Uzay mekikleri için tam bir mühendislik harikası diyebiliriz. Mühendislik harikası taşıtlar, şimdiye kadar uzay boşluğuna onlarca kez seyahat etti. Böylece uzay hakkında bilgimizi artıracak karmaşık deneylerin yapılması mümkün oldu. Ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu’nun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için de uzay mekikleri oldukça önemli görevler üstleniyordu. Uzay mekiği insanları uzaya taşıdı, dünyanın yörüngesinde döndü, sonsuz boşlukta dolaştı… Elbette korkunç kazaların yaşanmasına neden olan uzay mekikleri de vardı! Ancak bu eşsiz taşıtlar, insanlığın uzayı anlamlandırma çabasındaki en önemli yardımcılardan birisi olmaya devam etti. İşte uzay mekikleri hakkında bilmeniz gerekenler…
Şimdiye kadar onlarca farklı uzay mekiği programı gerçekleştirildi
Bu programlar dâhilinde üretilen uzay mekikleri Dünya ile uzay arasında çok sayıda insan, nesne ve bilgi taşıdı! Onlarca kez uzay boşluğunda dolaştı…
Uzay mekiği inşa etmek her zaman pahalı ve zahmetli bir işti
Ancak insanlığın uzay seyahatlerini yapabilmesi ve sonsuz gizemlerle dolu uzayı keşfedebilmesi için bu araçları yapmak gerekliydi.
Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki rekabet, uzay mekiği programlarının da gelişmesine neden oldu
Sovyetler Birliği Luna ve Vostok gibi uzay programları dâhilinde ortaya çıkarılan mekikler ile uzaya insan taşıdı. Amerika Birleşik Devletleri ise Apollo, Columbia, Challenger ve Discovery gibi uzay mekikleri ile sayısız uçuş gerçekleştirdi.
İnsanlık, uzay mekiği sayesinde uzaya erişebildi
Uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin 1961 yılındaki yolculuğunu Vostok 1 uzay mekiği ile gerçekleştirdi! Apollo 11 isimli araç ise, Neil Armstrong’un Ay’da adım atmasını sağladı…
Uluslararası Uzay İstasyonu uzay mekikleri sayesinde inşa edilebildi
İstasyonun uzun yıllar süren inşası boyunca uzay mekikleri, inşa için gerekli olan malzemeleri istasyona taşıdı. Ayrıca istasyonda çok sayıda bakım ve onarım işlemi gerçekleştirildi. Bunun içinse astronotların uzaya gidebilmesi gerekiyordu. Elbette uzay mekikleri bir kez daha devreye giriyordu…
İnsanlığın uzay hakkında çok daha fazla bilgi edinmesini sağlayan uzay teleskoplarını taşıyanlar da yine uzay mekikleriydi
Örneğin Hubble Uzay Teleskobu 1990 yılında Discovery isimli uzay aracı tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine yerleştirildi. James Webb Uzay Teleskobu ise Aralık 2021’de Ariane 5 ismindeki kargo mekiği ile uzaya gönderildi. Tüm bunlar evren hakkındaki bilgilerimizin daha önce hiç olmadığı kadar ileri seviyelere çıkmasını sağladı…
Bazı uzay mekikleri korkunç kazalarla tarihe geçti
Ne yazık ki insanlığı uzaya ulaştırmak için tasarlanan uzay mekiklerinin hepsi görevlerinde başarılı olamadı. Örneğin 28 Ocak 1986 yılında Challenger isimli araç uzaya gönderildi. Ancak havalandıktan 73 saniye sonra korkunç bir şekilde infilak etti! Kazada mekiğin içerisinde bulunan 7 astronot yaşamını kaybetti…
Kaynak: 1