Vejetaryen ve vegan beslenme şekillerinin dünyada gittikçe yaygın hale geliyor. Ancak, özellikle yeni doğan çocukların gelişiminde eksik beslenmeden kaynaklı rahatsızlıkların oluşabileceği gerçeği, uzmanlar tarafından sık sık gündeme getirilmekte. Pek çok vegan aile doğumundan itibaren çocuklarını hayvansal gıdalardan uzak tutuyor. Düzenli takip yapılmazsa vegan bebeklerde ileride yetersiz beslenmeye dayalı ciddi komplikasyonlar meydana gelebiliyor. Nüfusun yüzde 2.9’unun her tür hayvansal ürünü yemekten kaçındığı İtalya’da, tedbirli davranmayan anne babalar, karşılarında yargıcı buluyor.
Milano’da yaşanan bir olay vegan beslenmeyle ilgili tartışmaları da alevlendirdi
Büyükannesi ve büyükbabası tarafından Milano’daki Fatebenefratelli hastanesine getirilen daha 1 yaşındaki küçük bir erkek bebek, kendisiyle ilgilenen doktorları hayrete düşürdü. Bir yaşındaki bu bebeğin sadece 3 aylık bir bebek kadar gelişim gösterdiğini fark eden doktorlar onu incelemeye aldılar.
İlk etapta yapılan kan testlerinde bebeğin vücudundaki kalsium seviyesinin hayatta kalmasını sağlayacak miktarın çok altında olduğu ortaya çıktı. Sonraki araştırmalarda ise bebeğin kalsium eksikliğinden, acil ameliyat gerektiren
kalp rahatsızlığına kadar pek çok ciddi sorununun olduğu anlaşıldı.
Doktorlar bebekteki tüm rahatsızlıkların nedeninin vegan beslenme şeklinden kaynaklandığını düşünmüyor
Ancak kalsiyum eksikliğinin kronik kalp ritmi düzensizliği yaşayan birinin sorununu ağırlaştıracağını belirtiyorlar. Çocuk cerrahi bölümünde hemen ameliyata alınan minik bebeğin ameliyatı iyi geçiyor neyse ki.
Olayın hukuki boyutu bundan sonra başlıyor
Ameliyatının ardından hastanede tedavisi süren bebeğin annesi, doktorların bebeğin beslenme şeklini değiştirmeye çalıştığını iddia ederek, bebeğini alıp evine gitti. Anne, oğlunun hayati önem taşıyan tedavisini de reddetti. Duruma müdahale eden sağlık personelinin Sosyal Hizmetler’i aramasıyla bebek aileden geçici süre için alındı.
Bu olayın hemen ardından Milano mahkemesi bebeğin acil olarak Policlinico San Donato Hastanesi’nde tedavisinin devam etmesine ve velayetin belirleneceği süre zarfında hastaneden ayrılmamasına karar verdi. Mahkemenin, bebeğin velayetini büyükanne-büyükbabasına mı, yoksa bir kuruma mı vereceği konusu ise henüz karara bağlanmış değil.
Bebeğin tedaviye alındığı ilk hastane olan Fatebenefratelli’nin başhekimi Corriere’nin konuyla ilgili görüşleri şu şekilde:
“Anne babalar bebeklerini, fayda sağlayacağını düşündükleri beslenme şekilleriyle büyütebilirler; bunda bir sakınca elbette yok. Ancak her yeni beslenme modeline geçiş öncesi yetişkinlerin bile doktor kontrolünde olması gerekirken, bebekler için daha ciddi tedbirler alınmalıdır. Örneğin; tedavi ettiğimiz bu bir yaşındaki bebeğin kesinlikle dışarıdan kalsiyum ve demir takviyesi alması gerekiyordu. ”
Bu olay İtalya’da son 18 ay içinde gerçekleşen 4. vegan bebek vak’ası
Vegan bebek krizi hukuki boyutlara ulaştıkça doktorların fikirleri de ikiye ayrılıyor. Vegan beslenmenin insan sağlığı için yetersiz olduğunu savunan doktorların yanı sıra; bazı beslenme uzmanları da bu tip bir dietin son derece sağlıklı olduğunu ancak vegan anne babaların çocuklarının beslenme programları için kesinlikle bir doktora danışmaları gerektiğini savunuyor.
İtalya’da gerçekleşen bir diğer vegan davası ise geçtiğimiz yaz meydana geldi. Annesi tarafından bir gece hastaneye getirilen bir bebek, şiddetli beslenme bozukluğu teşhisiyle tedavi altına alındı. Hastanenin başvurusu üzerine İtalyan polisi tarafından incelenmeye alınan vegan anne, bebeğinin sağlığını tehlikeye atması ve ihmalkarlık göstermesi gerekçesiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, annenin bebeğine en az haftada bir kez et türünden gıda yedirmesine, annenin mahkemenin uygun bulduğu bu beslenme şekline riayet edip etmediğinin denetlenmesine karar verdi.