Mutluluk sadece bir zihin hali ve hayata karşı olumlu bir tutum değil. Aynı zamanda vücuttaki kimyasal dengeyle de ilişkili. Özellikle de mutlu hissetmemize rol oynayan hormonlarla. Serotonin olarak bilinen mutluluk hormonu az salgılandığında ya da salgılanmadığında mutsuzluğa hatta depresyona neden olabiliyor. Mutsuzluk ise yalnızca zihinsel durumunuzu değil, fizyolojinizi de etkiliyor. Bu hormonların eksikliği mutsuz hissetmenize ve hatta depresyona neden olabilir. Hormonal dengeniz nedeniyle vücudunuzun mutsuz olduğunu gösteren 7 işareti yazdık.
1. Tatlı ve abur cubur yeme isteği
Serotinin seviyeniz düşük olduğunda vücudunuz serotin seviyesini yükseltmek için şeker içeren ürünlere ihtiyaç duyabilir. Şker içeren ürünler, serotinin hormonunun seviyesini yükselterek ruh halinizi iyileştirir ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Ancak bu yalnızca kısa bir süre için etkili olur. Sonuç olarak mutluluk hormonunun seviyesi daha da azalır ve bu ürünlere tekrar ihtiyacınız olduğunu hissedersiniz, bu da bir çeşit bağımlılık haline sebep olur.
2. Kilo alımı
Bir diğer mutluluk hormonu olarak bilinen dopaminin eksikliği ise kilo alımına neden olabilir. Dopamin seviyenizi artırmak için tatlılar ve sağlıksız yiyecekler yemenizin yanı sıra daha fazla yemek yemek isteyebilirsiniz. Çünkü düşük hormon seviyenizi yiyerek yükseltmeye çalışırsınız. Bunun sonucunda ise “yeme bağımlılığı” gelişebilir.
3. Göğüs hassasiyeti
Eksikliği hem ruh halimizi hem de vücudumuzu etkileyen bir başka hormon ise östrojen. Bir kadın düşük östrojen seviyesine sahip olduğunda, meme hassasiyeti yaşayabilir. Östrojen eksikliğinde göğüslerde ağrı ve hassasiyet sık karşılaşılan bir durumdur.
4. Düşük empati düzeyi
Yapılan çalışmalarda, oksitosin hormonu ile empati düzeyi arasında bir bağlantı olduğu ortaya çıktı. Oksitosin de ruh halimizde tıpkı östrojen ya da serotonin hormonu gibi etkili. Eğer, diğer insanlarla empati kurma sorunları yaşıyorsanız, mimiklerini anlayamıyorsanız oksitosin eksikliği yaşıyor olabilirsiniz.
5. Baş ağrısı
Gündelik hayatta hemen hemen herkesin sıkça yaşadığı bir durum olan baş ağrısı, ruh halini iyileştirebilecek başka bir hormon olan progesteron eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu ağrı migren şeklinde kendini gösterebilir.
6. Uykusuzluk
Uykusuzluk da pek çok kişinin yaşadığı sorunlardan biridir. Stres gibi faktörlere bağlı olduğu düşünülse de düşük serotonin seviyesinin sonuçlarından biridir. Düşük serotonin uyku problemlerine sebep olur ve buna bağlı olarak ruh haliniz de değişebilir. Uykusuz olduğunuzda sürekli stresli ve gergin hissedebilirsiniz.
7. Titreme
Titreme de, dopamin eksikliği nedeniyle oluşabilecek durumlardan biridir. Bunlar kas kasılmalarının sebep olduğu istemsiz hareketlerdir. Çoğu zaman ellerde görülse de, nörolojik bir hastalığın belirtisi de olabilir.
Kaynak: 1