Kıvırcık uzun saçları ve sürekli gülen yüzüyle, ülkemizin yetiştirdiği en yetenekli gitaristlerden biri olan Ümit Yılbar Pentagram grubunun düğün salonlarında konser verdiği zamanlardaki gitaristiydi. Ümit Yılbar kendi isteği ile gittiği ve komando olarak yerine getirdiği vatani görevi sırasında bir kurşuna hedef olarak Güneydoğu’da 1993 yılında şehit olmuştu. Onun ölümü 80’li ve 90’lı yıllarda rock grupları hakkında ülkemizde yapılan; “Millete ne faydaları var”, “Küpe takıyor kafirler”, “Saçları kız gibi uzun”, “Pis kokuyorlar”, “Satanist”… gibi yorumlara tokat niteliğinde bir cevaptı.
“Çok laf yedik, tepki çektik. Öyle bir dönemdi.”
Pentagram’ın kurulduğu yıllarda Türkiye; Rock müziğin yaşayabileceği son yerlerden biriydi. Öyle ki sokaklarda uzun saçları yüzünden insanlar tartaklanabiliyordu. Farklı görünüşte olan herkes, ülkemizin ataerkil gelenekleri açısından tehdit olarak algılanır ve tepki görürdü. Pentagram grubunun bateristi olan Cenk Ünnü o dönemleri şöyle anlatıyor:
“O yıllarda şimdiki kadar rock – metal dinleyen insanlar çok çok azdı. Öyle 14 – 15 kişi bir araya gelip beraber müzik dinlerdik, müzik yapmaya çalışırdık genellikle. Bakırköy tayfası, Avcılar tayfası gibi kodlamalar vardı. Üstümüze o zamana göre çok ters sayılacak şeyler giyerdik; bilekliklerimizi kendimiz hazırlardık Mercan’dan piramitler alıp. Çok laf yedik, tepki çektik. Öyle bir dönemdi, hatta kolsuz tişört giymenin bile homoseksüellik sayıldığı yıllardı. Sonra Rambo çıktı da insanlar alıştılar buna. 80’ler güzeldi ama Türkiye için zor yıllardı. Dünyada da heavy metalin sıçrama yaptığı, enstrümanların kalitesinin arttığı heavy metalin en güzel günlerini yaşadığı dönemlerdi. Türkiye’de, darbe sonrası yasakların olduğu, insanlara yapılan baskıların getirmiş olduğu stres ve zorlukları yaşadık bizler. Öyle bir nesil olarak yetiştik.”
Pentagram’la yolunun kesişmesi
Pentagram’ın temelleri, Hakan Utangaç, Cenk Ünnü tarafından 1984 yılında Bursa’da kurulan Thunders’ adlı lise grubu ile atılmıştı. 1987 yılına kadar birçok eleman değişikliği yaşayan grup solo gitarist olarak Ümit Yılbar’ın gruba katılımıyla kemik kadrosunu oluşturmuştu. Ümit Yılbar’ın Pentagram’a katılımı bir arkadaşı sayesinde olmuş ve Tarkan Gözübüyük’le iletişime geçen Ümit Yılbar birkaç stüdyo provasının ardından gruba katılmıştı.
Havada uçuşan masalar ve sandalyeler…
Ümit Yılbar’ı kadrosuna dahil eden Pentagram ilk konserini Bağcılar’da bulunan 200 kişilik bir düğün salonunda vermişti. Konserde 5 şarkı çalacak olan grup daha 5. şarkıya gelemeden millet gaza gelmiş ve içeride bulunan bütün masa ve sandalyeler havada uçuşmak suretiyle parçalanmıştı. Düğün salonunun zararını Pentagram ve sahne aldıkları diğer grup üyeleri karşılamak zorundaydı. Hatta o gün Cenk Ünnü’nün baterisini rehin olarak oraya bıraktığı biliniyor. Pentagram’ın bu konserinin bir özelliği de Türkiye’de gerçekleşen ilk Speed Metal konseri olması. Düğün salonu bu olaydan sonra aylarca sürecek olan bir tadilat dönemine girdi.
