Geçmişte yaşayan şairlerimizin, yazarlarımızın yaşadıkları evleri hiç merak ettiniz mi? Gerçekten etkileyici görünüme sahip o evler, edebiyatçılarımızın duygu yüklü eserlerini anlamlandırmamız için bir fırsat. Birçoğu müzeye dönüştürülen bu evleri mutlaka ziyaret etmelisiniz.
1. Cemal Süreya’nın Kadıköy’deki evi…
O sürrealist şiirlerin bir kısmını yazdığı bu ev hali hazırda hala olduğu gibi duruyor. Hatta modanın çeşitli yerlerindeki kaldırımlara da o güzel şiirlerin mısralarından yerleştirildi. (Cemal Süreya Hayatı)
2. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Fatih’teki evi…
Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi kült bir romanın yazarından bahsediyoruz. Kendisi o zamanlar Şehzadebaşı, Karagöz Mahallesi Cami- i Şerif Sokağı 36 veya 26 numarada ikamet etmekteydi. Hatta Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nü ve Beş Şehir’i bu evde yazmıştır. Günümüzde o dönemki yapılardan eser kalmasa da hali hazırda hala gidip Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bu eserliği yazdığı evi ve odasını gezmek mümkün.
3. Orhan Kemal’in Beyoğlu’ndaki evi…
2000 yılında bu ev Orhan Kemal Müzesi’ne çevrildi. O müzede Ara Güler’in çektiği özel fotoğrafları görmeniz mümkün. Ayrıca öldüğünde yüzünden alınan yüz kalıbı ve kişisel bakım eşyaları bile o müzede sergilenmekte.
4. Kemal Tahir’in Kadıköy’deki evi…
Şaşkınbakkal’da bulunan ev sonrasında eşi Semiha Tahir tarafından müzeye çevrilmiştir. Bu evde Kemal Tahir’ün 9000’e yakın kitabı, o meşhur kalın gözlüğü gibi kişisel eşyalarını görebilmeniz mümkün. Ayrıca bu müzede mahpusluk yıllarından iyi ilişkiler kurduğu ve mektuplaştığı Nazım Hikmet’e dair de detaylar gözünüze çarpabilir. Mesela Nazım Hikmet’in daktilosu Kemal Tahir’in odasındaki masanın üzerindedir. Meraklıları için müze- ev hafta içi her gün 09.00 – 17.00 arası ziyarete açık.
Adres: Alan Sokak, Alan Apt. Şaşkınbakkal – Kadıköy
5. Sait Faik Abasıyanık’ın Burgazada’daki evi…
Usta yazar yaşamının son 10 yılını bu evde geçirse de yine de bir sürü anı, bir sürü yaşanmışlık bırakmıştır. Bu müze ev 2009 yılında bakıma alınıp 2013 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Müzede usta öykücünün el yazması eserlerini ve mektuplarını görebilirsiniz. Dipnot olarak vermekte fayda var, usta yazar Sait Faik’in vasiyeti üzerine müzeye girişler ücretsizdir.
6. Orhan Veli’nin Beykoz’daki evi…
Usta şairin 36 yaşına kadar bu evde yaşadığı ve hepimizin dilinde pelesenk olan “Anlatamıyorum” şiirini bu evde yazdığı söylenir.
Adres: Beykoz’a- İshak Ağa Yokuşu, Çayır Sokak- No:9
7. Mehmet Akif Ersoy ve Cemal Kunday’ın İstiklal Caddesi’ndeki evleri…
Mehmet Akif Ersoy hayatının sadece son altı ayını bu evde geçirse de aslında hepimizin aşina olduğu bir ev. İstiklal Caddesi’nde bulunan bu evin adı “Mısır Apartmanı”. Ayrıca ilginç bir dipnot olarak düşmekte fayda var.
“Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır
Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır.”mısralarının sahibi Cemal Kunday da bu apartmanda ikamet etmiştir bir süre.
8. Nazım Hikmet’in Kadıköy’deki evi…
İstanbul’dan ayrılmadan önce “Mühürdar Mahallesi Dumlupınar’da” bulunan bu evde eşi Münevver Hanım ile yaşadığı bilinen usta şairin bu evi hali hazırda hala olduğu yerde sapasağlam durmaktadır. Keşke müze olsa dediğimiz bu eve ancak uzaktan bakmak ile yetiniyoruz.
9. Yahya Kemal Beyatlı‘nın Üsküp’teki evi…
Usta şair çocukluğunda ve gençliğinde bu evde kalmış sonrasında ise İstanbul’a taşınmış. İstanbul’u Üsküp’ten daha çok sevdiği ise bu şiirle anlıyoruz. Ee haklı da, sevilmez mi be İstanbul? 🙂
“Sana dün bir tepeden baktım Aziz İstanbul,
Görmedim, gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer,
Ömrüm oldukça gönül tahtına keyfince kurul,
Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer..”
10. Tevfik Fikret’in Aşiyan’daki evi…
Tevfik Fikret‘in yaşadığı güçlü buhranlardan sonra bu evde inzivaya çekildiği söylenir. Müzeye çevrilen evde Türk Edebiyatı’na dair epey değerli şeyler sergilenir. Örneğin ev-müze’nin ilk katında kadın şairlerimizden Nigar Hanım’a ait fotoğraf, resim ve kişisel eşyalar, Edebiyat-ı Cedide yazarlarına ve Abdulhan Hamit’e ait eserler ve belgeler sergilenir. İkinci katta ise Tevfik Fikret’in kişisel eşyaları ve eserlerine dair el yazıları mevcut bulunmaktadır.
11. Behçet Necatigil’in Beşiktaş’taki evi…
Şair bu evde 1964 yılından 1979 yılına kadar yaşamıştır. Hayata gözlerini ise bu evde yummuştur. Beşiktaş’ta, Nüzhetiye Caddesi üzerindeki Deniz Apartmanı’daki 23 numaralı daire müze olarak ziyaret edilmese de dışarıdan izleyip içlenmek hala mümkündür.