İş hayatına atılıp, çalışmaya başladığımızda hepimiz öğrencilik zamanlarımızı özleriz. Şüphesiz en keyif aldığımız dönem ise üniversite yıllarıdır. Ailemizin kanatları altından çıkıp yavaş yavaş kendi ayaklarımız üstünde durmaya başladığımız, sorumluluk almayı öğrendiğimiz, ders çalışarak uykusuz geceler geçirdiğimiz ancak bir o kadar da eğlendiğimiz bu döneme adım atarken doğru tercihler yapmak önemli. Özellikle şehir dışında okumayı düşünenlerin üniversite tercih döneminde gitmek istediği şehirdeki tüm imkanları gözden geçirmesi gerekiyor. Üniversite tercihleri yaklaşırken, şehirden burs imkanlarına kadar ince eleyip sık dokumanız gereken tüm konuları 8 maddede sizin için listeledik.
1. İstediğiniz bölüme net olarak karar verin
Belki de hayatınız boyunca yapacağınız mesleğin ilk adımı; üniversite eğitimi. Bu nedenle aklınızda herhangi bir tereddüt olan bölümü tercih etmeyin. Yapmaktan keyif aldığınız, gerçekten “benim işim bu olmalı” dediğiniz mesleğe sizi götürecek bölümü tercih edin. Hangi işi seviyorsanız, ona yönelin. “O bölümde okuyanların çoğu işsiz” gibi laflara kulak asmayın, bunun yerine istediğiniz bölümle ilgili kendiniz araştırma yapın. İstediğiniz bölümün, istihdam oranlarına ve iş ve staj imkanlarına dikkat edin.
2. Seçeceğiniz bölümün eğitim diline dikkat edin
İngilizce bölümler, yabancı dilin gelişmesine yardımcı olduğu için çok daha avantajlı. İş hayatına atıldığınızda ekstra bir dil bilmeniz sizi diğer adayların önüne geçirebilir. Ancak yabancı dile yatkınlığınız yoksa, hazırlıkta alacağınız İngilizce eğitim sizin için yeterli olamayabilir ve 4 yılı çok zor geçirebilirsiniz. Bu nedenle üniversite tercih döneminde seçtiğiniz bölümün eğitim diline dikkat etmeniz gerekiyor.
3. Bölümünüzdeki en iyi okulları araştırın
Bölümünüzü seçtiniz. Sıra geldi üniversite seçimine. Seçtiğiniz bölümde en iyi eğitim veren okulları araştırın ve kendinize tercih yapmak için bir liste hazırlayın. Bölümün derslerine, öğretim veren kişilere, öğrencilerin sosyal faaliyetlerdeki başarısına bakarak okullar arasında bir kıyaslama yapabilirsiniz.
4. Tercih yaparken kendi puanınızdan yüksek olan okulları da tercih listenize ekleyin
Tercih yaparken, puan değil başarı sıralaması önem taşır. Bu nedenle kendi puanınızın 20-30 puan üzerindeki yerleri de yazabilirsiniz. Ancak yapacağınız tercihlerde son sıraya yazdığınız okulun bile kazandığınızda üzülmeyeceğiniz bir yer olmasına dikkat edin. Başarı sıranızı göz önünde bulundurarak, tercih listenizi oluşturun.
5. Seçtiğiniz okulun konumuna dikkat edin
Çoğu üniversitenin birkaç farklı kampüsü bulunuyor. Bazı fakülteler merkezde yer alırken, bazı fakülteler ise şehir merkezine uzak noktalarda konumlandırılabiliyor. Bu nedenle, seçtiğiniz okulda sizin okuyacağınız bölümün kampüsünün nerde olduğuna dikkatlice bakın. Kampüsün bulunduğu konumun güvenliğini, kampüse ulaşımı ve restoran, cafe gibi öğrencilerin sosyalleşebileceği mekanları araştırın.
6. Üniversite tercih döneminde okulunuzun eğitim imkanlarını ve sosyal faaliyetlerini gözden geçirin
Okulun iyi bir eğitim vermesi kadar, öğrencilerine sağladığı sosyal imkanlar ve yaptığı etkinlikler önemli. Üniversite tercih döneminde tercih edeceğiniz okulun öğrenci kulüplerinin aktif olup olmadığına, yurt dışı ve yurt içi öğrenci değişim programlarının detaylarına ve öğrencilerine sağladığı burs programlarına dikkat etmekte fayda var.
7. Okulun bulunduğu ildeki ulaşım ve yaşam imkanlarını iyice araştırın
Üniversiteyi başka bir şehirde okuyanlar öncelikle KYK yurtlarını tercih ediyor. Ancak kontenjan yetersizliği ve KYK yurtlarındaki diğer problemler nedeniyle öğrenciler ya özel yurtlara yerleşiyor ya da ev tutuyor. Eğer farklı bir şehirde ev tutmayı düşünüyorsanız, o ildeki kira bedellerini ve yaşam koşullarını dikkatlice araştırmanızda fayda var. İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde kiralar daha yüksekken; Bursa, Eskişehir gibi öğrenci dostu şehirlerde uygun fiyatlı evler bulmak mümkün. Kira maliyetinin yanı sıra, faturalar ve mutfak masrafları gibi giderleri ve ulaşım maliyetlerini de hesaba katmak gerekiyor. Ayrıca okurken çalışmayı düşünenler, üniversite tercih döneminde gidecekleri ildeki iş imkanlarını da araştırmalılar.
8. Üniversite tercih döneminde yararlanabileceğiniz burs imkanlarına mutlaka bakın
Üniversite hayatı boyunca, pek çok öğrenci burs ya da kredi alıyor. KYK burslarının yanı sıra, pek çok vakıf da üniversite öğrencilerine burs imkânı sağlıyor. Özellikle tıp ya da mühendislik bölümünü tercih edecekler için pek çok vakfın burs imkânı mevcut. Ayrıca bazı üniversiteler de başarılı öğrencilere başarı bursu veriyor.