Alman fizikçi Albert Einstein, 1915 yılında kütle çekimi, evren, uzay ve zaman hakkındaki algılarımızı bütünüyle değiştirecek genel görelilik teorisini yayımladı. Elbette modern fiziğin inşasına büyük bir katkı sununa bu teorinin tüm detaylarına vakıf olmak belli bir uzmanlık gerektiriyor. Ancak teoride yer alan ilginç bulgulardan bazılarını daha önce duymuşsunuzdur. Örneğin genel görelilik kuramına göre zaman sabit bir hızda akmıyor. Zamanın akış hızına etki eden bazı faktörler var. Bunlardan biri ve en önemlisi ise yer çekimi. Çünkü yer çekimi, zamanı yavaşlatıyor. Dünya’nın merkezine yakın olan noktalarda zaman daha yavaş geçiyor. Buna göre üst katlarda yaşayanlar, alt katlarda yaşayanlara göre daha hızlı yaşlanıyor! Detaylara birlikte bakalım.
Alman fizikçi Albert Einstein’ın 1915 yılında geliştirdiği genel görelilik teorisine göre zaman sabit bir hızda akmıyor
Çükü zamanın akış hızına etki eden bazı faktörler var. Bunlardan en önemlisi ise yer çekimi
Teoriye göre zaman dahi, evrenin en temel ve mutlak kuvvetinden kurtulamıyor
Yani yer çekimi zamanı yavaşlatıyor mu sorusunun yanıtı evet! Haliyle çekim merkezine daha yakın olan bölgelerde zaman daha yavaş akıyor!
Çünkü çekim merkezine yaklaştıkça kuvvetin gücü artıyor.
Ancak bu bilgi, pek çoğumuz için yalnızca kozmik anlamda bir kıymete sahip. Çünkü bu ilginç durumun gündelik yaşamlarımıza nasıl bir etki yaptığından haberdar değiliz
Bir grup fizikçi kuantum mekaniği ile çalışan atom saatlerini kullanarak ilginç bir deney gerçekleştirdi
Birbiriyle tıpatıp aynı özelliklere sahip olan bu hassas saatlerinden biri, diğerinden yalnızca 33 santimetre yükseğe çıkarıldı
Ancak böylesine kısa bir mesafe farkı bile, yer çekiminin zaman üzerindeki etkisini gözler önüne sermek için yeterliydi. Yükseğe çıkarılan saatin diğerinden daha hızlı çalışmaya başladığı görüldü. Zaman, gerçekten de çekim merkezinden uzaklaştıkça hızlanıyordu…
Peki, bu bilimsel gerçek gündelik yaşamlarımızda ne gibi bir etkiye sahip?
Einstein’ın genel görelilik kuramından hareketle gerçekleştirilen ve ilginç bir gerçeği gözler önüne seren deneye göre üst katlarda yaşayanlar, alt katlardaki komşularına göre daha hızlı yaşlanıyor! Çünkü zaman yüksek katlarda daha hızlı akıyor!
Ancak bilim insanlarına göre yüksek katlarda yaşayan insanların yaşlanmak konusunda fazladan bir endişeye kapılmasına gerek yok
Evet, zaman üst katlarda daha hızlı akıyor. Ancak bu hız, doğrudan algılanamayacak denli düşük. Bilim insanları, 79 yıl boyunca yüksek katlarda yaşamanızın ancak saniyenin 90 milyarda biri kadar yaşlanmanıza neden olacağını ifade ediyor.
Kaynak: 1