Athena ikizlerinin gitar hocasıydı…
Ümit Yılbar Athena ikizler Gökhan Özoğuz ve Hakan Özoğuz kardeşlere gitar çalmayı öğretecek olan kişiydi. Aynı zamanda başarılı bir sporcu olan Ümit Yılbar profesyonel disk atma şampiyonuydu. Athena; 1993 yılında çıkardıkları ilk albümleri olan, “One Last Breath” albümünün kapağında:
“BU KASET 25.05.1993 TARİHİNDE ARAMIZDAN AYRILAN DEĞERLİ HOCAMIZ ÜMİT YILBAR’A ADANMIŞTIR.”
yazarak ona olan saygılarını göstermişlerdir.
Gönüllü olarak komando oldu…
Albüm hazırlıkları yapan Pentagram Ümit Yılbar’ın askere gidecek olması nedeniyle Açık Hava Tiyatrosu’nda verdikleri konser sonrası onunla yollarını ayırdı. Yeni bir solo gitarist arayışına giren grup, Ümit Yılbar’dan boşalan yere Murat Net’i getirdi. Ümit Yılbar Cenk Ünnü’nün aktardığına göre askere, kendi isteği ile gönüllü komando olarak gitmiştir.
Askerliğinin bitişine çok az bir zaman kala…
Ümit Yılbar askerliğini Siirt’te asteğmen komando olarak yapıyordu ve terhisine çok az bir zaman kalmıştı. Askerden sonra müziğe kaldığı yerden devam etmek istiyordu. 25 Eylül 1993 günü henüz 26 yaşındayken terör örgütüyle yaşanan bir çatışma sonrası vuruldu ve orada şehit oldu. Eşyaları arasında bulunan bir deftere karaladığı yazılar arasında şu şiir bulundu:
Bilmiyordum dağların bu kadar dik olduğunu
Bilmiyordum gecelerin bu kadar uzun olduğunu
Bilmiyordum zamanın bu kadar yavaş geçtiğini
Ama biliyordum içimdeki vatan sevgisini
Biliyordum içimdeki aşkı.
Kanımı istersin toprağım
Yoksa cesedimi mi
Yeter ki sen susa
Suyun olurum senin
Tasmasından bağlanmış çılgın köpek gibiyim
Salıvermiyorlar ki gideyim
Bilmiyorlar mı ki ben türk evladıyım
Bırakın ben ölmeye gideyim
Ben koymuşum bu yola baş
İsterse düşsün kafama taş
Vazgeçmem bu yoldan arkadaş
Gelsin yedi düvel ezerim hepsini
Ümit Yılbar
14.05.1993
Bağgöze/SİİRT
Uzun saçlı diye kendisini tartaklayanlar için seve seve şehit oldu…
Pentagram’ın ilk yıllarında Türkiye’de bırakın rock müziği kot pantolon bile giymenin tepki çektiği yıllardı. Ümit Yılbar ise böylesi bir zamanda Pentagram ile çaldı ve daha sonra Big Bang adlı kendi grubunu kurdu. Ümit Yılbar, bir gece uyuşturucu krizinde ölmedi ya da herhangi bir örgütün militanı veya herhangi bir cemaatin üyesi değildi. Ümit Yılbar herhangi bir ideolojinin veya ideolojik karşıtlığın silahşörü de değildi. Sokağa çıktığında uzun saçlı diye kendisini tartaklayan, farklı görünüşünden ötürü sürekli arkasından konuşup laf atan, onu potansiyel bir vatan haini olarak gören insanları korumak adına yaptığı vatani görevini yerine getirirken şehit düştü. Üstelik onunla aynı dönemdeki sanatçıların askere gitmemek için bin takla attığı bir dönemde gönüllü olarak ülkenin en tehlikeli yerinde. Onun ölümü bu şekilde yaşayan ve düşünen herkes için tokat niteliğinde bir cevap oldu.
1966 yılında doğan ve 1993 yılında, 26 yaşındayken şehit olan Ümit Yılbar’ın ismi; İstanbul’da, Selamiçeşme’de, Bağdat Caddesi üstündeki Vefa Bozacısı’ının hemen yanından girilen sokağa verildi. Pentagram grubu onun için yazdıkları “Fly Forever” şarkısı “Trailblazers” albümüyle beraber yayınladı. Pentagram ayrıca her konserinde barkovizyon gösterilerinde onun fotoğraflarına yer verdi.