Kedi sahiplerinin dertlerinden biridir rahat uyku çekememek. Yoğunlukla onları gece rüyaların en heyecanlı yerinde uyandıran bir pati, arka fondan sesi ciddi bir ivmeyle yükselen mırıltılar vardır. Bazısı da kedilerin tam yatağın ortasına simit olup çöreklenmesinden ötürü kambur uyumak zorunda kalır, yatağın köşesinden yere düşme tehlikesi de cabası. Nasıl gelirse gelsin, kedilerimize kızmaya kıyamıyoruz uyandırıyorlar diye. Pekii uyutmayan kedilere nasıl bir çözüm bulabiliriz?
İşin özü çok basit aslında, doğasında saklı. Vahşi ataları geceleri avlandığı için kediler de ev içindeki yaramazlıklarını geceleri yapma eğiliminde olabiliyorlar. Aslında çoğu kedi aşağıda da belirttiğimiz yöntemler denendiğinde uyku düzenini sahibine göre ayarlayıp onun koynunda akşamdan sabaha hiç rahatsızlık vermeden uyuyabiliyor. Yine de geceleri en az bir kez uyanıp da en ufak kıpırtı kadar tepkinizi gördüklerinde oyun moduna geçebilirler. İşte bu yüzden size hayatınızın en rahat uykularını vaat ettiğimiz 5 hayat kurtarıcı yöntemi sunuyoruz.
1. Onu küçük sürprizlerle yorun.
Kedilerin vahşi atalarının gece avlandığından bahsetmiştik. Bizimkilerin avları da ancak uykularımız oluyor haliyle gün içerisinde yeterince aktif olup yorulmadıkları için. Bu yüzden onları küçük sürprizlerle yorun, köşelere oyuncaklar bırakın. Şuradaki gibi özellikle üstünde tüyler olan, patiledikçe karşılık verir gibi hareket eden oyuncaklar kedinizin inadını sınayacaktır.
2. Sizi uyandırmasını ödüllendirmekten kaçının.
Bir süre sizden uzaklaşsın diye gözünüz yarı açık bir şekilde mama verirseniz, ertesi gece tekrar almak için yine saçlarınızı okşamaya ve kafanıza oturmaya başlayacaktır.
3. Ona yeni hobiler edindirin.
Mesela mahallenin camdan sarkan teyzeleri gibi gelen geçeni izlesinler. Kediler zaten kendiliğindan camlara ve güneş alan yerlere yayılma eğilimindeler ama pencere önüne şunun gibi yataklar yerleştirirseniz yatarken arada bir gözü de dışarıda olacaktır. Pencere kenarında geçirdiği vakit, kuşlara özel tıs tıs çıkardığı sesler ya da faydasızca havayı patilemesi onu baya yoracaktır.
4. Yatmadan önce yemeğini verin ve onunla biraz zaman geçirin.
Uykuya geçmeden hemen önce onunla biraz zaman geçirin, koşturup oynattırın. Yorun, yoğurun onu! Pofidik tüyl… Tamam neyse, ardından da mamasını verin. Yorulan minnoş, acıkan karnını da iyice doyurunca mışıl mışıl uyuyacaktır.
5. Kapıyı kapatmayın.
Çoğu insanın yaptığının aksine, kapıları kapatmak asla bir çözüm değildir. Kapıyı tırmıklamalar, miyavlamalar daha da aksine sizin yüreğinize oturur. O yüzden yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri tercih edin, hem kalp kırmaya ne gerek var ki? Sonra sevdirmeyince darılıp gücenmeceler…
6. Sabırlıysanız tepki vermeyin.
İnsanlar bu sabrı yukarıda da söylediğimiz gibi kapıyı kapatıp “Miyavlar miyavlar susar.” diyerek kullanabiliyor. Oysa eğer sabrınız varsa yanınıza geldiğinde de tepki vermeyin. Bir süre sonra kendiliğinden kıvrılıp yatacaktır, hem de aranız kapılar yüzünden bozulmadan.
7. Ne denerseniz deneyin olmuyorsa veteriner hekime başvurun.
Uyku bölünmelerine karşı doğal çözümler bulamadıysanız belki kedinizin bir rahatsızlığı olabilir. Bu yüzden bilir kişiye danışmakta her zaman fayda var.
Kedili bir hayatla ilgili daha fazla şeye Evde Kedi Var Instagram hesabımızdan ulaşabilirsiniz.