Antik dünyanın büyüleyici ve gizemli yapılarından biri olan muhteşem mezarlar, tarih boyunca medeniyetlerin kültürel ve sanatsal birikimlerini sergileyen görkemli anıtlardır. Eski Mısır’daki Tutankhamun’un mezarından, Makedonya kraliyet mezarlarına kadar uzanan bu mezarlar, sadece ölüleri onurlandırmak için değil, aynı zamanda yaşam ve ölümün anlamını keşfetmek için de inşa edilmiştir. Binlerce yıl boyunca ayakta kalan bu yapılar, geçmiş uygarlıkların inançlarını, ritüellerini ve mimari ustalıklarını gözler önüne sererken, günümüz insanlarına da tarihsel bir pencere açmaktadır. Bu yazımızda, dünyanın dört bir yanındaki en etkileyici ve ikonik antik mezarlar hangileriymiş birlikte keşfedeceğiz.
1. Newgrange Mezar Höyüğü, İrlanda
Newgrange, birçok arkeolog tarafından Avrupa’daki en etkileyici Taş Devri mezar yeri olarak kabul edilir. MÖ 3200’den kalma höyük, Stonehenge ve Giza piramitlerinden daha eski. Muazzam taş kaplı dairesel mezar höyüğü 4,500 metrekare çapında. Burası bir zamanlar 35 büyük dikili taştan oluşan bir halka ile çevriliydi. Şu an sadece 12 taş kalmış olsa da her biri arkeologların astronomik olaylarla ilişkili olabileceğini düşündüğü gizemli desenlerle süslenmiş durumda. 18 km uzunluğunda bir geçit, üç oyuk içeren mezar odasına açılıyor. Kış gündönümünde, yükselen Güneş’in ışınları bir an için doğrudan antik geçitten aşağı doğru ilerliyor ve odayı ışıkla dolduruyor.
2. Sipán Lordu’nun Mezarı, Peru
Peru’daki The Huaca del Sol’da bulunan piramitlerin çoğu, uzun zaman önce İspanyol fatihler tarafından yağmalandı. Ancak 1987’de Huaca Rajada olarak bilinen bir piramidin kazısı göz kamaştırıcı bir hazineyi ortaya çıkardı.
Mezar, İnkalardan yaklaşık 1000 yıl önce, MS 1 ile 700 yılları arasında gelişen Moche kültürüne ait. Araştırmacılar mezarı kazarken ayakları çıkarılmış çömelmiş bir iskelet keşfettiler; bunun, gardiyanın nöbet yerini terk etmesini önlemek için yapıldığı sonucuna vardılar. İskeletin altında, kraliyet kıyafetleri giymiş bir adamın iskeleti olan ahşap bir lahit vardı.
3. Kazanlık Trak Mezarı, Bulgaristan
1944 yılında II. Dünya Savaşı’ndan kalma bir sığınağın inşası sırasında keşfedilen MÖ 4. yüzyıldan kalma Kazanlık Trak Mezarı, günümüz Bulgaristan’ındaki Trak yerleşim yeri Seuthopolis’in bir parçası. Arı kovanı şeklindeki kubbeli mezar, giriş holü, koridor ve dairesel bir mezar odasını içeriyor. Odanın içinde bir erkek ve bir kadının cesetlerinin Trak hükümdarı Roigos ve karısına ait olduğu düşünülüyor. Siteyi benzersiz kılan şey, mezarın duvarlarını kaplayan ve Trak kültürüne nadir bir bakış sunan inanılmaz duvar resimleri ve freskler.
İlginizi çekebilir:
Cengiz Han’dan Kleopatra’ya: Tarihin En Gizemli 5 Kayıp Mezarı
4. Tutankhamun’un Mezarı, Mısır
Dünyadaki en ünlü antik mezar, MÖ 1327’de ölen çocuk firavun Tutankhamun’un mezarı. Kasım 1922’de, arkeolog Howard Carter liderliğindeki bir İngiliz ekibi yağmalanmamış mezarı keşfetti ve 3000 yıldan uzun bir süre sonra ilk kez sayısız değerli eseri yüzeye çıkardı. Mezarın içinde mobilya, heykel, kozmetik, tütsü, mücevher, giysi ve silahların yanı sıra güzel duvar resimleri ve hiyeroglifler de dahil olmak üzere 5000’den fazla nesne istiflenmişti. Hepsi eski Mısır ve ölüm törenlerine ışık tutuyor. Şimdiye kadarki en şaşırtıcı nesne, çocuk kralın artık ikonik olan altın ölüm maskesi.
