Her sezon onlarca dizinin reyting mücadelesine girdiği televizyon sektöründe bazı yapımlar öne çıkıyor ve seyirci ile büyük bir duygusal bağ kuruyor. Karakterleri, kendine has konuşma tarzları, yarattıkları duygusal atmosferle kalplerimize kazınan yerli dizilerimizi sizin için listeledik.
1. İkinci Bahar (1998)
1998 yılında yayınlanan İkinci Bahar, Türk sinemasının iki devini her hafta izleme şansını yakalamamızı sağladı. Türkan Şoray ve Şener Şen’in kebapçı Ali Haydar ile dükkanında çalışmaya başlayan Hanım’ı canlandırdığı İkinci Bahar, Samatya’nın harika dokusunu evlerimize taşıdı. İkinci Bahar’ı izlerken Ali Haydar’ın üç kızı, aksi babası, kendisine düşman kardeşi, Hanım’ın çocukları ve diğer esnafla birlikte kocaman bir aile olmuştuk. Dizinin kadrosunda Nurgül Yeşilçay, Ozan Güven, Özkan Uğur ve Tan Sağtürk’ün olduğunu da hatırlatalım.
2. Hatırla Sevgili (2006)
Politik görüşleri birbirine zıt olan iki ailenin çocukları birbirlerine uzak büyür. Ancak yurt dışında okuyan Ahmet eve döndüğünde karşısında onu yıllardır platonik bir aşkla bekleyen Yasemin’i bulur. Beren Saat, Cansel Elçin, Okan Yalabık ve Belçim Bilgin Erdoğan’ın başrollerinde olduğu Hatırla Sevgili, gençlerin yaşadıkları imkansız aşkların çevresinde, 60’lı yıllardan 80’li yıllara uzanan Türkiye’nin iç politik kavgalarında geçen bir devri ile inanılmaz bir aşk üçgenini anlatıyor.
3. Yeditepe İstanbul (2001)
2001 yılında TRT’de yayınlanan Yeditepe İstanbul’un başrollerinde Zuhal Olcay, Oktay Kaynarca, Emre Kınay ve Özgü Namal’ı izlemiştik. Kocasının ölümü ardından kızıyla birlikte dar gelirli insanların oturduğu bir mahalleye taşınan Olcay’ın yaşadıkları, roman yazmaya çalışan Yusuf ve diğer karakterlerin derinlikleri bu yapımı özel kılarken izlerken yaşattığı duygular hepimizi etkiledi.
4. Ezel (2009)
Ezel, Haluk Bilginer ile Tuncel Kurtiz gibi iki usta oyuncuyu yan yana getiren efsane bir dizi olarak listemizde yerini alıyor. Tuncel Kurtiz’in canlandırdığı Ramiz Dayı karakteri ve her biri “… yeğen” diye biterek kulağımıza küpe olan öğütleri dizinin unutulmazlarındandır. Yayınlandığı saatlerde İstanbul’da trafik sorunun çözüldüğü birkaç yapımdan biri olan Ezel’de Kenan İmirzalıoğlu ile Cansu Dere’nin yanında Sekiz karakteriyle Kıvanç Tatlıtuğ’u da izlemiştik.
5. Tatlı Hayat (2001)
Türkan Şoray, Haluk Bilginer, Çolpan İlhan, Neco, Gamze Özçelik, Emre Altuğ’un bulunduğu harika bir kadroya sahip olan Tatlı Hayat son derece eğlenceli bir sitcom’du. Kuru temizleme işinden büyük para kazanan İhsan ve eşi Sevinç’in Gültepe’deki gecekondularından Etiler’deki lüks evlerine taşınmasıyla başlayan olaylar hepimizi güldürmüştü.
6. Avrupa Yakası (2014)
Gülse Birsel’in fenomen dizisi Avrupa Yakası 6 sezon boyunca bizi kendine bağlamayı başarmıştı. Ata Demirer, Gülse Birsel, Gazanfer Özcan, Hümeyra, Levent Üzümcü, Engin Günaydın gibi isimlerin yer aldığı dev kadrosuyla Avrupa Yakası bugün bile pek çok kişinin eski bölümleri izlediği bir yapımdı. Engin Günaydın’ın canlandırdığı Burhan Altıntop karakteri dizi tarihimizin unutulmazları arasındadır.
