Günümüzde, yeteri kadar verimli ve üretken olmadığını düşünen çok sayıda insan var. Yani siz de üretkenliği artırmanın yolları nedir sorusuna yanıt bulamıyorsanız endişe etmeyin, yalnız değilsiniz. Ancak herhangi bir konu veya alanda daha üretken olmak, yaşamınızda sandığınızdan daha büyük değişimlere kapı aralayabilir. Hiç değilse daha üretken bir insan haline gelmenizin kimseye bir zararı olmayacaktır. Elbette herhangi bir alanda daha üretken olabilmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Bununla birlikte gündelik yaşam, üretkenliğinizi önemli ölçüde düşürebilecek unsurlarla dolu. Hele bir de bu hususta hayli tehlikeli bazı alışkanlıklar edindiyseniz. İşte farkında olmasanız da üretkenliği olumsuz etkileyen alışkanlıklar.
1. Çok fazla hedef belirlemek
Çok fazla hedef belirlemek, üretkenliği düşüren alışkanlıkların başında geliyor. Belki siz de yapılacaklar listeniz gereğinden fazla kalabalık olduğu için yeteri kadar üretken olamıyorsunuzdur. Çok fazla hedef belirlemek bir yönüyle yerine getirilmesi gereken çok daha fazla görev üstlenmek anlamına gelir. Bu ise işlerin gözünüzde büyümesine, moralinizin bozulmasına ve hem üretkenliğinizin hem de verimliliğinizin azalmasına neden olabilir.
2. Yanlış işi yanlış zamanda yapmak
Gün içerisinde en verimli olduğunuz saatleri belirlemek ve öncelikli işlerinizi bu saatlere denk getirmek daha üretken olmanıza da yardımcı olacaktır. Tam aksine, verimli olduğunuz saatlerde daha önemsiz işleri halledip, zorlu veya önemli olanları sona bırakmanız ise yalnızca üretkenliğinizi değil, başarı oranınızı da düşürür. Kısacası yanlış işi yanlış zamanda yapmak gibi bir alışkanlığınız varsa, daha üretken bir insan olabilmek için bu alışkanlığınızdan bir an önce kurtulmanız gerekiyor.
3. Aynı anda birden fazla iş yapmak
Bazıları aksini düşünse de aynı anda birden fazla iş yapmak da üretkenliği düşüren alışkanlıklardandır. Multitasking olarak da isimlendirilen aynı anda birden fazla iş yapmak eş zamanlı olarak yapılan işlerin çoğundan verim alınamamasına neden olabilir. Ancak çoğu durumda tek bir işe odaklanmak, dikkat dağınıklığı başta olmak üzer pek çok sorunla karşılaşmanızı önler. Bu ise işinize daha çok konsantre olmanıza ve üretkenliğinizi artırmanıza yardımcı olur.
4. Mükemmeliyetçilik
Mükemmeliyetçilik, sürekli küçük detaylarda kaybolmanıza ve bu sebeple bir türlü harekete geçememenize neden olabilir. Yani mükemmeliyetçilik üretkenliği olumsuz etkileyen alışkanlıklar söz konusu olduğunda en fazla dikkat çeken unsurlardan biridir.
5. Her şeyi tek başına yapmaya çalışmak
Her şeyi tek başınıza yapmaya çalışmanız yalnızca üretkenliğinizi düşürmez. Aynı zamanda yaşamın pek çok farklı alanında ciddi şekilde zorlanmanıza neden olur. Bununla birlikte söz konusu daha üretken hale gelmek olduğunda, her şeyi tek başınıza yapamayacağınızı kabul etmeniz ve gerekli durumlarda yardım istemeniz yapabileceğiniz en iyi şeylerdendir.
6. Sosyal medya bağımlılığı
Modern zamanlarda hem üretkenliğinizi hem de verimliliğinizi azaltabilecek pek çok faktör var. İşte sosyal medya bağımlılığı da onlardan biri. Elbette saatlerinizi sosyal medyada geçirerek daha üretken hale gelemezsiniz.
7. Hayır diyememek
Hayır diyememek, pek çok insanın karşı karşıya kaldığı hayatı önemli oranda zorlaştıran ciddi bir sorun. Dolayısıyla bu sorunu yalnızca üretkenliği olumsuz etkileyen alışkanlıklar arasında görmek pek doğru değil. Ama evet, vaktinizi hayır demek isteyip de diyemediğiniz şeylere ayırmanız, üretkenliğinizi de gözle görülür şekilde düşürür.
8. Çok veya az mola vermek
Yaptığınız iş ne olursa olsun çok mola veriyorsanız, yeteri kadar üretken olamayacağınızı kabul etmeniz gerekiyor. Elbette olması gerekenden az mola vermek de iyi değil. Yani en verimli ve en üretken halinizle çalışmak gibi bir niyetiniz varsa, molalarınızı doğru şekilde ayarlamanız hayati önem taşıyor.
9. Kötü beslenmek
Kahvaltıyı atlamak, öğle yemeği sırasında çalışmak veya çalışırken öğle yemeği yemek, iş sırasında gereğinden fazla çay-kahve tüketmek kısaca kötü beslenmek siz farkında olmasanız da üretkenliğinizi olumsuz etkileyen alışkanlar içerisinde yer alıyor. Çünkü kötü beslenmek stres, endişe, kalp çarpıntısı, mide problemleri ve uykusuzluk gibi sağlık sorunları ile doğrudan ilgili.
10. Dağınıklık
Dağınık bir insansanız, özellikle de çalışma alanlarınızın dağınık olması sizin için bir sorun değilse, doğal olarak üretken bir insan olmayı bekleyemezsiniz. Alakasız eşyalar, gereksiz ayrıntılar, işlevsiz fazlalıklar üretkenliğinizin yanında verimliliğinizin de düşmesine nende olur.
Kaynak: 1