Düzenli ve yeterli uykunun sağlığımız üzerinde olumlu etkilerini olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Tabii ki yetersiz uyku gibi fazla uyumak da sağlığımızı kötü etkileyebilir. Araştırmalar, 26 ila 64 yaş arasındaki bireylerin günde 7 ila 9 saat arası uyuması gerektiğini gösteriyor. Bu aralıktaki sapmalar, sağlık üzerinde negatif etkilere neden olabilir. Bazen uykunun, vücudumuzu nasıl etkilediğini fark edemiyoruz. Özellikle de kısa sürede uykuya dalma sorunlarımız varsa. Bu yazımızda uykusuzluğun ve aşırı uykunun sizi nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz. Detayları birlikte inceleyelim.
Kilo vermek zorlaşır
Bilimsel araştırmalara göre günde 5 saatten az uyuyan kişiler daha hızlı kilo alıyor, bu sebeple de bu insanların obez olma olasılığı daha yüksek. Benzer şekilde günde 9 saatten fazla uyuyanlar da kilo almaya eğilimli olabilir. Bununla birlikte, her gün 7 ila 8 saat uyuyan bireyler, sağlıklı kilolarını daha kolay bir şekilde koruyor.
Göz altı halkaları belirginleşir
Uyku yoksunluğu genellikle koyu halkalar ve göz altı torbaları ile ilişkilendirilse de, aşırı uyumak da (günde 9-10 saatten fazla) benzer bir etkiye neden olabilir. Yetersiz uyku cildin solgun görünmesine, kan damarlarının daha belirginleşmesine ve göz altı torbalarının oluşmasına neden olabilir.
Kalbiniz için zararlı
Araştırmalar, günde 9 ila 11 saat uyuyan kişilerde arteriosklerotik kalp hastalığı geliştirme riskinin yüksek olduğunu gösteriyor. Günde 7 ila 8 saat uyuyanların ise kalp hastalıkları yaşama ihtimali çok daha düşük.
Konsantre olmak zorlaşır
Uykusuzluğun bilişsel yetenekler üzerindeki etkisinin olumsuz olduğunu zaten biliyoruz. Şaşırtıcı bir şekilde, fazla uyumak da hızlı karar verme ve problem çözme becerilerini bozuyor ve hafıza işlevini azaltıyor. Bilişsel sağlığınızı korumak için ideal uyku süresi 7-8 saat arasıdır.
Cildi kurutur ve kırışıklıklara neden olur
Uykusuzluğun sağlığımız üzerinde sayısız etkisi var. Benzer şekilde fazla uyumanın da! Uyku düzenimiz, cildimizin durumunu da etkiler. Yetersiz uyku, vücudu susuz bırakarak cildin kuru ve cansız görünmesine neden olabilir. Tersine, fazla uyumak da benzer etkilere neden olabilir. Yatakta 8 saatten fazla zaman geçirmek vücudun su dengesini yenileme yeteneğini bozabilir. Bu da, cildin vaktinden önce kırışmasına ve hatta sarkmasına neden olabilir.
Bağışıklık sistemi zayıflar
Aşırı uyku, bağışıklık sistemi üzerinde zararlı etkilere sahip olabilir. Özellikle vücuttaki iltihap seviyesini artırabilir.
Sivilce oluşumuna neden olur
Yetersiz uyku, ciltte sivilce çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, stresle ilişkilendirilen kortizol hormonu seviyeleri de uykusuzluk durumunda yükselir. Bu, yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar, gözenekleri tıkar ve akneye neden olur.
Depresyona yol açabilir
Çok fazla uyumak depresyon riskini artırabilir. Uykusuzluk genellikle depresyonla ilişkilendirilirken, araştırmalar depresyondan muzdarip kişilerin yaklaşık %15’inin günde 9 saatten fazla uyuduğunu ve bunun da semptomlarını şiddetlendirdiğini gösteriyor.
Baş ağrısına sebep olur
Fazla uyku, serotonin seviyelerini bozarak baş ağrısına neden olabilir. Sadece hafta sonları veya tatillerde fazla uyuyan kişiler bile uyandıktan sonra baş ağrısı yaşayabilir. Ek olarak, fazla uyumak sırt ağrısını şiddetlendirebilir.
Yüz ifadelerini okuma yeteneğimiz bozulur
UC Berkeley’de yapılan son araştırmaya göre, uykusuzluk yüz ifadelerini doğru yorumlama yeteneğimizi bozabilir. Yorgun olduğumuzda, nötr ifadeleri saldırganlıkla karıştırabiliriz. Bu, uzun çalışma saatleri nedeniyle sıklıkla uyku yoksunluğu yaşayan tıp uzmanları ve güvenlik görevlilerinin karşılaştığı yaygın bir sorundur.
İlginizi çekebilir:
Uykusuzluğa Son! Sıcak Havalarda Rahat Uyumanıza Yardımcı Olacak 9 Yöntem
Hastalık Mı, Değil Mi? Bazı İnsanlar Neden Uykusunda Konuşuyor?
Uykusuzluk Problemi Yaşayanlar Buraya! Pijama Giymeden Uyursanız Ne Olur?
Kaynak: 1