7. Leyla ile Mecnun (2011)
Leyla ile Mecnun’un en büyük özelliği her karakterin birer yıldız olmasıydı. Mecnun, Erdal Bakkal, İsmail Abi, Yavuz ve ak sakallı dede her hafta bizi gülmekten kırdı geçirdi. Televizyon tarihimizin gördüğü en absürt yapım olan Leyla Mecnun’un bu kadar uzun ömürlü olmasının nedeni çok sevilmesinin yanında TRT’de yayınlanarak reyting savaşına girmemesiydi. Mecnun’un soru ekini cümlenin ortasında kullanarak konuşması pek çoğumuzun diline yapışmıştı.
8. İşler Güçler (2012)
Ahmet Kural, Murat Cemcir, Sadi Celil Cengiz’in film çekmeye çalışan 3 arkadaşı canlandırdığı dizi bir döneme damgasını vurmuştu. Dizinin yazarı ve yönetmeni Selçuk Aydemir’i Üsküdar’ Giderken dizisinde tanımıştık ama o dizinin ömrü uzun olmadı. Şinasi Yurtsever’in canlandırdığı Büyük Hilmi karakteri dizinin unutulmazlarındandı.
9. Behzat Ç. (2010)
Bir Ankara polisiyesi Behzat Ç. 2010 yılında yayınlanmaya başladığı günden bugüne dizi tarihimizin kilit taşlarından biri olma özelliğini sürdürdü. Emrah Serbes’in yarattığı roman karakteri komiser Behzat Ç., sert mizacı, gerçekçiliği, travmaları ile gönlümüze taht kurdu. Leyla ile Mecnun dizisi ile çektikleri ortak bölüm halen hafızalarda.
10. Elveda Rumeli (2007)
Erdal Özyağcılar, Şebnem Sönmez, Berrak Tüzünataç, Tolgahan Sayışman’ın başrollerinde olduğu Elveda Rumeli 2007-2008 yıllarında yayınlandığında çok sevilmişti. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında Makedonya’da yaşayan sütçü Ramiz ve ailesi, iki sezon boyunca evimize konuk oldu. Ramiz’in beş kızıyla olan ilişkisi, Ramiz’in eşi rolündeki Şebnem Sönmez’in Trakya şivesi ve Zarife ile Alex’in aşkı unutulmazlar arasında yerini aldı.
11. Asmalı Konak (2002)
Asmalı Konak bir dönemi ekranlara kilitleyen efsane bir yapımdı. Meral Okay ile Mahinur Ergun’un yazdığı, Çağan Irmak’ın yönettiği dizi Nurgül Yeşilçay ile Özcan Deniz’i bir araya getirmişti. Seymen Ağa ile Bahar’ın ABD’de başlayıp Kapadokya’da devam eden fırtınalı aşkları dizi tarihimizin dönüm noktası olmuştu. Dizi o kadar sevildi ki, binlerce kişi dizinin çekildiği konağı görmek için Kapadokya’ya gitti. Asmalı Konak turlarına olan ilgi beyazperde de yaşandı ve Asmalı Konak sinema filmi olarak 2003 yılında gösterime girdi.
12. Şehnaz Tango (1994)
Şehnaz Tango, Erdal Özyağcılar ile Perran Kutman’ın başrollerinde olduğu ve yayınlandığı 1994 yılında herkesin derin bir duygusal bağ kurduğu diziydi. Ciddi ve sorumluluk sahibi Şehnaz ile hayalperest, romantik Tango Muhsin’in hikayesi dört sezon ekranlarda kaldı. Şehnaz Tango, Nejat İşler’in ilk kez ekranlarda göründüğü yapım olarak da hafızalarda yerini alıyor.
13. Çemberimde Gül Oya (2004)
Çağan Irmak’ın yönettiği dizi, mafya, ağa dizilerinin arasında güneş gibi doğmuştu. 1980 ihtilali öncesi dönemi anlatan dizinin kadrosunda Selda Alkor, Özge Özberk, Mehmet Ali Nuroğlu, Melisa Sözen, Tuba Büyüküstün bulunuyor. Dizide, çalıştığı dergiye 70’li yılların gençliği hakkında bir yazı hazırlayan Feriha’nın annesi ile yaptığı röportaj ile zaman içinde bir yolculuğa çıkmıştık. Feriha’nın annesi ile ölen babasının yaşadığı muhteşem aşkı izlerken Türkiye’nin yakın dönem siyasal tarihine de tanık olmuştuk.