Büyük Britanya’nın Victoria devri Britanya sanayi devriminin altın zamanlarıydı. Bu dönem herkesin aklında süslü ve gösterişli binaları, evleri ve kıyafetleriyle kaldı. Peki gösterişe düşkün Victoria döneminde cadılar bayramı nasıldı? İşte ilginizi çekecek Viktoria dönemi cadılar bayramı gelenekleri!
1. Evlilik oyunuyla gelecekte kiminle evleneceklerini tahmin ederlerdi
Cadılar bayramı denilince birçok insanın aklına bal kabakları ve goblinler gelse de Victoria dönemi insanları için durum farklıydı. Bu dönemde kadınlar sık sık kiminle evlenecekleri merak eder ve çeşitli yollara başvurarak öğrenebileceklerini düşünürlerdi. Bunun için fal baktırmak gibi klasik yöntemlerden ziyade salon oyunlarını tercih ederlerdi. Cadılar bayramında ise oynanan evlilik oyunu karanlık bir odada tek başına yürüyerek yapılıyordu. Evlilikte yürünen yola benzer bir yol olarak kadınlar tek başlarına yürür ve bir aynaya gelirdi. Bu aynanın önünde durarak elma soyduklarında ise aynanın bir silüet olarak kiminle evleneceklerini gösterdiklerine inanıyorlardı. Kimilerine göre bazıları aynada bir iskelet de görmüştü. Bu ise ölümü simgeliyordu. Tabii zamanı çok olan bu dönemin kadınları için evlilik tahmini oyunları bulunla sınırlı değildi. İçinde iğne, yüzük veya bozuk para içeren kekler pişirmek de evlilik için iyi şans getirdiği düşünülüyordu. Televizyonun olmadığı bu dönemde toplantılar veya çay saatleri yaparak evliliği simgeleyen oyunlar oynamak oldukça popülerdi
2. Turpları oyarak fener yaparlardı
Bal kabaklarını oymak, şekillendirmek ve ışıklandırmak o zamanlarda da bir cadılar bayramı geleneğiydi. Fakat bizleri şaşırtan ise oydukları sebzelerin sadece kabaklarla sınırlı olmaması. Victoria döneminde turpları kullanarak fenerler yapmak oldukça yaygındı.
3. Cadılar bayramı partisine davet etmenin çeşitli yolları vardı
O zamanlarda bir cadılar bayramı partisine davet edilmek sosyal bir statü göstergesiydi. Partiyi organize edenlerin ise çeşitli değişik fikirleri vardı. Basitçe evlerine gidip misafirleri davet etmek yerine kapılarına oyulmuş bir bal kabağı bırakılırdı. O zamanların kitaplarında yazdığına göreyse bu bal kabaklarına bir de şiir içeren davetiyeler eşlik ederdi:
“Sekiz cadı saatinde gel
Ve bırak periler kaderini fısıldasın;
Bu gizli daveti kimseye söyleme
söylersen – şans değil – keder kaderin olacak!”
4. Cadılar bayramı için kıyafetler ve ev dekorasyonu çok ilgi çekici olurdu
Cadılar bayramı için bir partiye davet edildiğinizde, eve girer girmez ilk dikkatinizi çekecek olan ışıklandırma olurdu. Bal kabaklarından yapılan lambalar, etkileyici cayır cayır yanan şömineler ve giyilen kıyafetler oldukça ilgi çekiciydi. Ev sahipleri genellikle siyah pelerinli kıyafetler giyerdi ve sizi selamlamak için elini uzattığında gerçek bir el değil de talaşlarla dolu eski bir eldiven bulabilirdiniz.
5. Gotik tarzı kıyafetler giyilirdi
Cadılar bayramı temasına uygun giyinmek 20. yy zamanlarında daha yaygın hale gelmişti. O zamanlarda Victorialılarsa normal kıyafetlerini giyerek üzerlerine bazı eklemeler yapardı. Bunlar arasında yarasa kanatları, gotik şapkalar, aksesuarlar bulunurdu.
6. Cadılar bayramı hikayeleri korkutucu değil romantikti
Cadılar bayramının yaklaşmasıyla yerel gazeteler ve dergiler korkutucu hikayelerin peşinde değildi. Genellikle tema romantizimdi. Aşkın tohum zamanı ve hasadı gibi hikayeler çok popülerdi. Bu hikayelerde korkutucu detaylar olsa da ana tema her zaman gerçek aşkı bulmaktı. Partilerdeyse konuklar bir ateş etrafına oturur ve ateşe yakmak için bir dal uzatırdı. En sevdikleri hayalet hikayelerini anlatmak içinse dal yanıncaya kadar zamanları vardı. Sonra sıra başkalarına geçerdi.
7. Kraliçe Victoria cadıların ateşe atıldığı korkunç şenlikler düzenlerdi
Kraliçe Victoria ile Cadılar Bayramı gecesi sosyal bir olaydı. Kraliçe, İskoçya’daki Balmoral Şatosu’nda inanılmaz derecede cömert partiler ve şenlikler düzenlerdi. İnsanlar meşaleler taşırdı ve birisi cadı gibi giyinirdi. Bu cadı kısa bir mahkemenin ardından suçlu bulunur ve ateşe atılırdı. Bu korkunç sahneye genellikle gaydalar eşlik ederdi. Hıristiyan bir Kraliçe’nin bu tür işlerle meşgul olması yakışıksız karşılandığı için, Kraliçe bu gösterilerle halktan tepki almıştır. 1874’te Kraliçe, partiye katılanların kaba olduğuna karar verdiğinde gece şenliklerine bir son verildi.
Birbirinden ilginç gelenekleriyle dikkat çeken Victorya Dönemi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayın!
Kaynak 1