Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) başta olmak üzere Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Japonya ve Rusya bu yıl peş peşe Ay misyonu başlatacak. Ayrıca NASA, Artemis programıyla gelecek yıllarda astronotların kullanacağı ekipmanları Ay’a ulaştırmak için pek çok misyona sponsor olacak. Bu çalışmaların hepsi mürettebatsız uzay uçuşları olarak gerçekleştirilecek. Ay misyonlarının en temel amacı on yıldan daha kısa süre içinde Ay’da sürdürülebilir insan varlığı için zemin hazırlamak. Heyecan verici gelişmelere birlikte bakalım.
Bristol Üniversitesi’nde görev yapan astrofizikçi Dr. Zoë Leinhardt 2022 yılını, yeni ülkelerin de katıldığı büyük bir uzay yarışının başlangıcı olarak görüyor
2022 yılında gerçekleştirilecek misyonların çoğu Ay’ın yüzeyini araştırmayı amaçlıyor. Ancak bazılarının hedefleri çok daha büyük. Dr. Zoë Leinhardt, Ay’a yapılacak yolculukların yeni teknolojileri ve iş birliklerini test etmek için harika fırsatlar yarattığını düşünüyor. Peki bu teknolojiler neler? Ülkeler Ay misyonlarıyla neyi amaçlıyor? İşte 2022 yılında yaşanacaklar…
NASA Artemis-1 misyonu
Son yılların en iddialı uzay programlarından biri olan Artemis, 2025 yılına kadar insanları sürdürülebilir bir şekilde Ay’a götürmeyi hedefliyor. Bu heyecan verici hedef için ilk adım mart ayında atılacak. Artemis 1’de Compos adını taşıyan bir manken dışında mürettebat olmayacak. Compos’un rolü, astronotların uzay giysilerini test etmek olacak. Öte yandan bu görevi NASA’nın yeni Uzay Fırlatma Sistemi başlatacak. Yapılacak testlerden elde edilen sonuçlar, Artemis programının bir diğer önemli bileşeni olan Gateway için önemli bilgiler sunacak. Her şey planlandığı gibi giderse 2025 yılında uzun bir süreden sonra ilk kez insanlar Ay’a inmiş olacak. Bu misyona kadın astronot, Ay’a inen ilk siyah astronot ve farklı etnik kökene sahip astronotların da dahil edilmesi planlanıyor.
Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya misyonları
Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), bu yıl gerçekleşecek Chandrayaan-3 isimli bir Ay keşif görevi planlıyor. Bu misyon çerçevesinde, 2022 yılının üçüncü çeyreğinde Ay yüzeyini inceleyecek bir robot ve sabit iniş aracı fırlatılacak. Bu yıl Japonya’nın da iki farklı iddialı Ay projesi bulunuyor. Japon Uzay Ajansı (JAXA) nisan ayında Ay’a iniş aracı fırlatmayı planlıyor. Ay kraterlerini keşfedecek olan bu araç, Ay’a güvenli iniş için doğru teknikleri de gösterecek. Öte yandan Japonya’da özel bir uzay şirketi de bu yılın ikinci yarısında Ay’a iniş aracı fırlatacak. Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılan Rashid isimli dört tekerlekli robotun da yıl içinde Ay’da olması planlanıyor.
Uzay yarışına katılan diğer ülkeler arasında Güney Kore ve Rusya bulunuyor
Rusya tam 45 yıl sonra Ay yüzeyine tekrar bir araç gönderecek. Rusya’nın 2022 yılında gerçekleştireceği Ay misyonu, Luna 25 olarak isimlendiriliyor. Rusya uzay ajansı Roscosmos, Ay misyonunun temmuz ayında gerçekleşmesini planlıyor. Öte yandan Güney Kore, Ağustos 2022’de Kore Pathfinder Lunar Orbiter’ı (KPLO) Ay’a fırlatacak. KPLO bu göreviyle hem Ay’ın yüzeyini inceleyecek hem de gelecekteki görevlerin planlanmasına yardımcı olacak.
Bu misyonların çoğu, gelecekte insanları Ay’a güvenli bir şekilde göndermenin yollarını bulmayı amaçlıyor. 2022 yılındaki programlarla Ay tozu ve yoğun güneş rüzgarı gibi tehlikelere karşı nasıl önlemler alınacağı belirlenecek. Öte yandan ülkeler, ürettikleri teknolojileri bu yıl içinde uzayda deneyerek ekipmanlarının güvenliğini test edecek.
İlginizi çekebilir:
DART Misyonu: NASA’nın Dünya’ya Çarpma Riski Olan Asteroidleri Yörüngeden Saptırma Projesi
Kaynak: 1