Valorant, Riot Games aracılığıyla geliştirip, yayınlanan ve oynaması ücretsiz bir takım tabanlı FPS (birinci şahıs nişancı) oyunudur. Son zamanlarda popülerliği gittikçe artan Valorant, kendisini sürekli güncelleyerek farklı seçimlerle oyuncuların ilgisini taze tutmayı başarıyor.
Apex Legends veya Overwatch’dan farklı olarak Valorant, Counter-Strike’a daha yakın olan bir taktik nişancı oyunudur. Ancak Valorant’da oynadığınız ajanların bir yetenek seti bulunmaktadır. Oyunu diğer takım tabanlı nişancı oyunlarından ayıran bu farklılık sayesinde Valorant, CS:GO’nun en büyük rakibi haline geldi.
Nişancı oyunlarında yeniyseniz veya nişancı oyunlarında karakterlerin yetenekleri olması sizin için alışılmış bir durum değilse, Valorant sizin için biraz korkutucu olabilir. Ancak oyunun işleyişini kavradıktan sonra endişe etmeniz gereken herhangi bir durum kalmayacak. Bu rehberimizde, oyunun tüm temel mekaniklerine yakından göz atacağız ve adım adım Valorant’ın mantığını sizlere anlatmaya çalışacağız.
Valorant nasıl indirilir, sistem gereksinimleri nelerdir?
Eğer bilgisayarınızda Valorant yoksa aşağıdaki adımları takip ederek oyunu kolayca indirebilirsiniz.
- Valorant’ın resmi web sitesine giderek ve Hemen Oyna veya Ücretsiz Oyna butonuna tıklayın.
- Riot Games hesabınıza giriş yaptıktan sonra istemci otomatik olarak inmeye başlayacaktır.
- İndirilen dosyaya tıklayın ve tercih ettiğiniz indirme konumunu seçin. Oyunu yüklemek için minimum 8 GB boş alana ihtiyacınız olacak.
- İndirme işleminiz tamamlandıktan sonra giriş yapmak ve oynamaya başlamak için bir Riot Games hesabında oturum açmanız gerekir.
- Valorant’ı başlatmak için masaüstünüzde yeni bir kısayol gelecek. Ayrıca Windows arama çubuğunuzda “Valorant”ı arayabilir ve oyunu başlatabilirsiniz.
Valorant, League of Legends gibi daha çok Cpu gücüne odaklanan ve her bilgisayarda açılması için tasarlanan bir oyundur. Çok eski bir bilgisayarınız olmadığı sürece, minimum ayarlarda oyunu oynayabilirsiniz. Merak edenler için Valorant’ın sistem gereksinimleri…
Minimum Sistem Gereksinimleri (30 FPS):
- İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
- RAM: 4GB
- CPU: Intel Core 2 Duo E8400 / AMD Athlon 200GE
- GPU (Ekran Kartı): Intel HD 4000 / Radeon R5 200
Önerilen Sistem Gereksinimleri (60 FPS):
- İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
- RAM: 4GB
- CPU: Core i3-4150 / Ryzen 3 1200
- GPU (Ekran Kartı): GeForce GT 730 / Radeon R7 240
Önerilen Maksimum Sistem Gereksinimleri (144 FPS)
- İşletim Sistemi: Windows 7/8/10 (64-bit)
- RAM: 4GB
- CPU: Intel i5-9400f 2.90GHz / Ryzen 5 2600X
- GPU (Ekran Kartı): GTX 1050 Ti / Radeon R7 370
Oyuna başlamadan önce kişisel ayarlarınızı yapın
Oyuna hemen başlamak her zaman daha cazip gelse de kaliteli bir oyun deneyimi için ”Ayarlar” sekmesinden oyunu kendi tarzınıza uygun hale getirin.
Sensitivity / Fare hassasiyetinizi ayarlayın:
Nişancı oyunlarında yapmanız gereken en önemli şey rahat ettiğiniz hassasiyeti bulmaktır. Farklı bir nişancı oyunundan Valorant’a geçiş yapıyorsanız, buraya tıklayarak hassasiyetinizi Valorant için dönüştürebilirsiniz.
