Twitter’ın yeni CEO’su Elon Musk, şirketin kasım ayı hedeflerine ulaşabilmesi için çalışanlarından günlük 12 saat mesai yapmasını istedi. Musk gibi birçok CEO, uzun saatler çalışmanın verimli olduğunu savunuyor. Örneğin Musk’a 2018 yılında dünyayı değiştirmek için haftada kaç saat çalışmanın gerekli olduğu sorulmuştu. Musk ise bunun kişiden kişiye değiştiğini ancak 80 ya da 100 saat çalışmanın gerektiğini belirtmişti.
İyi bir iş çıkarmak için sürekli çalışmak gerektiğine inanan tek kişi Musk değil. Harvard Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre CEO’lar haftada ortalama 62.5 saat çalışıyor. Farklı pozisyonlarda çalışanların da önemli bir bölümü haftalık çalışma saatlerinin üzerinde mesai yapıyor. Fakat bilime göre uzun saatler çalışmak yaptığınız işte bir fark yaratmıyor. Bununla birlikte uzun çalışma saatleri vücudunuza ve beyninize zarar veriyor. Detaylara birlikte bakalım.
1. İnme ve kalp krizi riski artar
Uzun saatler çalışmanın çok ciddi sağlık riskleri olabilir. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 2021 yılında yaptığı küresel bir araştırmaya göre, uzun saatler çalışmak (haftalık 55 saatten fazla) yalnızca 2016 yılında kardiyovasküler hastalıklardan 745.000 kişinin ölümüne neden olmuştur.
Uzmanlara göre haftada 55 saat ve üzeri çalışanların, haftada 35-40 saat çalışanlara kıyasla felç riski %35, kalp krizi riski ise %17 daha fazla. Dünya Sağlık Örgütü yetkililerine göre, uzun çalışma saatleri stres seviyesini önemli ölçüde artırıyor. Bu da beyin ve kalpteki hücrelerin doğrudan zarar görmesine yol açıyor. Öte yandan egzersiz yapmamak, düzensiz beslenmek ve az uyumak da bu tür hastalıkların riskini büyük ölçüde artırıyor.
2. Çalışırken yaralanma riskiniz artar
Çalışma saatleri ve yaralanma riski arasındaki bağlantıyı ortaya çıkaran bir araştırma, günde 12 saatten fazla çalışmanın yaralanma riskini %37 artırdığını gösteriyor. Uykusuzluk ve dikkat eksikliği bu riski artıran unsurlar arasında bulunuyor.
3. Ruh sağlığınız kötüleşir
Çalışmaya devam etmek için herkesin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Hemen bir araştırmayla neden dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu açıklayalım. 2020 tarihli bir araştırmada haftada 31 saatten 60 saate kadar çalışan 20’li ve 30’lu yaşlardaki işçiler incelendi. Araştırma sonucuna göre, bu çalışanlar ne kadar uzun süre çalışırsa stres seviyeleri o ölçüde artıyordu. Aynı zamanda bu kişilerde depresyon ve intihar düşüncelerinin de yüksek olduğu gözlemlendi.
4. Bilişsel işlevlerde yavaşlama görülebilir
İşinizi son teslim tarihine kadar yetiştirmek için uykusuz kaldığınız günler mutlaka oluyordur. Birçok bilimsel araştırma haftada 50-60 saat arasında çalışan kişilerin bilişsel işlevlerinde yavaşlama olduğunu ortaya koyuyor. Uzun saatler çalışan kişiler çoğu zaman uykularından feragat ediyor. Bu da zihinsel sağlık sorunlarının başlamasına neden olabiliyor.
5. Çalışma veriminiz düşer
Çok çalıştığımızda işlerinizin daha iyi olacağını düşünebilirsiniz ancak bilim bunun tam tersini söylüyor. Kaliforniya Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre haftada 50 saatten fazla çalışmak iş veriminin düşmesine neden oluyor. 65 saatten fazla çalışmak ise performansı önemli ölçüde düşürüyor.
Uzmanlar uzun saatler çalışmanın hem üretkenliği azalttığını hem de kaza, hastalık ve hata gibi riskleri artırdığını belirtiyor. Başka bir ifadeyle işverenlerin çalışanlardan daha uzun saatler çalışmasını istemesi daha iyi sonuçlara yol açmıyor. Aksine çalışanların sağlıklarını riske atıyor.
İlginizi çekebilir:
Yeni Bir Kavram: İş Dünyasının Gündeminden Düşmeyen “Sessiz İşten Çıkarma” Nedir?
Kaynak: 1