Bellek, değişken ve dinamik bir şeydir. Kimi zaman yıllar önce yaşanan bir olayı her detayıyla hatırlarken kimi zaman da geçen akşam ne yediğimizi hatırlayamayız. Herkes arada sırada bir şeyleri unutur. ? Ancak bunun düzenli olarak yaşanması sinir bozucu bir durum olabilir. Yaşlanmayla birlikte unutkanlık yaşanması son derece doğaldır. Yine de dikkat etmediğiniz takdirde bazı alışkanlıklarınız hafızanızın daha hızlı zayıflamasına neden olabilir. Önemsiz gibi görünse de unutkanlığa neden olabilecek alışkanlıkları araştırdık ve yazdık. İşte unutkanlığın azalması ve güçlü bir hafıza için bir an önce vazgeçmeniz gereken 7 alışkanlık…
Yeterince uyumamak
Uyumak, yalnızca dinlenmemizi sağlamaz aynı zamanda hafızamızı da geliştirir. Yeterince uyumamak, yeni şeyler öğrenme becerinizi %40 oranında etkileyebilir. Uyku, beynimizin yenilenmesini sağlar. REM uykusu da dahil olmak üzere her uyku aşaması yeni öğrenilen bilgilerin uzun süreli belleğe aktarılmasına katkıda bulunur. Yetişkin bireylerin günde yaklaşık 7 ila 9 saat uyumaları önerilmektedir. Yeterince uyumamak, sizi daha unutkan hale getirebilir. Ya da unutkanlığın artmasına neden olabilir. Benzer bir şekilde kaliteli uyku, daha iyi odaklanmanıza da yardımcı olur. Düzenli olarak az uyumak, odaklanma problemlerini de beraberinde getirir.
Multitasking
Unutkanlık aslında dikkatsizlikle ilişkili bir durumdur. Dikkatli ve odaklanmış olmak, o bilgileri kolay bir şekilde hatırlamanızı sağlar. Eğer tam olarak dikkatinizi vermediyseniz bilgiyi akılda tutmanız da zorlaşır. Multitasking, birkaç farklı işi aynı anda yapmaya verilen isimdir. Birçok görevle aynı anda ilgilenmek dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Ek olarak enerjinizi birçok yere bölmeniz gerekir. Uzmanlar, her seferinde yalnızca bir işe odaklanmanızı öneriyorlar.
Egzersiz yapmamak
Egzersiz, zihinsel sağlığınız da dahil olmak üzere tüm vücudunuz için çok önemlidir. Egzersiz yaptığınızda beyne giden kan akışı artar ve beyin hücrelerinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca hareketsiz kalmak hafıza için önemli olan bazı beyin bölgelerinin de zayıflamasına neden olur. Düzenli egzersiz, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve diyabet de dahil olmak üzere hafıza kaybıyla ilişkilendirilen yaygın hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur.
Sigara içmek
Unutkanlığın artmasındaki en önemli alışkanlıklardan biri sigara tüketmek! Sigara içmek beyin hücrelerine zarar verir ve yeni hücrelerin oluşmasını engelleyerek unutkanlığa yol açar. Sürekli olarak nikotine maruz kalmak, öğrenme ve hafızayla ilgili beyin mekanizmalarını bozabilir. Ek olarak oksijen taşınmasını yavaşlattığı için akciğer ve kalp fonksiyonlarını da bozabilir.
Yetersiz beslenmek
Elbette beslenme şeklimiz de hafızamız üzerinde etkilidir. Beslenme şeklimiz, zihinsel ve duygusal durumumuzu da etkiler. Daha güçlü bir hafıza için yağlı balıklar ve yapraklı sebzeler tüketmeniz önerilir. Kepekli tahıllar, baklagiller ve meyveler de sağlıklı bir zihinsel gelişim için çok önemlidir.
Düzensiz olmak
Söz konusu hafıza olduğunda organizasyon çok önemlidir. Dış çevreniz kargaşa içerisindeyken bir şeyleri unutmanız daha olasıdır. Kaotik, dağınık ve düzensiz ortamlar kimilerine iyi gelse de çoğunluk için stres sebebidir. Bir defter tutmayı ve program oluşturmayı deneyin. Benzer bir şekilde bir takvim edinmek de yardımcı olacaktır. Hem zihninizi hem de yaşam alanınızı düzenleyerek işe başlayın.
Düzenli olarak alkol tüketmek
Alkol beyin hücrelerine zarar verir, dolayısıyla da hafıza problemlerine yol açabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki düzenli olarak alkol tüketmek, beynin küçülmesine neden olmaktadır. Ek olarak alkol bağımlılığı olan kişilerin kısa ya da uzun süreli hafıza kayıpları yaşama olasılıkları da daha yüksektir. Alkol, büyük ölçüde öğrenme ve hafızadan sorumlu olan hipokampusu etkileyerek unutkanlığa davetiye çıkarır. Ayrıca aşırı alkol tüketen insanlarda genellikle vitamin ve besin eksikliği gözlemlenir. Bunlar da unutkanlığa neden olabilir.
Kaynak: 1