5. Makedonya Kraliyet Mezarları, Yunanistan
Kuzey Yunanistan’daki antik mezarlarda, Büyük İskender’in babası Makedonya Kralı II. Filip ve Büyük İskender’in oğlu IV. İskender’in yanı sıra birçok Makedonya kraliyet ailesi ve soylusunun mezar yerleri bulunuyor. İskender’in de bu kutsal yere gömüldüğü düşünülüyordu ancak MÖ 323’te Babil’de gizemli sebeplerden öldükten sonra bedeninin Mısır’a götürüldüğü öğrenildi. Mezar yeri bilinmiyor.
Mezarlar keşfedildiğinde birçoğunun antik çağda yağmalandığı görüldü., ancak II. Phillip’in mezarı dokunulmadan kalmıştı. Altın ve gümüşten yapılmış silahlar ve zırhlar, ayrıca taş bir lahit gibi etkileyici mezar eşyaları ortaya çıkarıldı. Bilim insanları, yıllar süren ayrıntılı analizler sonrasında Phillip’in DNA’sını zırh ve kalıntılarla eşleştirebildiler ve kimliğini doğruladılar.
6. Panga Ya Saidi Mağarası, Kenya
Her antik mezar, gösterişli mezar eşyaları veya sıra dışı yapısıyla övülmez. Kenya’daki Panga ya Saidi Mağarası gibi bazıları çok eski olmalarıyla dikkat çeker. Bölgedeki arkeologlar, 78.000 yıl öncesine ait küçük bir çocuğun dikkatli bir şekilde gömüldüğünü buldular. Dişlerin analizi, çocuğun 2 ile 3 yaşları arasında olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar ona Swahili dilinde “çocuk” anlamına gelen Mtoto adını verdiler.
7. Bronz Çağı Kraliyet Mezarları, Kıbrıs
Göteborg Üniversitesi’nden araştırmacılar, yakın zamanda Kıbrıs’ın güneydoğusundaki Dromolaxia Vizatzia’da kraliyet veya çok yüksek statülü kişilere ait oldukları düşünülen mezarlar ortaya çıkardı. Yerel çiftçiler kırık çanak çömlek parçaları bulduktan sonra, araştırmacılar toprağın hemen altında büyük boşluklar buldu. Kazılar devam ederken MÖ 1500 ila 1300 tarihinden kalma 500’den fazla antik eser ve gömü içeren iki odalı bir mezar ortaya çıkarıldı. Özellikle, eşyalar birçok farklı kültüre aitti. Afganistan ve Hindistan’dan gelen değerli taşlar, Mısır’dan gelen altın ve fildişi ve Baltık ülkelerinden gelen kehribar, o dönemde faaliyet gösteren şaşırtıcı derecede geniş ticaret ağlarını ortaya koyuyor.
8. Mozu Mezarları, Japonya
Japonya’da Kofun Dönemi’nde (MS 250-538), imparatorluk ailesinin bedenlerini gömmek için birçok büyük mezar höyüğü inşa edildi. Bunlardan en etkileyici olanı Osaka yakınlarındaki Mozu Mezarları’nda İmparator Nintoku’nun mezarının olduğu söylenir. 485 metre uzunluğunda ve 35 metre yüksekliğindeki geniş mezar höyüğü yalnızca yukarıdan anlamlı görünüyor. Havadan çekilen fotoğraflar, yapının anahtar deliği şeklini ortaya koyuyor.
İlginizi çekebilir:
Merdivenlerle İnilen Gizemli Mezarın Ardındaki Hüzünlü Dolu Hikaye
9. West Kennet, İngiltere
MÖ 3650 civarında inşa edilen Avebury’deki bu Neolitik mezar, Birleşik Krallık’taki en iyi korunmuş uzun höyüklerden biri. Uzun höyükler, genellikle birden fazla mezar içeren büyük mezar höyükleridir. West Kennet, 99 metreye kadar uzanıyor ve beş odası ile olağanüstü derecede büyük. İçeride gömülü en az 46 kişinin kalıntıları keşfedildi. Höyük, molozla doldurulup girişi üç devasa sarsen taşıyla kapatılmadan önce muhtemelen 1000 yıl boyunca kullanılmıştı.
10. Qin Shi Huang’ın Mezarı, Çin
Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang’ın gerçek mezarı henüz bulunamadı, ancak mezarın etrafındaki kazılar dudak uçuklatan hazineleri ortaya çıkardı. 56.25 km karelik bir alanı kaplayan 600 çukur, 2000 yıldan uzun süredir mezarı koruyan gerçek boyutlu pişmiş toprak savaşçılardan oluşan olağanüstü bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar tahmini 8000 savaşçıdan yaklaşık 2000’i ortaya çıkarıldı. Kaynaklar, her biri kendine özgü saç stili, kıyafeti ve yüz ifadesine sahip ayrı ayrı oyulmuş pişmiş toprak heykelleri inşa etmek için 700.000 mahkûmun çalıştığını öne sürüyor.
Ünlü antik mezarlar listemizin sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Büyüleyici Güzellikleriyle Dünyanın En Ünlü 15 Heykeli
Kaynak: 1