‘Genç yaşında yaptığı işlerle ünlenen’, ‘Bu işler bu kadar da genç yaşta yapılmaz ki’ başlıklı yazılar yeni sekmelerde açılmışken bu defa biraz farklı bakış açılısını yapıyoruz. Ai Weiwei ve Marina Abramovic listenin başını çekerken aynı zamanda başarıyı yakalama konusunda yaş sınırı olmadığını kanıtlıyorlar.
1. Carmen Herrera (101 yaşında)
Küba doğumlu ressam Carmen Herrera ilk tablosunu 89 yaşında satıp 101 yaşında şöhrete kavuştu. Eserlerini soyut, sert, basit ve renklerin cümbüşü olarak niteleyen Carmen, sanat dünyasında kadınlara karşı ciddi ayrımcılık yapıldığını söylüyor.
2. Ai Weiwei (30’ların ortası)
Şu sıralar Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergisi devam eden heykel, enstelasyon, kuratörlük, fotoğraf ve film alanlarında aktif olmasının yanı sıra sosyal, siyasal ve kültürel eleştirmen olan Ai Weiwei, 30’larının ortasında meşhur oldu.
3. Marina Abramović (20’lerinin sonu)
Dünya genelinde ünlenmesi 20’li yaşlarına dayansa da Abramovic’in Türkiye’de ünlenmesi 2010 yılında Moma’da eski sevgilisi Ulay’la karşılaştığı performansına dayanıyor. Vücut sanatı akımının önemli temsilcilerinden olan sanatçının oldukça ilginç bir kariyeri bulunuyor. Marina Abramovic, son olarak pizza gate skandalı ve yıllar evvel 6 saat boyunca kıpırdamadan durduğu gösterisi sırasında yaşadıklarıyla gündeme geldi.
4. Katsushika Hokusai (50’lerinin ortası)
Hokusai, uluslararası üne sahip Kanagawa’nın Büyük Dalgaları’nın da dahil olduğu 36 Fuji Dağı Manzarası adlı seriyle üne kavuştuğunda 50’li yaşlarına gelmişti.
5. Steve McCurry (20’lerinin ortası)
Dünya ve Türkiye’deki tanınırlığı farklı olan bir diğer isim fotoğrafçı Steve McCurry. Yakaladığı müthiş anlar sayesinde adını öne çıkaran fotoğrafçı, 1985 yılında Türkiye ve dünyada bilinirliğini belki de 100 kat artıracak fotoğrafı için deklanşöre bastı. Bu, National Geographic Dergisi’nin 1985 Haziran sayısında yer alan “Afghan Girl” başlıklı fotoğraftı.
6. Louise Bourgeois (30’larının başı)
Ünlü örümcek heykeli sayesinde tanıdığımız Bourgeois, sadece sanat hayatı değil çocukluğuyla da dikkat çekiyor. İngiliz dadısı için ‘ben, beni sevmesini istemiştim ama o babamı sevdi.’ diyen sanatçının 1974 yılında yaptığı “destruction of the father” isimli bir eseri bulunuyor.
7. Lubaina Himid (50’lerinin başı)
“Between the Two my Heart is Balanced” gibi eserleriyle gündeme gelen ressam Lubaina Himid, üne kavuştuğunda 50’lerindeydi.
8. Phyllida Barlow (70’lerinin başı)
10 yıl öncesine kadar sanat dünyasında soru işareti ya da çok az şey ifade eden Phyllida Barlow, mimariye attığı tekmeyle sanat camiasında kendine yer edinmeyi başardı. Özellikle 2017 Venedik Bienali’nde eserlerini ortaya koyan sanatçı, insanların sergiden çıkarken ağızlarından döküldüğü sayılı isimlerdendi.
Kaynak: 1