Size uygun bir ”Nişangâh” belirleyin
Nişangâhınızı sıfırdan oluşturabilirsiniz veya internette beğendiğiniz bir nişangah kodunu kopyalayarak oyun içine ekleyebilirsiniz.
Görüntü ve diğer oyun ayarlarınızı yapın:
Video ayarları ve kontroller dahil olmak üzere oyun deneyiminizi artıracak birkaç ayar daha bulunuyor. Ulaşmak istediğiniz FPS sayısına göre video ayarlarınızı yapabilirsiniz. Kontroller her ajan için aynıdır fakat bunda özel profil oluşturma kısmından kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.
Ajanlar ve rolleri
Kilit ayarlarımızı yaptığımıza göre oyunun işleyişine daha derinden bakabiliriz. Oyunda en son çıkan Türk ajan Fade ile birlikte toplam 19 oynanabilir karakter bulunuyor. Riot Games’in oyundaki tüm ajanlar için belirlediği dört rol vardır. Aşağıda her rolün nasıl oynandığı ile ilgili bir kısa bilgilere göz atabilirsiniz. Oynanış tarzı nedeniyle bir ajanın birden fazla rol üstlenebileceğini unutmayın.
Düellocu
Tüm düellocu ajanların yetenek setleri diğer ajanlara göre daha saldırgan ve agresiftir. Bu roldeki ajanlar, takımlarının gitmek istediği bölgelere liderlik eder. Jett, Reyna, Raze, Phoenix, Neon ve Yoru oyundaki ana düellocu ajanlardır. Ancak son zamanlarda Chamber gibi ışınlanma yeteneği bulunan bazı ajanlar da düellocu rolünde görev yapabilmektedir.
Öncü
Öncüler, bir silahlı çatışma patlak verdiğinde, rakibin yerini belirlemek ve takımlarına taktiksel avantaj sağlamak için tasarlanmış yeteneklere sahiptir. Sova, Fade, KAYO, Skye, Breach öncü rolünde oynayabileceğiniz temel ajanlardır.
Gözcü
Gözcülerin görevi bulundukları bölgelerin kontrolünü sağlamak ve savunmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Cypher, Killjoy, Chamber, Sage oynayabileceğiniz Gözcü ajanlarıdır. Özellikle Sage, yetenek seti sayesinde hem takım arkadaşlarını canlandırabilen ve iyileştirebilen hem de bölgeleri engellemek için duvarlar kurabildiği için alınması gereken harika bir gözcü ajanlardan biridir.
Kontrol Uzmanı
Savaş alanının kontrolünü ele almak ve çatışmalarda takımınıza güven vermek istiyorsanız, kontrol uzmanı rolü sizin için uygundur. Kontrolörler, sislerle belirli konumları kapatarak ve düşman takımı rahatsız ederek takım stratejilerinde kilit rollerden biridir. Brimstone, Astra, Viper, Omen temel kontrol uzmanı ajanlarıdır.
Temel rolleri anladığınıza göre artık oynamak istediğiniz rolleri ve ajanları kolayca seçebilirsiniz. Rolleri bilmeniz önemli ancak seçeceğiniz ajanın yetenek setini bilmek de bir o kadar önemlidir. Bir oyuna girmeden önce alıştırma modunda ajanları denemek veya profesyonel bir oyuncuyu seyretmek size fayda sağlayabilir.
Kilitli bir ajanın kilidini açmak için ise oyun menüsünden ajanlar bölümüne giderek, açmak istediğiniz ajanın ” Kontratı Etkinleştir ” butonuna basmanız gerekir. Ajanlar kontratın beşinci seviyesinde açılır. Oyun içinde kazandığınız deneyim puanlarıyla seviyeleri tamamlayabilirsiniz.
Valorant nasıl oynanır?
Şimdi ajan seçiminden maçın bitimine kadar sizlere oynanış hakkında bilgiler vereceğiz. Ama öncellikle oyunun temel kurallarına bakalım.
