Gün geçmiyor ki internette yepyeni bir edebiyatımsı akım karşımıza çıkmasın… İşte biz de, sizlere zorluk olmasın diye bu akımsı şeylerin hepsini bu listede topladık. Buyrunuz efendim.
1. Çaycılık
Ghettolardan çıkan bu akımı elit ve burjuva kesim pek beğenmiyor olsa da hala popülerliğinden bir şey kaybetmiyor. İlk yazılı eseri “Çay var içersen, ben var seversen” dizeleriyle başlatmış olan Aşık Veysel Şatıroğlu bu akımın babası sayılmakta. Geçtiğimiz yıllarda tekrar pırtlayan bu akım hala oldukça revaçta. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise Leyla ile Mecnun dizisi oldu, neden böyle bir şey yaptı bu insanlar bilmiyoruz. Genellikle çay fotoğrafının üzerine-altına-köşesine yazılan yazılar bu akıma giriyor. Eskiden insanlar konuşmak için toplanıp çay içerlerken artık toplanıp çay övüyorlar. “Vay efendim ne güzel demi olmuş” gibi değil, duygusallı ve “harbi”.
Ana temalar: Harbilik, fakirlik, gam, keder, dert, arkadaş ortamı.
2. Nejat İşlerizm
İlk olarak ortaya çıkışı 2006 senesine dayanan bu akımın fikir babasının Teoman olduğunu düşünmekteyiz. Asi, hırçın ve bir o kadar cevval deli dolu bu heriflerin ne yapmaya çalıştığını anlayamadık. Genellikle “Kızım ben seni üzerim” diye bir giriş yaparak edebiyatlarını konuşturuyorlar. Şakır şakırlar.
Ana temalar: Aşırı adamlık, adamlıktan insan içine çıkamamak, sıkıntıya gelememe, sigara içmek, serserilik, kızları üzme.
3. Simitizm
Simidi bir minimallik çeşidi olarak benimsemiş; özellikle de martılardan, simitlerden ve denizden bahseden bu akımda ise ilk göze çarpan vapurlar oluyor. Adeta insanların çılgınlar gibi vapurlara bindiğini düşünmemize sebep olan bu akımın nereden ve kim tarafından çıktığı bilinmemekte. Simitizme göre yumuşak, çayizme göre daha hassas olan simitizm, martıları beslerken edebiyat yapmaktan da geri kalmıyor.
Ana temalar: Özgürlük, mavilik, uçsuz bucaksızlık. Hoş bir karışım vadediyor. Halbuki sadece Eminönü’nden Kadıköy’e İDO vapuruyla giderken bunları demeye gerek var mı, bilinmez…
4. Cemal Süreyyyyyacizm
Cemal Süreya‘yı kendi bağlamından kopartıp adeta anonim bir halk ozanına çevirdikleri bu işlerin çığrından çıkmasının ilk basamağı olarak Cemal Süreyya’nın soyadındaki Y’lerden bir tanesini bir iddiada kaybetmesine çok şaşıran insanlar geliyor. İnternette görmüş olduğumuz tüm sözlerin altında Cemal Süreya yazması, insana, bu adam ne kadar yaşamış düşüncesi gark ettiriyor. 60 sene yaşamış Cemal Süreya’nın İsa olması muhtemel gözüküyor, ancak doğar doğmaz konuşmaya başlarsa bu kadar çok söz söyleyebilir.
Ana temalar: Aşk acısı, keder, yalnızlık, problemler.
5. Can Yücelizm
Bu akım ise Can Yücel’in asi tavrını alıp serseriliğe, itliğe, kopukluğa dönüştürmüştür. Sarhoş olmanın inanılmaz entelektüel bir kavram olduğunu varsayan bu akım, herhangi toplumsal bir olay olduğunda Can Yücel ve Aziz Nesin fotoğrafı paylaşıp “HAKLIYMIŞSIN” der.
Ana temalar: Kadınım, erkeğim, aşk, tutku, içki içmek, serserilik, hazır cevaplık, dünya, minare.
6. Rakıcılık
“Rakı içen kadın candır.” şeklinde başlamış bu akım ile rakı içen kadınların gamzesi, saçları, gülüşü, tıpkı divan edebiyatındaki gibi övülür. Sonra iyice deliren bu akım, şarap içen kadın ile rakı içen kadını kendi kafalarında kim daha iyi diye döğüştürür… Rakı adabı, rakı mezeleri ve sofradaki sohbetler hakkında sıklıkla betimlemelere başvurulur. Övme tekniği gelişmiştir.
Rakı içen kadın koç gibidir, rakı içen kadın derin sever, rakı içen kadın sessiz pırt yapar tarzı övümlemelere maruz kalan kadınlar şaşkın. Yine de şikayetçi değiller. Değerlerinin anlaşıldığını düşünüp diğer kadınlardan farklı olduklarının onaylanmasından mutlular.
Ana Temalar: Adamlık, harbilik, delikanlılık, ukalalık, ben çok yaşadım gördümcülük.
7. Tuhaf ve günlük olmayan kelimeleri inanılmaz sıradan bir şeymiş gibi söyleyerek edebiyat yaptığını sanmakizm
Örnek vermek gerekirse: Ben işte, yoğrulmuş bir kalbin ortasındaki babasız bir veled-i zinanın gözyaşı tohumu.
Hiç geçmeyen vur-kaç gecelerin sonsuz çığlıklarıyım.
Bu arkadaşlar ne anlatmak istiyor, dertleri ne; anlamak mümkün değil. Sormaya kalksan seni yeterince entelektüel olmamakla suçlarlar. Ne yapsak bilemiyoruz.
Ana temalar: Delilik, yalnızlık, ıssız insanlık, çok zekiyimcilik.
8. Maviyi huy edinmecilik
Her şeyi maviye bağlayan bu kimseler göğe bakmaktan umarız ki boyun fıtığı olurlar. Şaka şaka olmasınlar. “Mavi bir başkadır” tarzı yazılarının yanı sıra gökyüzünün olduğu bir arka fonda “Hep mavi kal…” , “Ve mavi beyaza aşık olur…” tarzı yazılarıyla ne yapmak, ne anlatmak istedikleri ise hala bilinmiyor.
Ana temalar: Mavi, gökyüzü, kuş, sonsuzluk, platoniklik.
Tüm bu arkadaşları “gerçek kitaplar” okumaya davet ediyoruz…