Sokakta yürürken insanların yüzlerinden çok kıyafetlerine bakıyorsunuz değil mi? Bu soruya 10 kişiden 9’unun cevabı evet olabilir. Kıyafetler, günlük hayatta çok önemli bir etken olarak ifade edilmese de insanların hem tarzlarını yansıtmaları için hem de girdikleri bir ortamda farklarını öne çıkarmalarına ve dikkat çekmelerine yardımcı olan bir araçtır. 14. Yüzyıl başlarından itibaren güzellik ve estetik algısı insanların gözlerine hoş gelen ve göreceli bir kavram olarak tartışılmıştır ve 17. yüzyılın başlarıyla beraber kıyafetlerin daha güzel görünmesi tartışılmasıyla, ütünün geçmişten günümüze olan serüveni başlamıştır. Biz de bu yazımızda sizleri ütünün icadından bugüne kadar olan gelişmeler ve en kolay ütü yapma yöntemleriyle buluşturmak istedik.
İlginizi Çekebilir:
Ütü nasıl icat edildi?
17. Yüzyıl başlarında kıyafetlerde güzellik ve estetik algısı tartışmaları sonucu doğan ihtiyacın farkındalığı sonucunda ilk başlarda giysileri düzleştirmek için ısıtılmış ağır taşlar kullanılmıştır. Ardından bu yöntemin pratik olmaması sonucunda farklı yöntemler geliştirilmiştir. Düz demir saplı plakalar ateşle ısıtılmaya başlanmış ancak bu yöntem ile de ısı korunamadığı ve çabuk etkisini kaybettiği için başarılı bir ütü yapma süreci elde edilememiştir. Bu yöntemlerden yola çıkarak ısıyı korumak için demir plakaları oyarak içine kızgın kömür közü koyulmuştur Bu tasarım pratik olmamasına rağmen ütülerin atasıdır. Bu serüven sonucunda 1882’de Amerikalı Henry Seely, bütün bu önceki gelişmeleri takip ederek tarihteki ilk elektrikli ütüyü icat etmiştir.
Ütü sadece güzel ve düz kıyafetler için midir?
HAYIR! Günümüzde ütü yapmak sadece güzel ve düz giysiler için önemli olarak görülüyor olsa da aslında kıyafetlerimizi giymeden önce ısı ile arındırmanın önemli bir adımıdır. Yüksek derecede ısı ile düz ve şık bir görüntü elde ederken giysilerimizde yer edinmiş olabilecek bakteri ve parazitlerden de arındırmış oluruz. Dünyada yararlı mikroorganizmaların yanında birçok zararlı mikroorganizmalar da vardır. Covid-19 pandemisi ile mikroorganizmaların insanlara neler yapabileceğine daha yakından şahit olduk. Giysilerimize tutunabilen bu mikroorganizmalardan (virüs, parazit, bakteri) ütüleme sayesinde arınabiliriz; kendimizi hasta olmaktan kurtarabiliriz. Ütü yapmak sadece estetik kaygıların giderilmesi için değil, sterilizasyon için de çok önemli bir eylemdir.
Ütü yapmak çok mu zor? İşte ütü yapmak için 20 detaylı püf nokta!
Ütü yapmak birçok insanın korkulu rüyası… Ancak bizce bu sadece doğru ütü yöntemlerini bilmedikleri ve uygulamadıkları için. Araştırmalarımızı biz de denedik ve gerçekten sonuçlardan yüksek verim aldık. Gelin ütü yapmanın püf noktalarını birlikte inceleyelim!
- Sağlıklı bir cihaz, sağlıklı bir ütüleme süreci demektir. Ütülerin kullanma kılavuzlarında çeşme suyu kullanılabileceği yazsa da kullanılmaması en doğrusudur. Aksi halde ütünüz ilerleyen dönemlere kireçten tıkanabilir ve kıyafetlerinize kireç tortuları bulaşabilir.
- Ütünüzün metal yüzeyini düzenli olarak temizleyin. Bu kıyafetlerinizin lekelenmesini engeller. Temizlemek için karbonatlı su kullanabilirsiniz.
- Ütü yapmadan önce ütünüzü, ütüleyeceğiniz kumaşın ihtiyacı olan ısı ayarına getirmelisiniz. Farklı kumaş türlerini ütülerken ısı derecesi sabit olmamalıdır.
- Çamaşırlarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanırsanız fazla kırışmalarına engel olacaktır ve kolayca ütüleneceklerdir.
