemli tutmak için doğal yağ üreten bezler vardır. İşte bu bezler çok fazla yağ ürettiğinde sivilce oluşumuyla karşılaşırız. Çenede çıkan sivilceler ise genel olarak hormonal düzensizliklerin habercisidir. Eğer adet döneminden önce çenenizde sivilce çıkıyorsa bu normal bir durum ancak uzun süre geçmiyorsa bir jinekoloğa görünmelisiniz.
5. Kaş dökülmesi
Yaş ilerledikçe saç ve kaş dökülmesi normal ancak sebepsiz yere kaşlarınızın dökülmesi hipertiroid hastalığının belirtisi olabilir. Eğer tiroid hormonu çok hızlı veya çok yavaş çalışıyorsa vücudunuz bununla ilgili alarm verir. Her iki durumda da kaşlarınızın dökülmesiyle karşılaşabilirsiniz. Hormonlarınızda bir bozukluk varsa dökülen kaşlarınızın yerine yenisi de çıkmaz. Bu sebeple doktora görünmelisiniz.
6. İyileşmeyen sivilce izleri
Vücutta sivilce oluşumu tıkanmış gözenekler sebebiyle olur. Hepimiz hayatımızın bir döneminde baş edilemeyen sivilcelerle karşılaşmış olabiliriz. Ancak haftalarca geçmeyen ve kanayan sivilceler, ciltte “korsinom” hastalığının belirtisi olabilir. Korsinom, vücutta oluşan bir tür kanser ancak az riskli ve erken teşhiste oldukça hızlı tedavi edilebilir. Korkutucu görünen bu sağlık probleminin teşhisi için uzmana danışmalısınız.
7. Kadınlar için olağandışı tüylenme
Tüyler aniden dudak üstünde, çene etrafında ve karnınızın altında uzamaya başlarsa yumurtalıklardaki hormonal dengesizliğin işaretidir ve tedavi edilmezse “polikistik over sendromu“na sebep olabilir. Sağlıklı kadınlarda ayda bir yumurtlama görülürken bu sendromda çok nadir veya hiç yumurtlama görülmez. Tüylenme genetik de görülebilir, öncelikle akrabalarınıza sormalısınız.
8. Parmak ağrısı
Parmaklarınız olduğundan daha kalın görünüyorsa ve bir de ağrı yapıyorsa bu akciğer kanseri belirtisi olabilir. Akciğer tümörleri büyüdüğünde tırnak altları ve parmak uçlarında ağrılara neden olan uyarılar yapar. Parmak ağrılarınız varsa ertelemeden doktora görünmekte fayda var!
9. Cildin ve göz bebeğinin sararması
Yaş ilerledikçe ciltte ve göz bebeğinde sararma meydana gelebilir ancak bunlar yaşa bağlı olduğu için tedavisi olmaz. Genç ve orta yaşlarda göz bebeğinizde ve cildinizde sararma oluyorsa, bu sarılık hastalığına işaret eder. Vücutta bulunan “bilirubin” maddesinin değerleri yükseldikçe sarılık belirgin hale gelir. Sarı rengin farkına vardığınızda doktora başvurmalısınız.
10. Koyu renkli göz altı halkaları
Göz altındaki koyu renkli halkalar, genellikle yaşam biçiminin bir sonucu. Yeterince uyumadığınız zaman ya da düzenli beslenmediğinizde göz çevresindeki yağ dokusu değişir ve cildimiz incelir. Eğer genetik olarak kahverengi göz altı tonuna sahipseniz bunun sonucunda koyu halkalar deride görünür hale gelir. Koyu halkalar tıbbî bir müdahale gerektirmese de kendinize daha iyi bakmanız için verilen bir sinyal!