Üzüm sirkesi, üzümden yapılan bir sirke türüdür. Tıpkı elma sirkesi gibi, üzüm sirkesinin de faydaları ve kullanım alanları saymakla bitmez. Gelin, temizlikten tedaviye kadar çok geniş bir alanda kullanılan sirkenin faydalarına hep birlikte bakalım!
1. Çok güçlü bir probiyotiktir
Uzmanlar, üzüm sirkesinin, bir avuç probiyotik hapından daha etkili olduğunu söylüyor. Probiyotikler bağırsak ve mide sağlığını korur ve kabızlık, ishal gibi hastalıkları önler.
2. Diş ağrılarına iyi gelir
Üzüm sirkesiyle gargara yapmak, diş ağrılarınızı geçirecektir.
3. Bağışıklığı güçlendirir
Böylece hasta olmanızı engeller.
4. Antioksidandır
İnsülin seviyesini düşürür ve uzun süre tok kalmanızı sağlar.
5. İştahı bastırır
İçerisindeki asetik asit sayesinde, iştahınızı kontrol altına alır.
6. Kolesterolü düşürür
Günde 1-2 kaşık sirke tüketiminin, kötü kolesterolü düşürdüğü yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
7. Baş ağrısına iyi gelir
Eğer üzüm sirkesini biraz suyla karıştırıp kaynatır ve buharını solursanız baş ağrılarınız azalır.
8. Cilt tahrişlerini engeller
Vücudunuzda oluşan tahriş ve kaşıntıları geçirmek ve yeniden olmasını engellemek için ılık bir duş aldıktan sonra tahriş olan bölgeye sürebilirsiniz.
9. Kepek oluşumunu engeller
Duştayken saçlarınızı üzüm sirkesi karıştırdığınız suyla durularsanız kepek oluşumunu önleyebilirsiniz.
10. Cilt yanıklarına iyi gelir
Güneş yanıklarının sebep olduğu ağrı ve sızıyı, üzüm sirkesi sürerek hafifletebilirsiniz.
11. Cilt lekelerini azaltır
Üzüm sirkesi cildin temizlenmesini ve lekelerin azalmasını sağlar. Özellikle yağlı ciltlere çok iyi gelir, yağ miktarını azaltır. Suyla seyrelterek, tonik gibi, pamuk yardımıyla cildinizi temizleyebilirsiniz.
12. Kemikleri güçlendirir
Vitamin ve mineral bakımından çok zengin bir içeriği sahip olan üzüm sirkesinin kemikleri güçlendirdiği de kanıtlanmıştır.
13. Kansızlığa iyi gelir
Sirkenin içerisindeki B12 vitamini ve folik asidi, vücudun kolayca emebileceği bir formda olduğu için kansızlığa, özellikle de anemiye karşı bire birdir. Asit seviyesi yüksek olduğu için seyreltilerek tüketilmesi gerektiğinden, bir bardak ılık ve ballı suyun içerisine bir yemek kaşığı kadar sirke koyup içebilirsiniz.
14. Selülit, varis ve siğillere iyi gelir
Her zaman kullandığınız nemlendiricinin içerisine, 1 yemek kaşığı kadar sirke ekleyerek, problemli olduğunu düşündüğünüz bölgelere, her gün düzenli olarak uygulayabilirsiniz.
15. Temizlikte kullanılır
Ekolojik temizlik yapmayı tercih eden veya kimyasallara alerjisi olan insanlar için bire birdir sirke. Amerika’daki bazı hastanelerin temizliği bile sirkeyle yapılır, çünkü sirke o kadar güçlüdür ki bazı mikropları, değdiği anda yok eder. Tıpkı yüzey temizleyici gibi, sirkeyi de suyla karıştırarak kullanabilir ve hem parlak hem de tertemiz bir yüzey elde edebilirsiniz.
16. Kireci söker
Kireçlenmiş olan ısıtıcılarınızın içerisine suyla karıştırdığınız üzüm sirkesini ekleyip kaynatırsanız, kireçlerin çözüldüğünü göreceksiniz.
17. Ağız içi yaralarına iyi gelir
Antibakteriyel özelliğe sahip olan sirke sayesinde ağzınızda oluşan ve tadınızı kaçıran yaralardan kurtulabilirsiniz. Dişinizi fırçaladıktan sonra, her seferinde, biraz suyla seyreltilmiş sirkeyle gargara yaparsanız hem ağzınızdaki yaralardan kurtulabilir hem de daha sağlıklı dişlere sahip olabilirsiniz.
18. Siyah noktalara, çillere ve sivilce izlerine iyi gelir
Seyrelterek, tonik gibi kullanabileceğiniz sirke sayesinde, cildinizdeki istemediğiniz tüm lekelerden ve izlerden kurtulabilirsiniz. Fakat dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var ki, o da çok kuru ciltli insanlar tarafından kullanılmaması ve seyreltilmesi. Çünkü sadece sirke çok kuvvetli gelebilir ve teninize zarar verebilirsiniz.