Gelişen teknoloji, dünyamızın kaynaklarını daha verimli kullanmayı ve sürdürülebilirliğini tartışırken uzayda kolonileşmek günümüzde çok da ütopik olmayan senaryolardan. Bizi bu aşamaya getiren şey ise senelerdir süregelen çalışmalar ve deneme atışları. Bunlardan bazıları insanlardan önce hayvanlar üzerinde denenmişti ve bilim için faydalı olsa da etik olarak hayvanların yaşam haklarının ihlaliydi. Uzaya tek yönlü bilet kesilen ve dönüşü olmayan bir yolculuk yaşayan köpek Laika‘nın hüzünlü hikayesi gibi Felicette ve programdaki diğer kedilerin yaşadıkları testler ise yürekleri burkuyor. İşte uzaya giden ilk kedi Felicette’nin hikayesi…
Uzaya yolculuk yarışında Amerika ve Sovyet Birliği arasında yerini almak isteyen Fransa, bu adımı 1968 yılında bir roket kapsülünün içinde kedi Felicette’yi uzaya göndererek atmıştı.
Véronique AG1 roketiyle yeryüzünden 160 km yüksekliğe fırlatılan kedi, yörüngede 18 km’lik bir seyahatten sonra tekrar yeryüzünde paraşütle iniş gerçekleştirdi.
İnişin ardından kısa bir süre sonra kapsülün yanına giden ekipler Felicette’yi sağ olarak çıkarttılar.
Fransa basınında ve tarihinde de büyük öneme sahip olan Felicette “Astrocat” lakabıyla anılmaya başladı fakat bu yolculuktan sağ kurtulmuş olsa bile oldukça şanssız bir kediydi.
Felicette ve aslında programa dahil edilen diğer kediler sıradan sokak kedileriydiler. Bir dizi teste tabi tutulan kediler, yer çekiminin insan üzerindeki etkileri hakkında çıkarımda bulunabilmek için uzaya gönderilecekti.
İnsanların da girdiği yapay yer çekimi ortamlarında denek olarak kullanılan kedilerin ayrıca beyinlerine yerleştirilen çipler ve kablolar ile nörolojik değişiklikleri gözlemleniyordu.
Bir senaryoya göre Felicette diğer kedilerden kilo olarak daha zayıf, sağlıklı ve test sırasında da soğukkanlılığını en iyi koruyan aday olduğu için Astrocat olarak seçilmişti.
Diğer rivayet ise asıl aday olarak seçilmiş Felix adlı erkek kedinin uçuştan önceki gün kaçmayı başarması ve ardından ikinci seçenek olan dişi Felicette’nin rokete bindirildiği hikayesidir.
Fransa’da birçok posta puluna da ilham olan Felix ve Felicette’nin ardından aynı yılın 24 Ekim’inde ismi bilinmeyen bir kedi daha uzaya yollanmış, fakat kapsülün geri düştüğü yer iki gün sonra bulunabildiği için kedicik hayatını kaybetmişti.
Uzaya giderek bilimin gelişmesinde büyük rol oynayan hayvanların anısı önemli mezar anıtları yapılarak veya bronz heykelleri dikilerek yaşatılırken uzaya giden ilk kedi Felicette’nin hiçbir heykeli yoktur.
Felicette’nin hikayesini İngilizce olarak bu videodan izleyebilirsiniz.
A statue to Félicette, the first cat in space.
Matthew Serge Guy is raising funds for A statue to Félicette, the first cat in space. on Kickstarter! Over the last 54 years, the story of the first and only cat to go to space has been largely forgotten. She deserves a proper memorial.