Normal / Rekabetçi Valorant modu ve kuralları:
Valorant, her biri 5’er oyuncudan oluşan Saldıranlar ve Savunucular olmak üzere iki takıma sahiptir. Saldıranlar ”Spike” adı verilen bir bombayı patlatabilirse veya karşı takıma süre bitmeden eleyebilirse raundu kazanır. Savunucular ise kurulan spike’ı etkisiz hale getirebilirse veya karşı takımı elimine ederse raundu kazanmış olur. Bir maç iki yarıdan oluşur ve her yarı 12 round sürer. Saldıranlar ve savunucular yarı bittiğinde yer değiştirir ve 13 raund kazanan takım maçı kazanır.
Ajan seçimi ve iletişim:
Bir karşılaşma bulunduğunda oyun sizi bir ajan seçim ekranına gönderir. Bu ekranda yapmanız gereken şey takımınızla iletişim kurup stratejinize uygun bir takım kompozisyonu oluşturmaktır.
Takımınızla oyun içinde iletişim kurmak ve rakiple ilgili bilgi vermek hayati derecede önem taşır. Bu bilgiler rakip takımın stratejisine karşı bir strateji oluşturmanıza olanak sağlar. Kısacası oyun içindeyken seslere dikkat edin ve sesli sohbeti gereksiz yere kullanmamaya özen gösterin.
Raund başlangıcı ve silah seçimi:
Her raund başında, harita üzerinde pozisyon almanız, strateji belirlemeniz ve yetenek, silah satın almanız için belirli bir süre verilir. Oyunda silahlar ve yetenekleri satın almak için kredi gerekir. Her yarının ilk roundu tabanca roundudur ve her oyuncunun 800 kredisi bulunur. Daha sonra düşman öldürme, spike kurma/çözme, raundu kazanma/kaybetme gibi çeşitli koşullara bağlı olarak kredi kazanırsınız.
Oyunda tabanca, tüfek, yakın ve uzak mesafe silahları bulunur ve her silahın fiyatı birbirinden farklıdır. Oynayış tarzınıza göre silahınızı seçebilirsiniz ancak kredilerinizi tamamen tüketmek ve ekonomi yapmamak iyi bir fikir değildir. Bu nedenle takımınızla iletişim halinde olun ve satın alım yapacağınız raundları birlikte seçin.
Yetenek kullanımı ve oynanış:
Oyunda aim beceriniz ve yetenekler bir bütündür. İyi bir nişancı olabilirsiniz fakat yeteneklerinizi doğru kullanmazsanız, bu bir maçı kazanmanız için tek başına yeterli bir özellik değildir. İster takım stratejisinde ister bireyselde yetenek kullanıyor olun, doğru zamanda yeteneklerinizi kullanmaya özen gösterin. Yanlış kullanılmış bir yetenek takımınıza zarar verebilir veya konumunuzu açığa çıkarabilir.
Yeni başlayan oyuncuların oyun içinde en çok yaptığı hatalardan biri nişangahı yere tutarak yürümektir. Bu hem görüşünüze zarar verir hem de rakip önünüze çıktığında onu vurmanızı zorlaştırır. Nişangahınızı her zaman gövde/kafa hizasında tutmaya özen gösterin. Koşarak ateş ederseniz mermileriniz hedeften sapar, bu nedenle ateş edeceğiniz zaman yerinizde durun. Ayrıca sürekli koşmak rakiplere nerede olduğunuz hakkında bilgi vereceğinden sessiz oynamanız gereken yerlerde yürümeyi seçin. Kredilerinizi tutarlı harcayın ve full satın alım roundlarında zırh almayı unutmayın. Bu size ekstra 25/50 (aldığınız zırha göre değişir) can sağlar.
Ayrıca Valorant’ta silahlarınızı ve donanımı özelleştirebileceğiniz, oyun içi mağazada satın alınabilen onlarca silah kostümü bulunur. En iyi kostüm paketlerine göz atmak isterseniz, sizler için hazırladığımız listeye buradan ulaşabilirsiniz.