Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Dünya Miras Listesi’ni genişletti. Bu yıl 43. kez düzenlenen ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen Dünya Miras Komitesi sonrası Dünya Miras Listesi’ne dünyanın farkı ülkelerinden 29 doğal ve kültürel anıt Dünya Mirası Listesi’ne alındı.
Dünyanın farklı noktalarında yer alan 38 aday alanı değerlendiren yaklaşık 2 bin 500 katılımcı, bu sayının 29’unu listeye layık buldu. Son eklenen eserlelerle birlikte UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ndeki eser sayısı 1.121’ye ulaştı. İşte listeye dahil edilen bu 29 eserden bazıları…
1. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil olan zenginliklerden biri Avustralya Budj Bim Yanardağı
Sönmüş olan bu volkan, resmi olarak 6 Temmuz 2019 itibariyle UNESCO’nun Dünya Kültürel Miras Alanı oldu ve 1577 referans numarasıyla listedeki yerini alıyor.
2. Azerbaycan Şeki Hanları
Şeki kentinde yer alan ve Şeki Hanları’nın kullanımından ötürü bu ismi alan kültürel yapı, bir müze olarak kullanılıyor.
Ülkedeki ilk bağımsız hanlığın temellerinin atılmasını sağlayan Hacı Çelebi Han’ın torunu olan Hüseyin Han döneminde 1761-1762 yıllarında inşa edilen yapı aynı zamanda Hüseyin Han’ın şair olması ve bu kimliğinden ötürü “Müştag” ismiyle de tanınmasından dolayı bu tarihi eser, bazı kaynaklarda “Müştag sarayı” olarak da kullanıldığı belirtiliyor.
Kale duvarları ile çevrili olan Han Sarayı ikikatlı olmakla altı odadan, dört koridordan, iki aynalı balkondan oluşuyor. Bu sarayı farklılaştıran en belirgin yön, inşası sırasında çivi kullanılmamış olması ve duvarlardaki işlemeleridir.
3. UNESCO Bahreyn Dilmun Mezar Höyükleri’ni unutmadı
Yaklaşık 11 bin mezar höyüğünden meydana gelen bu alan toplamda 21 arkeolojik alana yayılmış durumda. Tarihi kaynaklara bakılacak olursak MÖ 2050 ile 1750 yılları arasında inşa edilen bu mezar höyükleri, bölge için aynı zamanda ticaret merkezi konumunda. Konuyla ilgili UNESCO da şu tespit ve açıklamada bulunuyor: ‘’Bu mezarlar, sadece sayıları, yoğunlukları ve ölçekleri ile değil aynı zamanda alkolle donatılmış mezar odaları gibi detaylarla dünya üzerinde benzersiz özellikler göstermektedir.
4. UNESCO’nun listeye dahil ettiği bir başka güzellik: Brezilya Paraty ve Ilha Grande
Brezilya’da bulunan Paraty ve Ilha Grande cennetten bir kesit sunma peşinde adeta. Biyolojik çeşitliliğiyle de bambaşka bir dünyayı içinde bulunduran bu alan haklı sebeplerle nihayet Unesco Miras Listesi’ne girdi.
5. Burkina Faso: Burkina Faso’nun Antik Demir Tesisleri
Onurlu İnsanların Diyarı anlamına gelen Burkina Faso, özellikle Fransa’nın sömüründe uzun zaman kalmasına karşın sonunda bağımsızlığını elde etti ancak üzerindeki kara bulutlar dağılmadığından iç karışıklıklarla boğuşmaya devam ediyor. Bu da halkın insanlık dışı koşullarda yaşamaya çalışmasına tanık olmamıza neden yaratıyor.
Burkina Faso’da bulunan antik demir tesisleri de Unesco Miras Listesi’ne dahil edildi. Bu tesisler, 2900 küsur yaşında.
6. İzlanda Vatnajökull Ulusal Parkı
Vatnajökull Ulusal Parkı, İzlanda’nın yüzde 14’ünü kaplayan bir alan. Volkanik özellikler barındıran alan, turistik bir merkez ve bu anlamda hak ettiği bir ilgi de görüyor.
7. UNESCO Hindistan Jaipur Şehri, Rajasthan’ı unutmadı
Pembe Şehir olarak da bilinen Jaipur , şehir planlama ve mimarisinde inanılmaz bir başarıdır. 1727’de kurulmuş, şu anda kuzeybatı Hindistan’ın Rajasthan eyaletinde başkenti ve en büyük kentidir. Düzenli caddeleri, “eski Hindu ve modern Babür ile Batı kültürlerinden fikir alışverişinde bulunduğunu” gösteren bir ızgara sistemine bölünmüştür. Hawa Mahal, Birla Mandir, Şehir Sarayı ve Jal Mahal (Taç Mahal), göze çarpan parçalardan sadece birkaçı. Jaipur’u Hindistan’ın en büyük turistik yerlerinden biri yapan mimari.
8. Laos Jars Taşları
Laos’un merkezindeki bu plato, adını bölgeyi etraflıca saran ve sayıları 2 bini aşan megalitik taş kavanozundandan alıyor. Taşların Demir Çağı’nda yaşamış başarılı erkeklerin mezarlarını önemli kılmak adına dikildiği biliniyor. Ayrıca bölgede taş kavanoz ve disklerin yanı sıra ilgili mezar nesnelerinin milattan önce 500 milattan sonra 500 tarihlerine ait olduğu belirtiliyor.
9. Myanmar Bagan
Mynamarı’ın merkezinde yer alan Bagan’ın kutsal manzarası Budist sanatı ve mimarisinin olağanüstü örneklerini gözler önüne seriyor. 9 ve 13. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Bagan krallığının başkenti olan bölge 10 binden fazla tapınak ve manastıra ev sahipliği yapıyor.
10. Portekiz Braga’daki Bom Jesus do Monte Tapınağı
Portekiz’deki Bom Jesus do Monte Tapınağı, yaklaşık 600 yaşında ve kutsal olduğuna inanılan bir tepenin üzerine barok mimarisiyle inşa edildi. En önemli hac merkezlerinden biri olarak değerlendirilen bu tapınak ve alanda uzunluğu yaklaşık 120 metreye varan merdivenler göz kamaştırıyor.