Bugün sizleri oldukça sıra dışı bir ülkeyle tanıştırmak istiyoruz: Vatikan! Adını daha önce mutlaka duymuş olsanız da bu ilginç ülkenin tarihi aslında pek de bilinmiyor. Kökenleri yüzlerce yıl öncesine dek uzanan Vatikan, günümüzün en etkili ülkelerinden biri olarak biliniyor. Zira Katolik Kilisesi’nin merkezi olarak kabul edilen bu bin kişilik ülke, dünya çapında 1.5 milyar Hristiyan’a hitap ediyor. Bu ilginç ve son derece küçük ülkenin kuruluş hikayesini sizler için araştırdık. İşte dünyanın en küçük ülkesi Vatikan hakkında bilmeniz gerekenler…
İlk olarak kısaca Vatikan’dan bahsedelim
Vatikan, resmi olarak dünyanın en küçük ülkesidir. İtalya’nın Roma şehrinin ortasında yer alan bu ülke, gerçekten de çok küçük! ? Zira New York’da bulunan Central Park’ın %20’sine denk bir alanı kaplıyor ? Bu ülkede yaşayan her bir vatandaş, aslında bir din adamıdır. Ülkenin toplam nüfusu yaklaşık bin kişidir. Ek olarak Vatikan, hükümdarını yani Papayı direkt olarak vatandaşlarına seçtiren tek monarşidir. Oldukça küçük bir ülke olsa da Avrupa, Asya ve Güney Amerika’daki Katolik nüfusu düşündüğümüzde etkisi çok büyüktür. Peki böylesine küçük bir ülke nasıl dünyanın en önemli ülkelerinden biri haline geldi? ??
Bu ülkenin kökenlerine değinecek olursak
Vatikan’ın kökenleri aslında MS 533 yılına dek uzanıyor. O yıllarda İmparator Justinianus, Roma topraklarını restore ederek Roma Dükalığı’nı kurmuştu. Dükalık kurulmadan önce de Katolik Kilisesi bağışlar sayesinde büyük bir servet biriktirmişti. Bu nedenle Roma, zaten büyük bir siyasi ve ekonomik etkiye sahipti. Batı Roma İmparatorluğu Germenlerin eline geçtikten sonra Papalık otoritesi genişlemeye başladı ve Papa bölgenin fiili hakimi haline geldi. 533 yılında Roma, Bizans İmparatorluğu’nun yetkisi altında olmasına rağmen pratikte durum pek de öyle değildi.
Bizans’ın yenilmesiyle birlikte dengeler değişti
Bizans, 751 yılında Lombardlar tarafından yenildiğinde Papa II. Stephen, Frank Krallığı’ndan II. Pepin’den koruma talep etti. Papa II. Stephen’a, Roma’yı çevreleyen bir arazi verildi. Kral Charlemagne döneminde Papa III. Leo, Charlemagne’yi Roma İmparatoru ilan ederek Papalık ve Roma İmparatorluğu arasında bir bağ kurmuş oldu.
Modern tarihe dönecek olursak
Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra İtalyan yarımadası birçok şehir devletlerine bölündü. Bu bölünme hali 1870’de Sardunya Krallığı müdahale edene dek devam etti. Böylelikle Papa, topraklarını ve sarayını kaybetmiş oldu ve “Vatikan tutsağı” olarak anılmaya başladı.
Peki bugünkü Vatikan devleti nasıl ortaya çıktı?
İtalya Krallığı ile Papa arasındaki anlaşmazlık 1929’a dek devam etti. 1929 yılında Benito Mussolini, İtalyan hükümetinin kontrolünü ele geçirdi ve Papa XI. Pius ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşmayla birlikte Vatikan’a bağımsızlık verilmiş oldu. Vatikan, İkinci Dünya Savaşı boyunca savaşın her iki tarafının da saygı duyduğu tarafsız bir bölge olarak kabul edildi.
Kaynak: 1