Milyonlarca öğrencinin geleceğini önemli oranda şekillendirecek olan üniversite sınavı geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Ancak üniversite tercih dönemi sona ermiş değil. Yani sayısız öğrenci için heyecan devam ediyor. 27 Temmuz’da başlayan üniversite tercih süreci 8 Ağustos’ta sona erecek. Geride bıraktığımız yılı yoğun bir çalışmayla geçiren öğrenciler YKS tercih dönemi içerisinde ise üniversite taban ve tavan puanlarını, başarı sıralamalarını ve ÖSYM tercih kılavuzu içerisindeki diğer önemli hususları dikkatli bir şekilde inceleyerek geçiriyor.
Elbette bu hummalı çalışmanın sebebi, hayal edilen üniversiteye ve bölüme yerleşebilmek. Bununla birlikte üniversite tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, sayısız öğrencinin yanıtını aradığı soruların başında geliyor. Çünkü üniversite tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok önemli husus var. İşte üniversite tercihi yapacaklar için önemli tavsiyeler.
Uzmanlar, lisans tercihi yapacak öğrencilerin mutlaka başarı sıralamalarına göre tercih yapmaları gerektiğini ifade ediyor
Öğrencilerin başarı sıralamaları, üniversite tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri. Başarı sıralaması, özellikle lisans tercihi yapacak öğrenciler için üniversite puanından daha önemli. Bu sebeple bir öğrencinin istediği üniversiteye veya bölüme girebilmesi için üniversite başarı sıralaması konusunda da detaylı bir araştırma yapması gerekiyor.
Üniversite tercihi yapmadan önce bölümlerin güncellenmiş başarı sıralamalarına dikkat etmek son derece önemli
Özellikle tıp, hukuk, öğretmenlik, diş hekimliği, öğretmenlik ve mühendislik gibi lisans bölümlerinin güncel başarı sıralamalarını takip etmek ve üniversite tercihini bu verilere göre şekillendirmekte fayda var. Bu nedenle uzmanlar, öğrencilerin ÖSYM tercih kılavuzu 2023 içerisinde yer alan bilgileri dikkatli bir şekilde incelemesi gerektiğini ifade ediyor.
ÖSYM 2023 tercih döneminde ön lisans tercihi yapacak öğrenciler başarı sıralamalarının yanı sıra üniversite puanlarına göre de tercih yapabilir
“Geniş aralıklı” tercihler yapmak, istediğiniz bölüme yerleşmenizi sağlayabilir. Uzmanlar, 2020 YKS’de uygulanan değişikliklerin başarı sıralamalarına da etki edebileceğini bu nedenle geniş aralıklı tercihlerin yapılması gerektiğini dile getiriyor
Örneğin herhangi bir puan türünde başarı sıralaması 80.000 olan bir öğrencinin, 40.000 ila 120.000 arasında tercih yapmasında fayda bulunduğu ifade ediliyor
ÖSYM tercih kılavuzundaki özel şart ve koşullar da üniversite tercihi yapmadan önce göz önünde bulundurulması gereken hususlar arasında yer alıyor
Tercih kılavuzunda detaylı bir şekilde yer verilen özel şart ve koşullar; sağlık şartı, fiziksel özellik şartı, ücret şartı, hazırlık şartı, burs ve eğitim verilecek kampüs gibi birçok detayı barındırıyor. Her üniversitenin veya bölümün özel şart ve koşulları farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple uzmanlar, üniversite tercihi yapmadan önce ilgili bölümlerin dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini dile getiriyor.
Kendinizi geliştirebileceğiniz üniversiteleri tercih etmeniz geleceğinizi önemli oranda değiştirebilir
Akademisyenlere göre eğitim aldığı üniversite veya bölüm fark etmeksizin her öğrencinin kendisini yetiştirmesi ve geliştirmesi gerekiyor. Bu sebeple tercih edeceğiniz üniversitenin, kendinizi geliştirme noktasında sizlere ne gibi bir katkı sunabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.
Üniversiteler ile iletişime geçerek staj, yurt dışı eğitim olanakları, projeler ve öğrenci kulüpleri gibi alanlarda bilgi edinmeniz, doğru tercihi yapmanıza yardımcı olabilir
Üniversite tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok önemli nokta var. Ancak en önemli husus, kendi istekleriniz ve hayalleriniz!
Uzmanlar, açıkta kalmamak ve bir sene daha sınava hazırlanmamak için çok sayıda öğrencinin istemediği bölümleri tercih ettiğini ifade ediyor. Ancak bu, tercih döneminde yapılan büyük hataların başında geliyor.
Çünkü üniversite eğitimimiz yaşamımızı şekillendiren unsurlar arasında. Bu sebeple şartlar ne olursa olsun hayallerinizden, isteklerinizden ve yeteneklerinizden bağımsız tercihler yapmamalısınız.
Üniversite tercih süreci hakkında deneyimi olmayan öğrencilerin profesyonel destek alması yararlı olabilir
Bu noktada eğitim gördükleri kurumlarda görevli olan rehber öğretmenlere başvurmak ve tercih sürecini profesyonellerle birlikte şekillendirmek, hayalini kurduğunuz bölüme yerleşmenize yardımcı olabilir.
Kaynak: 1