- Kurutma makinesi kullanıyorsanız, ütü kuruluğu ayarı hayatınızı kurtarır! Dolap kuruluğu ayarına bulaşmamanızı tavsiye ederiz.
- Eğer çamaşırlarınızı asarak kurutuyorsanız, ipe gererek asmanız ütüleme öncesi işinizi kolaylaştıracaktır.
- Çift taraflı ütüleme sürecini hızlandırmak adına, ütü masasının örtüsünün altına alüminyum folyo sermek mükemmel bir yöntem! Başlangıçta zahmetli görünse de bir defa vakit ayırdığınızda ardından uzun süre sizi rahat ettirecektir. Alüminyum folyo ısıyı yansıtacak ve kıyafetiniz çift taraflı olarak kısa sürede ütülenecektir.
- Hassas kumaşları ütülerken kıyafetlerinizin üzerine ince bir örtü, mendil ya da tülbent koyarsanız kıyafetiniz zarar görmez.
- Ütü masanızın olmadığı durumlarda sert bir zemine katladığınız çarşafı koyarak ütü yapabilirsiniz.
- Desenli zeminlerde (yatak, koltuk deseni vb.) ütü yapmayın, altına bir örtü serin ki koltuğun deseni kıyafetinize geçmesin.
- Temiz olmayan, lekeli giysilerinizi kesinlikle ütülemeyin. Çünkü kirli olan kumaş kiri daha da içe hapsolacaktır.
- Eğer ütünüzün su sprey bölümü iri taneli damlacıklar bırakıyorsa yanınızda ayrıyeten bir su spreyi bulundurmanızda yarar var. Böylelikle kırışıklıkları daha rahat açabilirsiniz.
- Buharlı ütü kullanırken buhar püskürtmeden önce ütünüzü biraz havaya kaldırın ve daha sonra ütülemeye ileri geri hareketlerle devam edin, oval hareketlerden kaçının çünkü bu kıyafetlerinizin ömrünü kısaltacaktır.
- Koyu renkli, baskılı veya nakışlı kıyafetlerinizi ütülerken mutlaka tersten ütüleyin. Böylelikle koyu renk kıyafetleriniz parlamayacak ve diğer baskılı, nakışlı kıyafetleriniz de ısıdan zarar görmeyecektir.
- Gömlekleri ütülerken her zaman yaka kol ve manşetler ile başlayınız ve ütü masasının ince ucuna gömleğin tek tarafını konumlandırarak ütülerseniz, istenmeyen çizgilerden kurtulabilirsiniz.
- Kumaş pantolonlarınızda cep izi kalmaması için ütülerken ceplerini dışarı çıkarın.
- Perde, masa örtüsü, nevresim gibi büyük parçaları ütülerken ütü masanızın yanında bir sandalye veya masa bulundurursanız hem ütülediğiniz parça kırışmaz hem de yere değerek kirlenmez.
- Ütülme işleminiz biter bitmez su bölmesindeki suyu boşaltın, her ütüleme işleminde suyu yenileyin.
- Ütülediğiniz kıyafetleri katlamayın, askı ile asarsanız ütünüz kalıcı olur ve bozulmaz.
- Ütülediğiniz kıyafetlerin kalabalık bir dolapta olması kırışmalarına yol açacaktır. Düzenli ve ferah bir dolap demek, ütü ömrü uzun kıyafetler demektir.
Unutmayın!
Çeşitli araştırmalar ve kendi deneyimlerimiz sonucunda yukarıda anlattığımız maddeler uzun ve detaylı olsa da pratikte çok kolay işlemler olduğu aşikâr. Ütü yapmayı basit adımlar uygulayarak bir zevk haline getirmek sizin elinizde. Doğru ekipmanlar (ütü, ütü masası) ve kıyafetlerin ihtiyacı olan ayarları bilerek yanında edineceğiniz birkaç ipucu ile ütülerinizi kolayca yapabilirsiniz. Unutmayın ki ütü yapmak sadece estetik bir algı için önemli değildir. Covid-19 pandemisi ile birlikte hayatımıza ne kadar da çok dahil olduklarını gördüğümüz zararlı mikroorganizmalardan korunmanın diğer yolu kıyafetlerimizin steril olmasını sağlamaktır. Siz de bu yöntemleri kullanarak hem zamandan tasarruf edebilir hem de ütü yapmayı kendiniz için kolaylaştırabilirsiniz.