Uyuşturucuların, günümüzde ve tarihte birçok hayatın sona ermesine sebep olmuş maddeler olduğunu biliyoruz. Halüsinojen etkileri, mutlu eden tarafları ve sonrasında ölüme kadar giden bağımlılık süreci olarak günümüzün dertleri arasında yer alan uyuşturuculardan özellikle kimyasal olanları daha da tehlikeli konumda. Fakat bu uyuşturucular elbette gökten zembille inmedi. Onların aslında hiç tahmin edilmeyen yönleri de vardı. En azından bir zamanlar.
Alman fotoğrafçı Sarah Schönfeld, uyuşturucuların mikroskop altında nasıl göründüğünü merak edip fotoğraflayarak bambaşka bir projeye imza atmış. Geçmişlerine yabancı olduğumuz bu uyuşturucular hakkında araştırma yaparak aynı mikroskoptaki gibi şaşırtan tarihlerine rastlamış olduk.
1. Valium
1950’lerin bir hayli popüler uyuşturucusu olan Valium ilk yıllarda sakinleştirici ilaç olarak piyasaya sürülmüştü. Özellikle ev işleri yapan kadınlar arasında popülerleşen madde kısa zamanda bağımlılık yarattı ve en nihayetinde yasaklanmış oldu.
2. LSD – Lizerjik Asit Dietilamidi
Halk arasında ‘Asit’ olarak bilinen uyuşturucu madde günümüzde hala yasadışı olarak kullanılıyor. Halüsinojenler içerisinde en kuvvetli olan madde sınıfına giren uyuşturucu özellikle Vietnam Savaşı zamanında popülerleşti. 1938’de ilk kez bulunan bu madde daha sonra askerlere cesaret verilsin diye uygulanmıştı. Fakat LSD ters etki yarattı ve askerlerin korkmasına ve savaştan kaçmasına neden oldu.
3. Metamfetamin – Kristal Meth
Amfetaminin sentezlenmesinden kısa bir süre sonra ortaya çıkan kristal meth’i bulan kimyager Nagai Nagayoshi’ydi. Kristal Meth, insanlarda ani coşkuya, uyanıklığa ve de kısa dönem beyin aktivitesinde etkinliğe sebep oluyor. Araştırmalar bu maddelerin eroinden daha fazla bağımlılık yaptığını, ve ölümleri daha da hızlandırdığı yönünde.
4. Kokain
Gelelim şu sürekli filmlerde gördüğümüz ve zenginlerin üzerine etiket olmuş madde olan kokaine. Bu madde merkezi sinir sistemi üzerine uyuşturucu, uyarıcı ve iştahın bastırılması gibi etkiler yaparken, ilk kez Güney Amerikalı yerlilerin Koka yaprağını çiğnemesiyle kullanılmış. Açlığın etkisini bastırmak ve zihinsel aktiviteleri hızlandırmak amacıyla kullanılan Koka yaprağı kısa sürede tıbbi deneylerde kullanıldı. Sentezlenen madde Amerikalı cerrah William Halsted tarafından lokal anestezi adına geliştirildi. Fakat deneylerde asistanları bağımlı olunca Kokain yasadışı uyuşturucu klasmanında zirveye yerleşmiş oldu.
5. Eroin
Endorfin taklidi olan eroin kana karıştığı andan itibaren bir iyilik hissi oluşturuyor ve Milattan önce Mezepotamya uygarlıklarına kadar dayanan bir tarihi var. M.Ö. 3400 yılından beri yetiştirilen bu madde ilk kez 1874 yılında Londra, İngiltere’deki St Mary’s Hastanesi’ndeki Tıp Fakültesinde çalışan İngiliz kimyacı C. R. Alder Wright tarafından sentezlendi. İstenilen sonuçları vermeyen eroin kısa zaman sonra kara borsaya düştü ve 20. yüzyılın sonlarının en gözde ve en ölümcül uyuşturucuları arasında yer aldı.
6. Saf Ekstazi – MDMA
MDMA ilk olarak Alman kimya firması Merck tarafından Darmstadt’ta sentezlenip kanın pıhtılaşmasını sağlayacak bir ilaç aranırken bulundu. Tam adı ise random gülüşü andıracak şekilde; Methylenedioxymethamphetamine. 1950’lerde terapi sırasında ve Vietnam Savaşı sonrası travma bozukluğu yaşayan savaş gazilerinin tedavilerinde kullanılan bu madde daha sonra savaş gazilerinin fırsat bilerek bu maddeyi ülkelerinde pazarlamaya başlamasıyla yaygınlaştı.
7. Kafein
Yasal ve belki de aralarından en iyi niyetli olan madde kuşkusuz kafeindir. Alman kimyager Friedich Ferdinand Runge tarafından bulunup kimya literatürüne giren madde, beyin dalgalarının hızlanmasına ve merkezi sisteme etki etmesiyle biliniyor. Kafeini 60 çeşit besinin ve gıdanın içerisinde bulmanız mümkün.
8. Ekstazi
Vücutta serotonin salınmasını sağlayan bu madde antidepresanlarla aynı sınıfta olsa da onlardan farklı olarak seratonini salınmasını tamamen gerçekleştiriyor. Size aşırı hız ve mutluluk katan bu madde, bir zamanlar ‘Aşk İlacı’ olarak da biliniyordu. Zamanında psikoterapide de kullanılan Ekstazi, tahminlerin aksine cinsel performansta azalmalara sebep oluyor.
9. Ketamin
Günümüzde hayvan ve insan ameliyatlarında anestetik olarak kullanılan ketaminin sokak jargonundaki adı ‘Köpek Eroini’ ya da ‘At Narkozu’ olarak biliniyor. 5 – 10 dakika gibi kısa sürede etkisini gösteren maddeden hafif doz alınsa bile sizleri birçok rüyaya ve robotik hareketler yapmaya sürüklüyor. Daha yüksek dozlarda görüş ve hareket kabiliyetlerinizin yitirilmesine sebep olan madde, aşırı dozlarda ölüm riski taşıyor.
Kaynak: 1