Fikirleriyle ve yaptıklarıyla tarihe adını yazdırmış, nesillerdir konuşularak efsane haline gelmiş onlarca ünlü şahsiyet mevcut. Kimi kötülere karşı duruşuyla kimi dönemin çok ötesindeki fikirleriyle kimi ise enterasan hikayesiyle hala akıllarımızda yer ediyor. Bu tarihi şahsiyetlerin bazı söylemleri bile günümüzde kullanılmaya devam ediyor. Varlığından emin olduğumuz ve çok iyi tanıdığımız bu kişilerin bir kısmı, ilginç şekilde, gerçekte hiç var olmamış olabilir. Varlığı şaibeli olan bu ünlü tarihsel figürleri sizler için derledik. Gerçekte var olmasalar da birçoğu kalbimizde yaşıyor.
1. King Arthur
Britanyalılar’ın koruyucusu olarak tarihe adını yazdıran King Arthur, Sakson işgalcilere karşı verdiği savaşla Camelot’u kurtarmıştı. 5. ve 6. yüzyılda yaşadığı rivayet edilen Kral Arthur’un gerçekte var olduğuna dair kesin kanıt mevcut değil. Tarihçiler de Kral Arthur’un varlığına dair ikiye bölünmüş durumda.
2. Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto
Yükselişiyle dijital para birimlerinin geleceğini değiştiren ve dünyada birçok yeni milyarder doğuran Bitcoin’i bilmeyen yoktur. Bitcoin blok zincirinin veritabanını tasarladığı iddia edilen isim ise Satoshi Nakamoto. Japonya’da yaşadığı ve 37 yaşında olduğu tahmin edilen adama dair ise pek bilgi mevcut değil. İsmin bir kişiyi değil de bir topluluğu temsil ettiği de iddialar arasında.
3. Papa Loanna
Erkek kılığına girerek 9. yüzyılda Papa’lık koltuğuna kadar yükselen Joan, 2 yıl boyunca Katolik Klisesi’nin dini lideri olarak görev yapmıştı. Yine de tarihçilerin birçoğu böyle bir hikayenin varlığı kabul etmiyor.
4. William Shakespeare
Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu! Yazdığı onlarca başarılı oyun ve şiir ile tarihe mal olmuş Shakespeare, aslında var olmamış olabilir mi? Bu konuya şüphe ile yaklaşan araştırmacılar, şairin gerçekte var olduğuna dair çok fazla kanıt olmadığını öne sürüyor. Shakespeare adında bir aktörün var olduğunu ancak onun bildiğimiz eserlerin yazarı olduğunu ispatlayacak yeterli kanıt olmadığını iddia eden araştırmacılar mevcut.
5. Robin Hood
Zenginden alıp fakire verenler için hala kullanılan bir örnek Robin Hood. 15. yüzyılda yaşadığı rivayet edilen tarihi şahsiyete dair de pek fazla kanıt mevcut değil. Robehod isimli başka birinin efsane haline getirilip Robin Hood ismine evrildiği de rivayetler arasında.
6. Homeros
Antik Çağ’da yaşadığı rivayet edilen İyonyalı şair, İlyada ve Odessa destanlarının yazarı olarak kabul ediliyor. Smyrna bölgesinde yaşadığı tahmin edilen Homeros’un aslında yaşamadığı da iddia ediliyor. Truva Savaşı’na dair yazılan efsanelerin de birkaç yazar tarafından derlendiği tahmin ediliyor.
7. Dede Korkut
Küçükken hepimizin hikayeleriyle büyüdüğü Dede Korkut, gerçekte hiç var olmamış olabilir. Oğuz Türkleri’nin 12 destansı hikayesinin sahibi olan Dede Korkut, nesilden nesile aktarılan hikayeleriyle tarihimizin en büyük efsanelerinden biri. Yine de gerçekte yaşadığına dair net bir bilgi mevcut değil.
8. Pisagor
Hayalinizde üçgeni çizip 3-4-5 yazdınız mı hemen? Bugünün matematik problemlerinden bildiğimiz Pisagor Teoremi’nin sahibi Pisagor (Pythagoras) aslında hiç var olmamış olabilir. Zira, teoreminin bile daha önce Mısırlılar tarafından keşfedildiği iddia ediliyor.
9. Mona Lisa
Da Vinci’nin belki de en ünlü tablosu olan Mona Lisa’nın kim olduğu da yıllardır tartışılmaya devam ediyor. Resmin şifreleri bir kenara, Mona Lisa’nın gerçekte var olan biri mi yoksa Da Vinci’nin hayalinin ürünü mü olduğu da tartışılıyor. Geçtiğimiz günlerde Prof. Giuseppe Pallanti, Mona Lisa’nın Floransa’da yaşayan Lisa Gherardini isimli bir kadın olduğunu iddia etmişti.
Bonus: Hatsune Miku
Daha önce içeriğini yaptığımız Pop Star Hatsune Miku, gelecek nesillerin kendisinden bahsedeceği efsane karakterlerden biri olabilir. Dünyaca ünlü müzisyenlerle düetler yapan, konserler düzenleyen, milyonlarca hayranı olan Miku, aslında yalnızca bir bilgisayar hologramı. Bakalım daha neler göreceğiz.
Bonus2: Kimliği olmayanların kimliği: John/Jane Doe
Amerika’da kimliği teşhis edilemeyen ya da gizlilik nedenlerinden ötürü adı geçmemesi gereken kişileri verilen isim bu. Tam olarak hikayesinin çıkışı belli olmasa da, kimsesizlerin kimsesi John Doe’yu da saygıyla anıyoruz.