Vajinismus, ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede kadınların yaşamakta olduğu bir cinsel işlev problemi. Ve toplum yapısına bağlı olarak bazı ülkelerde daha sık görülürken bazı ülkelerde daha az su yüzüne çıkıyor. Çünkü bu problemin nedeni yüzde 90 ihtimalle psikolojik; ve bu psikolojik nedenler tamamen kişinin aile-toplum yapısıyla ilgili.
İşte hiçbirimizin belki de yeterince bilgi sahibi olmadığı vajinismus hakkında bilinmesi gereken bazı önemli bilgileri bir araya getirdik sizin için. Vajinismusun utanılacak bir hastalık olmadığını ve çok kolay tedavi edilebildiğini bilmek, herkesin yararına olacaktır.
Vajinismus nedir?
Vajinismus, cinsel ilişki sırasında vajinanın alt üçte birindeki kasların kişinin kendi kontrolü dışında kasılması ve buna bağlı olarak da ilişkinin gerçekleşememesi- zor gerçekleşmesi ile yaşanan bir cinsel işlev problemidir. İleri derecede vajinismus hastalarının ilişki sırasında çene ve ayak parmaklarına kadar kasılma yaşadıkları bilinmektedir.
Ve kişinin isteği dışında yaşadığı bu kasılmaların nedeni, vücudun kendisini koruma içgüdüsüyle alakalıdır.
Belirtileri nelerdir?
Vajinismusun temel belirtisi, cinsel birleşme sırasında kişinin istem dışı panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Ayrıca:
-Penisin ya da cinsel haz uyandırıcı bir maddenin vajinaya girişinin ağrılı ya da zor olması.
-Çiftin rahatsız, hatta imkansız penetrasyon (penis vajina birlikteliğini içeren cinsel birleşme) yaşaması.
-Cinsel ilişki sırasında yaşanan yanma, gerginlik ve batma hissi
-Hiçbir belirgin nedeni olmayan cinsel ağrılar
-Jinekolojik muayene esnasında zorlanma veya izin vermeme
-Cinsel ilişki sırasında bacaklarını kapatma, eşini itme, kaçmaya çalışma davranışları
-Vücudun diğer kas gruplarının (bacak, kol, bel, vb.) ilişki sırasında spazmlar yaşaması
-Başarısızlık ve ağrı endişesi nedeniyle seksten kaçılması
-Ağrı ve acıdan dolayı cinsel istek kaybı
-Cinsel ilişki esnasında acı çekileceğine dair şiddetli korku yaşama gibi belirtiler de, buna eşlik edebilir.
Nedenleri neler olabilir?
Vajinismus psikolojik kaynaklı bir durumdur, çok nadiren anatomik nedenlerden kaynaklanabilir.
Kadının cinsel ilişkiden korkmasının altında ise; küçük yaşlardan itibaren öğrendiği yanlış bilgiler, geçmişte yaşanmış kötü deneyimlere bağlı psikolojik kaygılar, bilinçaltına kazınmış gereksiz korkular ya da partneri ile arasındaki ilişki süreciyle ilgili problemler olabilir.
İki tür vajinismus vardır…
Vajinismusun primer(birincil) ve sekonder(ikincil) olmak üzere iki türü vardır:
Primer vajinismus, kadının ilk cinsel deneyiminde ortaya çıkan vajinismus türüdür.
Sekonder vajinismus, zorlayıcı vajinismus tedavi yöntemleri sonucunda ortaya çıkar. Kadın daha önce vajinismus yaşamıştır ve geçici tedavi yöntemleriyle sorununu ‘geçici’ olarak çözülmüştür. Ancak yaşayacağı ilk duygusal sıkıntıda, hastalık yeniden tekrarlayabilir. Yüzdesi düşük olsa da, doğum ve cinsel ilişki travmaları, kişinin partneri ile ilişkisinde yaşadığı sorunların da sekonder vajinismusa sebep olabileceği bilinmektedir.
Vajinismusun görülme sıklığı dünyada yüzde 1-2 iken, bu oran ülkemizde yüzde 7 ile 10 arasında değişmektedir
Bunun nedeni ise kız çocuklarına küçüklükten itibaren önce aile içinde sonra toplum içinde verilen ya da verilmeyen rollerdir. Yani yaşanan bu tür sıkıntıların arkasında, genelde kültürel kodlar ve aile ilişkileri yatmaktadır.
Vajinismusun görülme sıklığı ile ilgili dünyada güvenilir istatistikler bulmak oldukça zordur. Çünkü…
Vajinismusun görülme sıklığı ile ilgili güvenilir istatistikler oluşturulmasını engelleyen birçok faktör vardır:
-Utanç nedeniyle birçok kadının yardım talep etmemesi
-Vajinismus problemi yaşayan kadınlara yanlış tanı koyulması(Yanlış tanı ve doğru tedavinin uygulanmaması sonucu, birçok kadın yaşamı boyunca kendisini cinsel ilişkiden mahrum bırakabilir.)
-Ve sağlık kurumlarının kendilerinden bu konuda yardım isteyen kadınlarla ilgili bir istatistik tutmaması.
Vajinismus problemi, çözülmediği takdirde, kişilerin yalnızca cinsel yaşamını değil; sosyal yaşamını da etkileyebilir
Bu problem, kişinin özgüvenini azaltır, sosyal ilişkilerinin zayıflamasına neden olur ve aslında çözümü oldukça kolayken, zamanla çözülemez bir hal alır. Kişiyi depresyona kadar sürükleyen bu hastalık yüzünden hastalar zamanla savaşmaktan vazgeçip kendi dünyalarına çekilebilirler.
Vajinismusu bir hastalık olarak görmekten ziyade, öğrenilmiş bir çaresizlik olarak görmek gerekir
Vajinismus tüm toplumlarda görülen ama özellikle bizim ülkemizin en gizli cinsel sorunudur. Kişinin kendini yetersiz hissetmesinden ziyade; nedenine bağlı olarak, yaşadığı şeyin son derece normal olduğunu bilmesi ve zaman kaybetmeden bir jinekoloğa başvurup bu probleminden kurtulması gerekir.
Vajinismus sadece 10-15 saniye içinde teşhis edilip çok kısa bir süre içinde de tedavi edilebilir
Deneyimli bir jinekolog tarafından yapılacak olan kısacık bir değerlendirmeyle, kişiye vajinismus tanısı koyulabilir. Vajinismusuna neden olan şeyin tespiti ile birlikte de uygun tedavi yoluna gidilir. Vajinismus probleminin nedenleri arasında yüzde 90 ihtimalle psikolojik sorunlar yer almaktadır ve bu durumda gidilmesi gereken ilk tedavi biçimi “cinsel terapi”dir.
Vajinismus terapisi konusunda dünyada en sık cinsel bilişsel ve cinsel davranışsal yaklaşımlar tercih edilmektedir. Bilişsel cinsel yaklaşımlar arasında, hastanın vajina yapısı, cinsellik hakkında ayrıntılı şekilde bilgilendirilmesi sayılabilir. Davranışçı cinsel yaklaşımlara ise çeşitli vajina egzersizleri örnek verilebilir.