Şirketlerin rakipleriyle rekabet edebilmeleri için pazarlama stratejileri üzerine iyi çalışmaları şart. Ancak tarihte minik değişikliklerin pazarlama stratejisine etki ederek, şirketlere minyonlar kazandırdığına dair örnekler de bulunuyor. Minik hilelerle çoğu zaman insanlar reklamı görmeden önce “ihtiyaç duyduklarını bile bilmedikleri” ürünler alabiliyorlar. Biz de şirketlerin milyonlar kazanmasına neden olan 10 basit pazarlama stratejisini yazdık.
1. Jeep ve farların şekli
Yeni bir Jeep modeli piyasaya sürüldüğünde şirket yöneticileri satışların yavaş olduğunu fark etti ancak kimse bunun nedenini bulmamadı. Ancak daha sonra şirket pazarlama bölümüne Clotaire Rapaille’i aldı. Alanında uzman olan Rapaille durumu değerlendirdi ve alışılmadık bir öneri buldu; orijinal modellerdeki yuvarlak farları geri getirmek.
Clotaire, Jeep markasının Amerikalı alıcılar için özgürlük, Vahşi Batı, hız ve atlarla özdeşleştiğini düşündü. Başka bir deyişle, sürücüler bu arabada aslında bir at görüyordu. Kare farlar ise bu görünümü bozuyordu. Rapaille’in önerisiyle şirket yuvarlak farları geri getirdi ve satışlarda yeniden bir artış görüldü.
2. Nestle ve kahve kültürü
Japonların çay yerine kahveyi tercih ettikleri bir sır değil ve bu yüzden Nestlé, Japon mağazalarının raflarına kahve koymadan önce çok sayıda pazarlama araştırması yaptı. Araştırma, Japonların içeceği sevdiğini ve satın almaya hazır olduklarını gösterdi. 2020’deki istatistiklere göre, her bir Japon yılda ortalama 2.0 kg kahve çekirdeği tüketiyor.
3. Burger King ve 10 yıllık tweetleri beğenmesi
Dünyanın ne büyük fast food zincirlerinden biri olan Burger King, Twitter’da ilginç bir hamleye imza attı ve kullanıcıların eski tweet’lerini beğendi. Bazı Twitter kullanıcıları, Burger King‘in resmî hesabının, kendilerinin 2010 yılından kalma tweet’lerini beğendiğini dile getirdi. Beğenilen tweet’lerin neye göre seçildiği ise belirsizdi. Marka ise bu hamlesi bir pazarlama stratejisiydi. Markanın menüsünde ilk olarak 2010 yılında boy gösteren Funnel Cake Fries, kısa süreliğine tekrar satışa çıkarılıyordu. Sosyal medya hesaplarından, “2010’daki bazı şeyler yâd edilmeye değer. Tıpkı eski tweet’leriniz ve Funnel Cake Fries gibi.” diye bir paylaşım yapıldı. Bu strateji ise kesinlikle başarılı oldu.
4. Lay’s ve yeni ambalajları
Lay’s ürünlerinin ambalajını yenilemeye karar verdi. Şirket cips paketlerine güler yüzler yerleştirdi. Ambalaj tasarımı herkesin paketi yüzüne yerleştirebileceği ve komik fotoğraflar çekebileceği şekilde yapıldı. Bu pazarlama stratejisi ise tüm beklentileri aştı. Pek çok sayıda kişi sırf ambalajla fotoğraf çekebilmek için cipsi satın aldı.
5. Naylon çoraplar ve İsveç televizyonu
1962 yılında İsveç Devlet Televizyonu, teknik uzmanı Kjell Stensson’u ekranlara çıkararak yeni bir teknolojiyi tanıttı. Stensson’a göre televizyonlarının üzerini naylon çorapla kaplayan tüm İsveçliler, renkli ekrana kavuşacaktı. Stensson, naylon çorabın ışığı nasıl büktüğünü ve bunun siyah beyaz görüntüleri renkli hale getirdiğini uzun uzun anlattı. Kampanya 1 Nisan’da yayınladı. Tabii izleyiciler bunun bir şaka olduğunu fark etmedi ve naylon çorap satışları o akşam tavan yaptı. İsveç renkli televizyona ise 1970 yılında geçti.
