Ümmiye Koçak Mersin’in Arslanköy’ünde yaşayan ve sanat tutkunu başarılı bir kadın. Çevresindekilerin ısrar ve küçümser söylemlerine rağmen o içindeki sanat aşkını asla söndürmedi ve başarıları her geçen gün daha fazla değer kazandı. Onun başarıları Arslanköy sınırlarını hatta ülke sınırlarını aştı, çektiği filmle New York’ta ödül dahi kazandı. Kendisinden yeni müfredata göre hazırlanan ve bu yıl okutulacak ilkokul sosyal bilgiler kitabında da bahsediliyor. Asla pes etmeyip mücadelesi uğruna her zaman adımlarını büyüten Ümmiye Koçak’ın azmi ve başarısı, umut tohumlarını diri tutan hikayelerden biri.
Yeni müfredata göre hazırlanan okul kitaplarının içeriği geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı.
İlkokul 5.sınıf sosyal bilgiler kitabında köyünden New York’a uzanan başarılarla dolu hikayesiyle Ümmiye Koçak da yer alıyor.
Köy yaşantısının verdikleriyle yetinmeyip hayatından sanatı eksik etmeyen Ümmiye Koçak ders kitaplarına konu olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirse de, aynı müfredattan Atatürk’ün çıkartılmasından ötürü mutsuz.
“Televizyondan basından gördüm. Sevinmemek mümkün değil. Çok sevindim, gurur verici bir şey. Tek hayalim çocuklara ve çok büyük bir kitleye ulaşmaktı. Çocukların ders kitaplarında olması onur ve gurur verici bir şeydir. Çünkü hayalim de buydu. Torunlarıma iyi bir isim bırakmaktı, ama üzülmedim mi tabi ki üzüldüm. Çünkü şöyle denildi, müfredatta değişiklikler oldu, Ümmiye Koçak müfredatta konuldu, Atatürk kaldırıldı.”
Kendisini çağdaş bir Anadolu kadını olarak tanımlayan Ümmiye Koçak, başarısında Atatürk’ün ilke ve inkılaplarının önemini vurguluyor.
“Bu ne derece doğru ne derece yanlış onu bilmiyorum. Çünkü Atatürk’ümüzü inkar etmek mümkün değil. Dünümüzü hatırlamasak, unutursak, yarın öbür gün biz de dün olacağız, unutuluruz. Biz geçmişimize sahip çıkalım ki geleceğimize de başkaları sahip çıksın. Onun için herkesin yeri ayrıdır, Atatürk’ümüzün yeri bambaşkadır.”