Video oyunları ilk çıktığı dönemlerde gencinden yaşlısına birçok kişinin beğenisini kazanmıştı. Şimdilerde de kaliteli ve eğlenceli vakit geçirmek isteyen kişiler tarafından sıkça tercih ediliyor. Günümüz oyunlarının hikayeleri ve grafikleri oldukça başarılı bir noktada. Gelişmiş grafikler ve oyun mekanikleri oldukça keyifli vakit geçirmemizi sağlıyor. Buna rağmen eğlencenin en büyük alanlarından biri olan bu sektör, bir zamanlar kırılmanın eşiğine gelmişti. 1983 yılında oyun sektöründeki %97’lik küçülme oranı buna en büyük örnek olarak gösterilebilir. Gelin 1983 yılında video oyun krizi neden ortaya çıktı birlikte bakalım.
Bolluk her zaman iyi bir şey değildir
80’li yıllarda oyun piyasasında ciddi gelişmeler yaşandı. Birbiri ardına açılan oyun firmaları kendi konsollarını ürettiler. Düzinelerce konsol seçeneği arasında kalan insanlar hangi oyun konsolunu alacağını şaşırdı. Her oyun konsolu sadece kendi platformunda çalışan oyunlar üretti. Böylece insanlar tercih ettikleri konsollar dışında kalan oyunlardan mahrum kaldı. Bazı oyun platformları yeni oyunlar üretme konusunda yavaş davrandılar. Piyasaya sunulan oyunlar ise kitap ve filmlerin uyarlamalarıydı. Oyun mekanikleri kullanışsız ve adına “”Bug” denilen sistem hataları mevcuttu. Böylece 1983 yılında gerçekleşecek daralmanın, domino etkisi oluşturacak ilk adımı gerçekleşmişti.
Cinsel içerikli oyunlar ve geri tepen satış stratejisi
Özellikle Atari 2600 serisine özel tasarlanan cinsel içerikli oyun fikri döneme damgasını vurdu. Firmanın yetkilileri cinsel içerikli oyunların erişkin kitleye hitap edeceğini düşündü. Böylece konsol ve oyun satışları patlayacak ve kar ikiye katlanacaktı. Bu fikir oldukça kötü bir şekilde sonuçlandı. Üretilen oyunlar, hem mekanik sıkıntılar hem de ırkçılık ve ona benzeyen diğer olumsuz etkiler nedeniyle tepki çekti. Böylece, Atari’nin 2600 serisi tarihinin en kötü senesini yaşadı. Hem konsol satışları hem de oyun satışları neredeyse durma noktasına geldi.
Tarihin en ünlü oyun konsolu istemeden de olsa sektöre can alıcı darbeyi indirdi
Oyun sektöründeki durgunluktan önce, 1982 yılında E.T. Extra Terrestrial isimli bir oyun çıktı. Film uyarlaması olarak üretilen bu oyunun kontrol sistemi oldukça kötüydü. Aynı zamanda içinden çıkılamayan bir mekanik sisteme sahipti. Oyundaki başarısız modellemeler ve sesler oyuncuları çileden çıkartmaya yetmişti. Zorluk seviyesi ise tam anlamıyla bir kabustu. Oyun sektöründe yer alan bazı otoritelere göre bu oyun, Atari’nin tabutuna çakılan son çiviydi. Bu 8- bitlik kabus, Atari tarafından ciddi bir stok şeklinde üretilmişti. Oyun, beklentileri karşılayamayıp bir de üstüne kötü hazırlanınca satışları durma noktasına geldi.
Atari yok oluş sürecine girdi
Kısa bir süre sonra satış olmadığından tüm stoklar çöp kutularına atılmaya başladı. Bugün bile hala bazı yerlerden bu başarısız oyunun kopyaları çıkıyor. 2014 yılında New Mexico, Alamogordo’daki depolama sahası alanında yapılan bir kazı, bunun kısmen doğru olduğunu kanıtladı. Rastgele yapılan kazılarda sadece Atari’nin değil diğer oyun konsollarının da başarısız oyun örnekleri ortaya çıktı. Zamanında kimse tarafından alınmaya değer bulunmayan bu örnekler, koleksiyoncuların ilgisini çekti. Çöpe atılmış bu oyunlar, ortalama 1500 dolara alıcı buldu.
Oyun sektöründe çalışanların sayısında ciddi bir azalma meydana geldi
1983 yılındaki video oyun krizi nedeniyle binlerce kişi işinden oldu. Birçok oyun firması üretimlerini durdurup iflas kararı aldılar. Sayısız geliştirici, sektörde var olma savaşı verdi. Böylece oyun sektörünün neredeyse tamamına yakını yok olmanın eşiğine geldi. Facia yılı olan 1983 yılını takip eden zamanlarda özellikle Nintendo’nun piyasaya girişi ile oyun sektörü bir nebze olsun canlandı. Konsol pazarına yönelik tutku bir kez daha ortaya çıktı. İlerleyen yıllarda ise oyun sektörü çok ciddi başarılara imza atarak günümüze kadar güçlenerek ulaştı.
İlginizi çekebilir: Dünyada ve Oyun Sektöründe Devrim Yaratan 8 Oyun
Kaynaklar: 1