Vejetaryenlik ülkemizde belki en çok saldırılan beslenme alışkanlıklarından biri. Sürekli “ee et yemeden yaşanır mı?” “Otların da canı yok mu?” gibi irite edici sorularla karşılaşılsa da insanların anlayışla karşılaması gereken bir beslenme biçimi.
Eğer 2050 yılına kadar herkes vejetaryen olsa ne gibi sonuçlarla karşılaşırız? BBC Future’da yayınlanan yazı da bu sorunun cevabını araştırmış. Hadi hep beraber bu güzel yazıya bir göz atalım.
1. Her yıl 7 milyondan daha az kişi yaşamını yitirir.
2. Küresel ısınmaya yol açan gazların salınımında yüzde 60’a yakın bir azalma meydana gelir.
3. Talep olmayacağı için otlaklara gerek kalmayacak ve bu bölgeler ormanlaştırılabilecek. Böylece canlı türlerinin sayısı artarak küresel ısınma etkileri yavaşlayacaktır.
4. Hayvancılıktan geçinen insanların biyoenerji ya da ormancılık gibi mesleklere yönlendirilmeleri çıkacak işsizlik sorununu minimize edecektir.
5. Koyun gibi hayvanların sayısının azalması otların biçilmesi ihtiyacını ortaya çıkarabilir. Bu sebeple bazı çiftçiler hayvan besleyebilirler.
6. Et tüketiminin ortadan kalkması kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıklarının karşılaşılma riskini azaltacaktır.
7. Bu sebeple dünya ilaç tüketiminde yüzde 3’e varan bir tasarruf sağlayacaktır.
8. Herkes tahıl ve pirinç gibi kalori başına besin miktarı yüksek bitkisel ürünler tüketeceği için bu besinlerin tedarik edilmesi gerekiyor.
9. Yılbaşı ve noel yemeklerindeki hindi yeme geleneği ve bazı ülkelerde yapılan düğünlerde canlı hayvan hediye etme geleneği ortadan kalkacaktır.
Bu madde belki de et tüketiminin azalması için yapılan çalışmalarda karşılaşılan en büyük zorluklardan birisidir.
Kaynak:1