Bir blok zincirinde validator olan kişi, blok zincirindeki işlemleri doğrulamaktan sorumlu olan kişidir. İşlemler doğrulandıktan sonra dağıtılmış deftere eklenir. Bitcoin gibi iş kanıtı (PoW) sistemlerinde, madenciler olarak da bilinen doğrulayıcılar, işlemleri doğrulama hakkını kazanmak ve “iş” için ödüller almak için karmaşık hesaplamalı matematik problemlerini çözer. Avalanche gibi hisse kanıtı (PoS) sistemlerde, validator’lere ağın token’ını (AVAX) stake ettikleri ve ağa doğru bir şekilde katıldıkları sürece ödüller verilir. Bu mekanizma, konsensüs kararlarına katılmak için ağdaki değeri kilitleme ihtiyacını empoze ederek ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı olur.
Validator nedir?
Validator, ödül kazanmak için blokları doğrulamak olan konsensüs mekanizmasının önemli bir parçasıdır.
Blockchain teknolojisinin merkeziyetsiz doğası, onu etkileyici ve o kadar umut verici kılıyor ki, giderek daha fazla insan onu benimsiyor. Her blok zincirinin node adı verilen yapı taşları vardır. Verileri tutmaktan sorumludurlar ancak bu verilerin önce blok zinciri ağında doğrulanması veya doğrulanması gerekir. Validator’ün devreye girdiği yer burasıdır.
Proof-of-Work ve Proof-of-Stake olmak üzere bir blok zinciri ağının iki ortak doğrulama protokolü vardır.
İşlemden önce bir işlemi doğrulamaktan sorumlu olan bir bankacı gibi, bir validator gelen her işlemi doğrular.
Bir işlem ancak doğruluğu ve yasal gerçekliği kontrol edildikten sonra tamamlanabilir ve kaydı blok zincirine eklenebilir. Bu bir onaylayıcı tarafından yapılır.
Proof-of-Stake mekanizmasında, bir doğrulayıcı, bir işlemin onu geçerli sayan kurallara uyup uymadığını belirler. Tüm süreç, bir blok zinciri ağını güvenli ve şeffaf hale getirir.
PoW vs PoS
Bazı blok zincirleri, validator için İş Kanıtı (PoW) modeli üzerinde çalışır ve bazıları Hisse Kanıtı (PoS) yöntemine güvenir. PoW yöntemini takip eden blok zincirler için madenciler karmaşık matematiksel problemleri çözer ve diğer node’lar ödül kazanmak için bu bilgileri çapraz kontrol eder. Bu yöntem, madencilerin validator olarak çalışmasını gerektirir. Bulmacayı ilk çözen, bloğunu ekler ve ödülleri alır.
Ama PoW’da yanlış olan ne? Madencilik, gerekli hesaplama gücünü üretmek için özel donanıma ihtiyaç duyduğu ve çok fazla enerji tükettiği için gereksinimleri nedeniyle en iyi çözüm değildir.
Proof-of-Stake ise özel donanım veya enerji gerektirmez. Bu yöntem, kripto para arzına göre katılımı belirleyerek para birimi gücüne odaklanır. Protokol, validator’leri stake edilen coin’lere göre rastgele seçer. Böyle bir mekanizmadaki validator’ler, ödül olarak işlem veya ağ ücreti alır.
Prensip olarak, her iki validator protokolü de ortak bir amacı paylaşır. Bununla birlikte, Proof-of-Stake, Proof-of-Work’ten daha güvenli ve daha verimli olarak kabul edilir.
Validatör nasıl olunur?
PoW ve PoS blok zincirleri, validator node olarak kalifiye olmak için kökten farklı gereksinimlere sahiptir. İlkinde, kalifiye olmak için önemli bir donanım gücü göstermeniz gerekirken, ikincisinde genellikle önemsiz miktarda kripto para birimi fonu yatırmanız gerekir. BTC ve ETH üzerinden örnek vererek validator olmayı daha iyi anlamanıza yardımcı olacağız.
Bitcoin’de validator olma gereksinimleri
Bitcoin üzerinde bir validator node’u çalıştırmak için temel gereksinim, uygulamaya özel tümleşik devre (ASIC) adı verilen donanım teknolojisine dayalı bir bilgisayar sistemidir. ASIC tabanlı sistemler, özellikle tek bir amaç için oluşturulmuştur; kripto para madenciliği işlemleri.
Herkesin aşina olduğu standart PC sistemlerinden farklıdırlar. ASIC sistemleri son derece güçlüdür ve size bir blok madenciliği yapma şansı verebilecek modeller için 10.000 ila 20.000 dolar arasında bir maliyete sahiptir.
Ancak, bu kadar pahalı donanıma yapılan yatırım bile tutarlı ve başarılı blok doğrulaması yapmak için yeterli olmayabilir. Bitcoin madenciliğine hakim olan devasa madencilik havuzları, bireysel madencilere çok az şans bırakıyor.
Bitcoin madenciliği ile ilgilenen bir kişi için en güvenli yol, karşılayabileceğiniz kadar güçlü donanım satın almak ve yeterince büyük bir madencilik havuzuna katılmaktır.
Ethereum’da validator olma gereksinimleri
Ethereum’un madenciliği, Bitcoin’den biraz farklı çalışır. Temel fark, validator’ler için donanım gereksinimlerinin o kadar zorlayıcı olmamasıdır. ASIC teknolojisine güvenmek yerine, Ethereum madenciliği, karşılayabileceğiniz kadar güçlü Grafik İşlem Birimi (GPU) ile donatılmış, yeterince güçlü, modern PC sistemlerinde mümkündür.
