Pek çok uzmana göre ülkemizdeki uyuz vakaları 2023 yılında önemli bir artış göstermiş durumda. Öyle ki İstanbul’da bazı hastanelere her günde 30-40 yeni uyuz hastasının müracaat ettiği belirtiliyor. Bununla birlikte bazı uzmanlar vakaların dünyada da artış gösterdiğini dile getiriyor. Bu doğrultuda uyuz nasıl bulaşır ve belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtı merak ediliyor. Ayrıca hastalıktan korunma yolları da merak edilen hususlardan. Peki, uzmanlar ne söylüyor? Detaylara birlikte bakalım.
Uzmanlar, ülkemizdeki uyuz vakalarının 2023 yılında önemli ölçüde arttığını ifade ediyor
Öyle ki özellikle İstanbul’daki bazı hastanelerde her gün 30-40 yeni vaka ile karşılaşılıyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise ülkemizdeki uyuz vakalarının 2023’ün ilk 9 ayında geçen yıla kıyasla yüzde 7 oranında arttığını açıkladı
Bakan Koca’nın açıklamasına göre bu oran deprem bölgesinde ise yüzde 13. Ayrıca sağlık bakanı, vakaların özellikle Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde artış gösterdiğini dile getirdi.
Son dönemdeki vakalarda gözle görülür bir artış yaşanması uyuz nedir, nasıl bulaşır ve hastalıktan korunma yolları nelerdir gibi soruları da gündeme getirmiş durumda
Uyuz nedir?
Tıp dilinde skabies olarak adlandırılan hastalık, sarcoptes scabiei von hominis (uyuz böceği) isimli böceğin sebep olduğu bulaşıcı bir deri hastalığı. Hastalık, gözle görülemeyecek denli küçük bu canlının insan derisine girmesi ve burada yumurtlamasıyla ortaya çıkıyor.
Uyuz belirtileri nelerdir?
Uyuz böceğinin deri altına bıraktığı yumurtalar, alerjik reaksiyona ve şiddetli kaşıntıya neden oluyor. Yani bunlar hastalığın ilk ciddi belirtileri. Hastalık tedavi edilmediğinde ise belirtileri de şiddetleniyor. Ciltte döküntü, yara ve enfeksiyon bu belirtilerden bazıları. Ayrıca sivilce benzeri yaralar, kızarıklık ve kabarcıklar da hastalığın belirtileri arasında.
Son dönemde giderek yaygın bir hastalık haline gelen uyuz, özellikle geceleri ortaya çıkan şiddetli kaşınma ile de karakterize ediliyor
Bununla birlikte uzmanlar hastalığın özellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça, genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açtığını ifade ediyor. Öte yandan çocuklarda kulak arkası, yüz, avuç içi ve ayak tabanında da kaşıntı oluşabiliyor.
Uyuz nasıl bulaşır?
Uzmanlar hastalığın yaygın olarak temas yoluyla bulaştığını ifade ediyor. Ancak en az 15-20 dakikalık temasların hastalığın yayılmasına neden olacağını, tokalaşmak ve benzeri kısa süreli temasların bir tehlikesi olmadığı belirtiliyor.
Yatak örtüleri ve havlular veya kıyafetler gibi kişisel ürünlerin ortak kullanımı da hastalığın bulaşmasına neden olabiliyor
Ayrıca uzmanlar kabalık ve düşük hijyen koşullarının egemen olduğu ortamlarda hastalığın daha kolay bir şekilde yayıldığını ifade ediyor
Uyuz tedavisi nasıl olur?
Son dönemde ciddi şekilde artsa da uyuz tedavi edilebilen bir hastalık. Permetrin, kükürt veya benzil benzoat içeren kremler hastalığın tedavisinde etkin bir şekilde kullanılıyor. Bazı vakalarda kremlerin yanı sıra çeşitli ilaçlar da kullanılabiliyor. Uzmanlar, tedavi sürecinin kişinin cinsiyeti, yaşı ve genel sağlık durumu gibi faktörlere göre değişebileceğini ifade ediyor.
Hastalık belirtilerinin, tedaviden sonraki 2-6 hafta boyunca devam edebileceği dile getiriliyor
Peki, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bu can sıkıcı hastalıktan korunabilmek için dikkat edilmesi gerekenler neler?
Uzmanlar, hastalığa yakalanmak istemeyenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar olduğunu ve bazı tedbirlerin etkili bir korunma mekanizması haline gelebileceğini ifade ediyor.
Hastalığa yakalanan kişilerle yakın temas kurmamak hastalıktan korunabilmek adına yapılabilecek en iyi şey
Ayrıca uzmanlara göre hastalığa yakalanan bir kişinin yaşadığı ortamdaki tüm bireyler, hastalıkla ilgili şikayetleri olmasa dahi eş zamanlı şekilde tedavi edilmeli
Nevresim, yorgan ve havlu gibi ürünleri 60 derece sıcak suyla yıkamak da etkili korunma yöntemleri arasında yer alıyor
Ayrıca uzmanlar, uyuz böceğinin cansız yüzeylerde günlerce yaşayabildiğini dile getiriyor. Bu sebeple örneğin tekstil mağazalarındaki kıyafetleri denerken daha dikkatli olmak gerekiyor.