Hem maddi, hem manevi açıdan sıkıntıların hüküm sürdüğü zamanlarda, oldukça ağır şartlar altında sinemamızı ayakta tutmaya çalışan yüzlerce gizli kahraman var. Yeşilçam bugün biliniyorsa, bugün iyi kötü sinemamız bir yerlerdeyse bu gizli kahramanlara çok şey borçluyuz. Onlardan en önemlilerinden biri ise hiç şüphesiz Yeşilçam’ın ”Horoz Nuri”si Vahi Öz. Kendisinin biyografisini masaya yatırıp sizler için bilinmeyen yanlarıyla listeledik.
1. Oynadığı renkli karakterlerle yakından tanıma şansı bulduğumuz, asıl ismiyle Vahe Ozinyan 3 Kasım 1911’de dünyaya geldi.
2. Oyunculuk serüvenine tiyatroyla başlayan oyuncu, 1928’de ilk kez, öğrenci olduğu Samsun’un Şehir Lisesinde sahne aldı.
3. Halkevi piyeslerindeki oyunculuk hayatını İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sürdürdü.
4. 1938-45 yılları arasında Ankara Radyosunda temsillere çıktı.
5. Sinemayla 1947 yılında tanışan sanatçı “Bir Dağ Masalı” filmi ile beyazperdeye adım attı.
6. 84 filme rağmen 1960’lardaki Horoz Nuri tiplesiyle zirveye çıkan Öz, tiyatro topluluğu kurdu, sinema ve sahne yönetmenliği yaptı.
7. Senaryosunu da kaleme aldığı 1952 yapımı ”Süt Kuzuları” filmiyle, hem yönetmenlik hem de oyunculuk görevini üstlendi.
8. 1960’lardaki plak modasını da kaçırmayan Vahi Öz, yakın dostu Öztürk Serengil’in ricasını kıramayıp, bir 45’lik doldurdu.
9. Plağın ön tarafında “Bedia” adlı şarkısı, arka yüzünde ise Öztürk Serengil’le birlikte söyledikleri “Bekarlıktan Kurtulduk” adlı parça yer alır.
10. “Bedia”, Vahi Öz’ün Horoz Nuri olarak tanındığı projelerinde rol arkadaşı Mualla Sürer’in bu filmlerdeki adıdır.
11. Sadri Alışık’la oynadığı filmlerinde Rüknettin tiplemesiyle de tanınan Vahi Öz’ün bütün filmleri siyah beyazdır.
12. En bilinen repliği; “Afferim olum Mehmet, sana da prafo” dur.
13. 1950’lerde köyden kente göç eden zengin hacıağa tipini kusursuzca sahnelemiştir.
14. Çok genç yaşta prostat kanserine yakalanan usta oyuncu, 12 Şubat 1969’da henüz 57 yaşındayken aramızdan ayrıldı.