Ethereum, madencilik işlemleri için bilgisayarın GPU’sunu yoğun bir şekilde kullanır. Bu nedenle, güçlü bir GPU’ya sahip olmak çok önemlidir. Bununla birlikte, Ethereum’da blok doğrulamasından ödül kazanmanın en pratik yolu, yeterince büyük bir madencilik havuzuna katılmaktır.
Madencilik gücünün Ethereum üzerindeki konsantrasyonu, Bitcoin’dekinden özellikle farklı değildir. Bu nedenle, Ethereum’da başarılı bir validator olmak için en iyi şansınız, yeterince aktif bir havuza katılmaktan geçiyor.
Ethereum 2.0’da validator olma gereksinimleri
Ethereum, şu anda ana PoW tabanlı platformla paralel olarak çalışan PoS tabanlı ağı Ethereum 2.0’ı başlattı. Önümüzdeki yılın başlarında, Ethereum PoS ağına geçişi tamamlamayı planlıyor.
Ethereum 2.0 bir PoS platformu olduğundan, PoW sürümüne kıyasla tamamen farklı validator olma gereksinimlerine sahiptir. Özünde, bir Ethereum 2.0 validator’u olmak için ağda 32 ETH’yi (yaklaşık 152.000 $) kilitlemeniz gerekecek.
Cüzdanınızda sadece 32 ETH olması yeterli değildir. Validator olarak kalifiye olmak için özellikle 32 ETH’yi kilitlemeniz/stake etmeniz gerekecektir. Bir işlem bloğu doğrulama gerektirdiğinde, bunu doğrulamak için node’unuz rastgele bir şekilde seçilebilir.
Node başına 32’den fazla ETH’yi kilitlemek, blok doğrulaması için seçilme şansınızı artırmaz. Bununla birlikte, bir sonraki bloğu netleştirme şansınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, ek node’lar kurmakta, her node’a 32 ETH taahhüt etmekte ve istatistiksel seçilme şansınızı artırmakta özgürsünüz.
Ethereum 2.0’daki bir validator olmak için donanım gereksinimleri, Ethereum veya Bitcoin’den daha mütevazı. Bununla birlikte, işlemi sorunsuz tutmak için ortalamanın üzerinde özelliklere sahip bir bilgisayar kullanılması önerilir.
Validator olarak kalifiye olmak için 32 ETH taahhüdünde bulunamayan veya istemeyen kullanıcılar, doğrulama için daha az miktarda ödül kazanmak için fonlarını havuza yatırabilir.
Blok zinciri doğrulaması, belirli validator node’lar tarafından işlem bloklarının işlenmesi ve onaylanması anlamına gelir. Bir validator bir bloğu doğruladığında, blok zinciri defterine kalıcı bir kayıt olarak eklenir.
PoW ve PoS oldukça farklı doğrulama prosedürlerine sahiptir. PoW blok zincirlerinde, madenciler olarak da adlandırılan validator’lar, bir bloğu doğrulamak için karmaşık bir hesaplama görevini rekabetçi bir şekilde çözmeye çalışır.
PoS platformlarında, doğrulama hakları genellikle belirli bir miktarda kripto para biriminin stake edilmesiyle güvence altına alınır. Bazı platformlarda, bir sonraki bloğu doğrulama şansınız, daha büyük miktarlarda kripto para birimini stake ederek artar. Bununla birlikte, diğer bazı PoS blok zincirleri, örneğin, Ethereum 2.0, her bir validator node’u için stake miktarlarını sabit tutar.
Bu blok zincirlerde validator’ler, ek standart boyutlu doğrulayıcı node’lar kurarak seçilme şanslarını artırabilir.
Kendi başınıza blok doğrulama, PoW veya PoS ağlarında nispeten gerçekçi olmayan bir girişimdir. PoW ağlarında, büyük madencilik havuzlarına karşı rekabette bir şansa sahip olmak için çok büyük miktarlarda bilgi işlem gücüne ihtiyacınız olabilir. PoS ağlarında, blok doğrulama haklarını yeterince sık almak için toplam kripto para arzından çok büyük bir paya ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle, bu blok zinciri türlerinin her ikisinde de blok doğrulama faaliyetinden tutarlı ödüller kazanmak için bir madencilik veya stake havuzuna katılmanız tavsiye edilir.
Validator olmak karlı mı?
Validator olmak size kesinlikle bir gelir getirebilir, ancak buna değer mi? Peki, kriptonuzu stake ederek ve validator olarak ne kadar kazanabileceğinize bir göz atalım.
Her şeyden önce, validator olarak kazanabileceğiniz para miktarının, stake etmeye karar verdiğiniz ilk kripto miktarına bağlı olacağını belirtmek önemlidir. Validator’ler genellikle yatırılan fonlarını kilitlemek zorunda olduklarından, mümkün olduğunca az stake yapmak caziptir. Ancak bu, ne kadar kazanabileceğinizi etkileyecektir. Çünkü stake ödülleriniz, stake ettiğiniz fonların bir yüzdesi olarak hesaplanmaktadır.
Validator’ler için ödül oranlarının, stake ettikleri coin’in fiyatına bağlı olarak değiştiğini de unutmamak gerekir. Kripto para fiyatları sürekli değişiyor ve bu nedenle önemli bir düşüşün veya çöküşün stake sürecinde kaybetmenize neden olabileceğini akılda tutmak çok önemlidir. Ayrıca, herhangi bir ağa giderek daha fazla validator katıldıkça, validator başına mevcut ödüller de azalacaktır.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.