6. Puma, Pelé ve çözülmüş ayakkabı bağcığı
1970 yılında Meksika, Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptı. Ünlü futbolcu Pelé sahaya çıkmadan önce birkaç saniye duraksadı, ayakkabı bağlarını bağlaması gerekiyordu. O anda, tüm kameralar ona odaklandı ve tüm dünya oyuncunun Puma ayakkabılar giydiğini gördü. Söylentilere göre Pele bu göze batmayan reklam için 25 bin dolar aldı.
7. IKEA ve büyük mobilyalar
IKEA 1980’lerde Amerikan pazarına girdi. Satışlar ise şirketin beklediği kadar iyi değildi. Pazarlamacılar ise IKEA mobilyalarının ve diğer ev aletlerinin büyük Amerikan evleri için çok küçük olduğunu fark ettiler.
İsveçli kanepeler çok küçüktü ve perdeler de çok kısaydı. Şirket, mobilya ve eşyaların boyutlarını genişleterek geniş evlere daha iyi uyum sağlamaları yönünde bir karar aldı. Bu adım, Amerikan pazarını fethetme yolunda en önemli adımlardan biri haline geldi.
8. Nivea, oyuncak bebekler ve güneş kremi
Nivea, çocuklar için güneş kremi üretti ve bunun satışını başlattı. Bu yeni bir üründü. Şirket çocuklara cildini korumayı öğretmek istedi, ancak nasıl yapacağını bilmiyordu. Pazarlamacılar ise bu durum için ustaca bir çıkış yolu sundu; oyuncak bebekler.
Güneşte kaldıktan sonra kırmızıya dönmeye başlayacak olan bu oyuncak bebekler çocuklar için güneş kremi ile birlikte satışa sunuldu. Üstelik bebeklerdeki kızarıklık güneş kremi sürüldüğünde geçiyordu. Tabii ki bu kampanya oldukça başarılı oldu.
9. Dominos ve s”ert gerçekler”
Dominos pizza 2010 yılında sansasyonel bir reklam kampanyası başlattı. Reklam filmi, “şimdiye kadar yediğim en kötü pizza” ifadelerini içeriyordu. Dahası pizza hakkında bir sürü olumsuz eleştiri yapılıyordu. Tüm bu eleştirilerin ardından ise şirketin başkanı videoda görünüyor, sonuçlardan rahatsız olduğunu itiraf ediyor ve iyileştirmek için gece gündüz çalışacaklarını vurguluyordu.
Domino’s Pizza, tariflerini ve pişirme teknolojilerini değiştirdi. Ayrıca teslimat sistemlerini geliştirdi. Reklam kampanyası hisse fiyatlarının yükselmesine neden oldu. 2010’da Domino’s Pizza’nın hissesi 9 dolara satılıyordu. Şu an hisse fiyatı ise yaklaşık 400 dolardan satılıyor.
10. Hijyenik pedler ve bilinmeyen ad
Bir önceki yüzyılda regl dönemi hakkında konuşulmazdı. Bu ayıp olarak kabul ediliyordu. Ne yazık ki günümüzde de bazı bölgelerde hala kadınların regl hakkında konuşması ayıp kabul ediliyor. Önceki yüzyılda hijyenik ped üreticileri, yüksek sesle konuşamayacakları malların nasıl tanıtılacağı konusunda oldukça fazla düşündü. Nihayet Kimberly-Clark şirketi hijyenik pedlerini piyasaya sürmek için harika bir isim buldu; Kotex. Kotex’in ne olduğu yalnızca kadınlar arasında biliniyordu. Ürünler kadınlar arasında bir kod haline geldi. Özel olarak elde paketlenen Kotex böylece 1920’de ilk defa pazardaki yerini aldı.
Kaynak: 1