Uyku bozuklukları çağımızın sık rastlanılan hallerinden. Hali batsın da bizi terk etsin dedirten cinsten, yastık yorgan yaktıran bu sendromların ne zaman ortaya çıkacağı, ne zaman kaybolacağı bilinmiyor. Zihnin derinliklerinde sinsi sinsi bekleyen ve en savunmasız halimiz olan uyku öncesi ya da uyku esnasında ortaya çıkan bu haller kendileri de uyku bozukluğundan muzdarip iki sanatçının ilgilisini çekmiş.
Petra Svajgner ve illüstrator Maja Poljanc, ikisi de uyku bozukluğu çekiyor. Bu yaşadıkları karabasanları ve sürreal ortamları “Parasomnias” isimli projede örneklemişler. Kısa ve tekrarlayan görüntüler, paranormal aktivitedeki gibi tekinsiz anlar ve kişinin kendine bile yabancılaştığı tasvirler. Belki de gerçektir, kim bilir?
Amerika’da 40 Milyondan fazla insanın uyku bozukluğu çektiği biliniyor. Huzursuz ayak sendromundan bitmeyen kabuslara, rem uykusundan yüzüne toz deyse uyananına çeşit çeşit uyku hali ya da halsizliği bulunuyor.
İnsomnia
Uykuya dalmak için 30 dakika ve üstü zaman harcıyor ve 6 saatlik uykuları zar zor tamamlıyorsanız, insomnia ile ilgili biraz araştırma yapmanızda fayda var.
Uyku felci – karabasan
Hissettirdikleri korkunç olsa da uzmanlara göre korkulacak kadar büyük bir problemle karşı karşıya değilsiniz. Ama yaşam kaliteniz yerlerde sürünecek ki bu büyük bir problem. Uyku evreleri arasında sağlıklı geçişler yoksa uyku felci kapıda demektir. Bu noktada bilinç ve bilinç dışı arasında bir yerlerdesiniz ve zihninizin karanlık odalarında bu anlar için çok “tatlı” arkadaşlar gizli…
Gece yeme sendromu
Uykudan tam olarak uyanmadan bilinçsiz bir şekilde kalkıp yemek yemek. Bu sendroma sahip kişiler ne yediklerini tam olarak bilemediklerinde kimi zaman zehirlenebiliyorlar. Kayıtlara göre izmarit yiyen, deterjan içen örnekler bulunuyor.
Rem
Uyanıklık, NREM evresi ve REM evresi. Rüyalara geçiş yaptığımız REM evresi uykuda hissettiğimiz her anın yaşandığı evre. Ancak hızlı göz hareketleri gibi durumlara sendrom demek yanlış. Gözlerdeki kontrolsüz hareketler normal karşılanabilir.
Huzursuz bacak sendromu
Uyku ile ilişkili hareket bozukluklarında her zaman en başta gelen durum. Saniyeler, dakikalar, saatler sürebilir. Tüm uyku boyunca devam edebilir; hatta uyandıktan sonra hareket kendini tekrarlayabilir.