Bazı fotoğraflara bakınca “Bunu nasıl çekmiş ya?” dediğimiz o bol ışıklı görsellerin sırrı aslında uzun pozlama. Uzun pozlama benzer bir şekilde karanlık bir ortamda bir nesnenin üzerine düşen ışığın sensöre aktarılmasıdır. Ya da aslında uzun pozlanmış fotoğraflarda gördüğümüz üzere hafif ışıkta hareket eden bir objenin yaymış olduğu hareket hissinin, uzun pozlanarak mevcut ışığın hüzmeleriyle fotoğrafa aktarımı olarak da ifade edebiliriz.
Şimdi biraz fotoğraflara bakalım.
1. Öncelikle bulanık olabilecek bir uzun pozlamanın önüne geçmek ve görüntüyü sabitlemek için mutlaka tripod kullanmalısınız.
2. Deklanşöre basmak ve çekimi yapmak için mutlaka uzaktan kumanda kullanın. Böylelikle elinizle yaratacağınız titreşimin önüne geçmiş olursunuz.
3. Işığı tutmak için filtreler kullanın. Özellikle Neutral Density (ND) fitreler farklı stoplarda (Diyafram açıklığı) ışığı azaltmaktadırlar.
4. Uzun pozlama yaparken F değerini yükselterek ve kısık diyaframda çekim yapın. ISO’yu (Renk sıcaklığı) minimum seviyede tutmaya çalışın.
5. 30 saniye ve üstü uzun pozlamalar için “Bulb” modu kullanın. “B” Bulb mod sayesinde istediğiniz süre kadar pozlama yapabilirsiniz.
6. Eğer bilgisayarınızda fotoğraf düzenlemeyle uğraşıyorsanız RAW (ham) formatta çekim yapın. Böylelikle Lightroom ve Adobe Camera Raw gibi programlarda çektiğiniz RAW format fotoğrafı işleyerek gürültüyü en aza indirebilirsiniz çünkü pozlama ne kadar uzun olursa fotoğrafta o kadar gürültü ortaya çıkacaktır.
7. Mutlaka hava kararmadan önce çekim yapacağınız noktada konuşlanmaya çalışın. Böylelikle karanlığa doğru kadrajınızı ayarlamak yerine hava kararmadan önce fotoğrafını çekeceğiniz alanı doğru bir açıyla görmüş olursunuz.
8. Çekim sırasında titreşim yaratmaması için VR özelliğini açmalısınız.