Dünya edebiyatının klasikleri ve en çok okunanları arasında gösterilen birçok roman, yazılma aşamalarına dair ayrıntılarla birlikte daha da dikkat çekici bir hal alıyor. Hem yazıldıkları ve yayınlandıkları dönem, hem de zamanın mevcut koşulları tarafından doğal süreç sonucunda şekillenen bu ayrıntılar, bugünden bakıldığında aslında yazmak eyleminin ne kadar da kıymetli bir yolculuk olduğunu kanıtlıyor.
Sizler için listelediğimiz kitaplar, birbirinden ilginç ayrıntılarla dolu bir serüvenin sonrasında meydana gelmişler. Gelin hep birlikte inceleyeyim.
1. Georges Perec, ilk olarak 1969 yılında yayınlanan Kayboluş adlı romanını Fransızcanın en sık kullanılan sesli harfi “e”yi kullanmadan yazmıştır.
Aynı zamanda Türkçeye de çevrilen roman, çevirmeni tarafından “e” harfi kullanılmadan Türkçeleştirilmiştir.
2. Mark Twain’in dünyaca ünlü kitabı Tom Sawyer’in Maceraları ise daktiloyla yazılmış ilk kitap olma özelliği taşımaktadır.
Bunun yanı sıra Mark Twain, söz konusu daktiloyu Remington şirketinden satın alan ilk müşteridir.
3. Efsaneler arasındaki yerini çoktan almış olan Sherlock serilerinin yazarı Conan Dolye’nin asıl mesleği doktorluktu.
Ancak Dolye, doktorluktan ve tıbbi çalışmalarından kazandığı parayla istediği maddi seviyeyi bir türlü elde edemiyordu. Sonuç olarak birtakım ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli yazılar kaleme almaya başladı ve en nihayetinde Sherlock Holmes efsanesini yarattı.
4. Tolstoy tarafından kaleme alınan Savaş ve Barış, yazarın karısı tarafından yedi kez el yazısıyla yazılmak suretiyle kopyalanarak çoğaltılmıştır.
5. Güliverin Gezileri’nin yazarı Jonathan Swift, yazdığı kitapta gökbilimciler tarafından 100 yıl sonra keşfedilecek olan Mars gezegeninin iki uydusu Phobos ve Deimos hakkında bilgiler vermiştir.
Bu durum halen çözülebilmiş değildir.
6. Dostoyevski, Suç ve Ceza romanının ardından yayınevi ile yapmış olduğu anlaşmaya bağlı kalmak için Kumarbaz adlı romanını 25 gün gibi kısa bir sürede yazmıştır.
Aksi halde bundan sonra yazacağı kitaplar üzerinde hak talebinde bulunamayacaktır. Kitabı yetiştirebilmek için stenograf Anna Grigoryevna’dan yardım almıştır ve ileride bu kadınla evlenmiştir.
7. Vladimir Nabokov tarafından kaleme alınan Lolita kitabı, yazıldığı dönemde birçok ülkede müstehcen olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştır.
Buna rağmen 100.000 kopya satan kitap, oldukça başarılı bir ilerleme kaydetmiştir ve dünyaca ünlü romanlar arasına girmiştir.
8. Victor Hugo’nun ölümsüz eseri Sefiller, Fransız edebiyatının en uzun cümlesine sahiptir.
Söz konusu cümle 823 kelimeden oluşmaktadır ve kitabın 3. bölümünde 3 sayfadan oluşmaktadır.
Kaynak: 1